– En fantastisk høst fra ende til annen

MED STERK TRO PÅ BOKHØSTEN: Elizabeth Sellevold (t.v.) og Anne Iversen.

VIGMOSTAD & BJØRKE-BOKHØSTEN: Forlaget lover bokperler hver eneste uke denne høsten.

– Dette blir en fantastisk høst fra ende til annen! Her kommer det spennende, interessante, lærerike, morsomme og gripende bøker som perler på en snor fra alle våre redaksjoner hver eneste uke fremover, så det er bare å glede seg!, sier informasjonssjef Anne Iversen.

Blant sakprosabøkene Vigmostad & Bjørke utgir denne høsten finner vi Dag Steinfelds Fedre og sønner. Her følger leseren den jødiske familien Steinfeld som slår seg ned i Trondheim, senere Bergen, og en rekke svært dramatiske hendelser følger.

Tidligere landslagskeeper Håkon Opdal er aktuell med Den ellevte mann, en fortelling om å gradvis oppdage hva som betyr noe i livet gjennom opplevelsene i keeperdrakten. «En oppsiktsvekkende litterær debut,» mener Dag Solstad, som har skrevet forordet.

Historiker Øystein Morten tar leseren med inn i det eventyrlige livet til Eirik Raude.

– Forfatteren går grundig til verks for å finne ut hva Eirik Raude egentlig var ute etter på Grønland, og hva som var bakgrunnen for reisene videre vestover til Vinland. Vi kan love en leseopplevelse av de sjeldne!, sier Iversen.

Prisvinnende forfattere

På forlagets skjønnlitterære liste finner vi en forfatter som tidligere er nominert til Nordisk råds litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur for diktsamlingen Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?, nemlig Åse Ombusttvedt.

– Nå er hun klar med sin første bok for voksne. Hvordan visste du at jeg var her? er en samling treffende dikt om demens som mange pårørende vil kjenne seg igjen i. Forfatteren har en egen evne til å fange store, vanskelige temaer i små tekster. Anbefales på det varmeste, sier Iversen.

Det er også flere prisvinnende forfattere på Vigmostad & Bjørkes høstliste:

– Trine-Lise Rygh vant Språklig samlings litteraturpris for debutromanen Hundedager. Med Du er min historie skriver hun seg inn i toppsjiktet av norske samtidsromaner. Boken handler om et ekteskap som langsomt svikter i sammenføyningene. Vi følger paret gjennom ett år og får bruddstykker av deres historie gjennom fortettete tilbakeblikk, sier Iversen.

Tove Braathen er høstaktuell med sin første juleroman, Jul for nybegynnere.

– Forfatteren har en forkjærlighet for mennesker som ikke er helt A4 og karakterene i denne herlige, humørfylte boka er intet unntak. Dette er feel-good av ypperste merke som kommer med julestemning-garanti!, sier Iversen.

Mikkel Vika er ute med sin tredje novellesamling. I likhet med forrige bok, Jeg vil helst ikke være her, handler det i Til hundene om de nære relasjoner – forholdet mellom brødre, sønner og fedre, parforhold og vennskap.

– Her finner han de sviende såre punktene, og de små, hverdagslige glimtene av lys. Mesterlig skildret!

Trassige flodhester og sabelsvingende sjørøvere

Vigmostad & Bjørkes barnebokliste inneholder flere kjente forfatternavn, blant andre Andrea Bræin Hovig. Ved siden av å være en av Norges mest profilerte skuespillere, har Hovig også gitt ut flere barne- og ungdomsbøker.

– Hennes nye ungdomsroman, Dette er Ellens bok, er en gripende fortelling som tar opp vonde temaer som rusmisbruk og omsorgssvikt på en klok og empatisk måte. Samtidig er boken full av humor og en sann fryd å lese!

Tidligere landslagskaptein Bjarte Myrhol brenner for barneidretten og nå har han skrevet den boken han selv ønsket seg da han var ung. Håndballskills er spekket med inspirasjon, store stjerner og praktiske tips om håndballspillet. Her lærer du av de aller beste innen idretten, og ser hvorfor de er blant de beste.

– Regine Toften Holst har hatt stor suksess som illustratør av blant annet Nordlysserien. Nå tar hun steget videre og debuterer som forfatter med den superspennende tegneserieromanen Rino – reisen til de dødes øy. Et handlingsmettet eventyr med sabelsvingende sjørøvere og farlige forbannelser, der dagdrømmeren og tronarvingen Rino får mer action i livet enn han noensinne kunne ha forestilt seg! Og dette er bare begynnelsen på det som skal bli en serie, og som vi har store forventninger til, sier Iversen.

Ragnar Aalbu er en av våre fremste bildebokforfattere. Fjorårets bok Georg er borte er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2022. I høst er han ute med verdens første bildebok om en trassig flodhest i 2,5D-format, Det suser i Sivert.!

– Boken åpnes og leses slik man åpner en laptop. Dette skaper en slags titteskapseffekt, og gir boka en helt annen visuell dybde. Ikke akkurat 3D, men altså 2,5 D, som forfatteren forklarer oss. Med andre ord, denne boken må både leses og oppleves!, avslutter Iversen.

 

MER FRA BOKHØSTEN 2022:

TIDEN-BOKHØSTEN: – Står foran et gjennombrudd

EGMONT-BOKHØSTEN: En slagferdig høstliste

FIGENSCHOU-BOKHØSTEN: Dovregubber og eldgammel ondskap

MANGSCHOU-BOKHØSTEN: Bøker med landeplagepotensial

ASCHEHOUG-BOKHØSTEN: Potensielle suksesser og prisvinnere

PITCH-HØSTEN: Skal finne meningen med livet

OKTOBER-BOKHØSTEN: Forfatterveteraner og amerikanske drømmer

CAPPELEN DAMM-BOKHØSTEN: – En overbevisende start

FRISK-BOKHØSTEN: Følger og skaper trender

RES PUBLICA-BOKHØSTEN: Bjørn, Bitsch og Bullough

SPARTACUS-BOKHØSTEN: Nye fortellinger om Norge

MEMO-BOKHØSTEN: Satser på tidløse faktabøker

SKALD-BOKHØSTEN: – Går attende til røtene

SAMLAGET-BOKHØSTEN: – Særleg sterk haust

SOLUM BOKVENNEN-BOKHØSTEN: – Noe for enhver