Nye fortellinger om Norge

Mona Ringvej (Foto: Nora Steenberg)

SPARTACUS-BOKHØSTEN: – En fellesnevner denne høsten har vært å rette blikket ut i verden og å finne nye fortellinger om Norge, sier salgssjef i Spartacus, Nichlas Cobb.

Ute endres fargene, og i bokhandlerne kommer det nye bøker inn. Det betyr bare én ting: Det er bokhøst. De neste ukene blar vi oss gjennom forlagenes bokhøst og gir dere lesere et innblikk i hva forlagene har å by på denne høsten. Nå er turen kommet til Spartacus.

 – Finnes det røde tråder i årets høstliste, salgssjef i Spartacus, Nichlas Cobb?

– En fellesnevner denne høsten har vært å rette blikket ut i verden, med bøker om blant annet Italia, Libanon og Ukraina. Samtidig har vi jobbet videre med å finne nye fortellinger om Norge, med særlig vekt på vikingtid og middelalder, og krydret det hele med en solid dose firefargers praktbøker vi er stolte av. Alt i alt, like variert og vakkert som høsten?

Krig – både da og nå

Vi begynner med tre av høstbøkene man særlig burde merke seg:

Etter den strålende responsen Mona Ringvej fikk for Landet mot nord i 2019, er forventningene våre skyhøye til oppfølgeren Dronning Ingerids land. Ringvej tar oss rett inn i borgerkrigens mest dramatiske periode og kaster nytt lys over en av norgeshistoriens kanskje mest undervurderte og spennende regenter.

Et annet sterkt navn på lista er Cecilie Hellestveit som med boka Dårlig nytt fra Østfronten viser hvordan Ukraina-krigen påvirker sikkerhetspolitikk, allianser og økonomi i verden omkring oss, og ikke minst her på berget. Hellestveit har både fugleperspektivet og øyne på bakken, og besitter en beundringsverdig evne til å forenkle det komplekse.

Sist, men ikke minst er vikingnestor Kim Hjardar tilbake med en rikt illustrert praktbok om norsk vikingtid. I Audr fortelles historien om landnåmskvinnen Aud den djuptenkte, som Hjardar bruker for å fortelle en større historie om kvinnenes roller og muligheter i vikingtiden.

 – En bok å reise i

 – En «skjult skatt» på høstlista?

 – Atlas over fyrtårn ved verdens ende er en vakker bok om 35 av verdens mest spektakulære eller isolerte fyrtårn. Den spanske illustratøren José Luis González Macías skriver om og tegner fram disse mytiske veiviserne med presis penn og stor kjærlighet. Boka evner, på samme måte som Bjørn Berges Landene som forsvant, å kombinere det historiske og
tekniske med det eventyrlige. Virkelig en bok å reise i!, sier Cobb.

 – En fersk forfatter det er verdt å merke seg?

– Norsk-italienske Aleksander Melli er ikke «fersk» som forfatter, men med boka Hvordan bli italiener debuterer han som sakprosaforfatter. Det er en personlig reise Melli tar leserne med på. I møte med et fargerikt persongalleri forsøker han å finne svar på hva som egentlig utgjør det unike italienske, og hvorfor Italia blir omtalt som «verdens mest elskede land», sier Cobb.

 

MER FRA BOKHØSTEN 2022:

TIDEN-BOKHØSTEN: – Står foran et gjennombrudd

EGMONT-BOKHØSTEN: En slagferdig høstliste

FIGENSCHOU-BOKHØSTEN: Dovregubber og eldgammel ondskap

MANGSCHOU-BOKHØSTEN: Bøker med landeplagepotensial

ASCHEHOUG-BOKHØSTEN: Potensielle suksesser og prisvinnere

PITCH-HØSTEN: Skal finne meningen med livet

OKTOBER-BOKHØSTEN: Forfatterveteraner og amerikanske drømmer

CAPPELEN DAMM-BOKHØSTEN: – En overbevisende start

FRISK-BOKHØSTEN: Følger og skaper trender

RES PUBLICA-BOKHØSTEN: Bjørn, Bitsch og Bullough