Blant vrakrøvere og alver

Dagens sommergjest: – Jeg er dypt forelsket i Hillary Mantells bøker om Thomas Cromwell, Henry VIII og tiden de levde i. Jeg synes alle burde lese dem, sier Ingvild Christine Herzog.

Ingvild Christine Herzog har hatt fine sommerdager i Cornwall Kong Arthur og Dronning Guiniveres land, pirater og smuglere, vrakrøvere og alver og druider og fiskere.

 

Dagens sommergjest: Ingvild Christine Herzog – daglig leder i Norsk Forfattersentrum.

 

Hvor tilbringer du ferien?

– Vi har vært turister i Oslo – kjempegøy med egenby-turisme! Nå er vi i Cornwall! Kong Arthur og Dronning Guiniveres land, pirater og smuglere, vrakrøvere og alver og druider og fiskere – Land’s End og klipper og lange strender. Blant høydepunktene så langt kommer utsikten fra kjøkkenvinduet, vi ser hester og sau, og i går så vi en katt fange og spise en musebaby. Ellers er Nakkerud ved Tyrifjorden og seter på Lesja familiesommer.

 

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Aldri ferie uten bøker, alltid med. Men i ferien kommer det tidvis en del utenlandske bøker – det er gøy det også! Jeg savner den intense lykkefølelsen fra barndomssommeren da jeg lånte en bunke på biblioteket og bare gledet seg til bilturen så jeg skulle få lese mest mulig. Fikk ikke med meg en ting fra turen, skjønte aldri hvor veien gikk, løftet blikket først da vi var kommet frem. Det var deilig

 

Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Elena Ferrante lå øverst. Boken alle synes synd på meg for ikke å ha opplevd, og misunte meg leseopplevelsen jeg skulle få. Den har jeg forlagt et eller annet sted halvlest, og det gjør ikke så mye. Nå er det Blekkhjerte av Cornelia Funke, så Game of Thrones, som jeg har lovet en lillebror å lese, og så Terry Pratchett.

 

Hvilken er den beste boka du har lest i år?

– Den beste boken jeg har lest i år er norsk, men det er ikke alltid så lett å skulle fremheve ett medlem fremfor et annet, så en av de nestbeste bøkene jeg har lest i år Hillary Mantells Bring up the bodies. Jeg er dypt forelsket i de så langt to bøkene Mantell har skrevet om Thomas Cromwell, Henry VIII og tiden de levde i. Jeg synes alle burde lese dem.

 

En fersk eller ukjent forfatter det kan være verdt å sjekke ut?

– Det er kommet to tynne fliser av noen bøker på nynorsk i år som alle bør gi seg selv opplevelsen å lese. Den ene er skrevet av min kollega Guri Sørumgard Botheim, «Heime mellom istidene», og er en fantastisk diktsamling om hva hjemme er, hva livet er, og hvem vi er. Den andre boken er Anders Totlands «Engel i snøen». Om å leve når man skal dø. Poetisk og veldig fin. Det er litt snodig å skulle skive at en bok er «vakker og nydelig» når den handler om et ungt menneskes mulige død, men slik er det.

 

 Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Da vi var på bryllupsreise spiste vi flere ganger på en paellarestaurant i Madrid. Der fikk vi servert noen svært sprø salatblader med en syrlig vinaigrette, en skål med store oliven, et stort glass hvitvin og en deilig, deilig paella med både skalldyr og litt kylling. Og jeg var ekstremt lykkelig og forelsket og nygift og mannen min var der og det er det perfekte sommermåltidet.

 

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Jeg ville invitert Anniken Saxegaard, Evi Bøgenæs og Margit Ravn, tatt med vidunderlige Ebba Haslund – og så ville jeg stilt dem alle de spørsmålene jeg lurer på. Om hvordan det var å skrive spesielt for unge kvinner som lesere – hvilke valg de måtte gjøre som forfattere, hvordan det gikk da noen av dem forsøkte å utvide valgmulighetene sine, hvordan det var å opprette ULF (som Evi Bøgenæs var med på), om å være forfatter og motstandsarbeider under krigen. Hva de tenkte om seg selv som forfattere – og hvordan samfunnet så på dem. Og ikke minst, hva de tenkte om utviklingen, hvor de bøkene de skrev mistet mer og mer respekt og antagelig lesere i 60- og ikke minst 70-årene.

 

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– Jeg var på Bokslukerprisen 2016 (arrangert av Foreningen !les, Ingeborg Dybvig vant for Forfulgt i London), og Linda Hofstad Helleland holdt tale. Til hundre sjetteklassinger og en del litteraturverden-voksne. Og det var en lovende tale. Hun snakket om hva hun mente var viktig, hvorfor lesing både er viktig for demokratiet, freden og gleden – og hun viste en stor forståelse for behovet for god litteratur til alle. Da ble jeg skikkelig glad.

 

… og hva er du ikke fullt så glad for?

– Foreningen !les har opplevd en avkortning i sine bidrag til sine viktige prosjekter, blant dem Faktafyk. Det burde være helt selvsagt at slike viktige prosjekter fortjener støtte. Samtidig er jeg bekymret for utviklingen i Kulturrådet. De får færre og færre midler til litteraturformidling, og gode sterke aktører kan ikke søke, om de er fast post på statsbudsjettet (ja, snakker litt for syk mor her – men det er viktig!).

 

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Sikret en boklov.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

– Elsker Digitalarkivet.

 

Hva en god sommerferie inneholde?

– Nakkerud, Lesja, mann og barn, sol og vin og følelsen av å ikke være helt sikker på hvor mange kroner man har igjen (det vil si, sommerferien MÅ ikke inneholde det, men det er jo tradisjon).

 

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– «Hva er det som kommer til å skje til høsten som vi bokfolk bør engasjere oss sterkt i?» Nå er implementeringen av den store omorganiseringen av DKS rett rundt hjørnet. Ny direktør er på plass i Kulturtanken – og en god del planer er lagt. Men fremdeles er det enormt mye uvisse. Forfattersentrum er svært opptatt av litteraturens kår i Kulturtanken – å sørge for at litteraturen beholder sitt utrykk (at det alltid skal finnes litteraturformidling som er akkurat det, formidling av litteratur som kunst) – at volumet på antall «møter» øker, og at volumet på antall elever som får møte litteratur i DKS øker. Alle elever uansett geografi eller personlig utgangspunkt har krav på fantastiske litteraturmøter, og vi vet skolene der ute mener det samme. Vi jobber med et samarbeid med blant andre Leser søker bok og Foreningen !les rundt dette. Vi ser frem til en Kulturtank som skal bidra til dette, i tett samarbeid med oss, og andre sterke aktører i litteraturfeltet. Men dette blir spennende, og bør være en sak vi alle er svært oppmerksomme på.

 

 

Les også:

Siren Marøy: Kriminell sommerferie

Eline Willumsen: Med Erna til bords

Vidar Strøm Fallrø: Spania-ferie etter tyrkisk trøbbel

Helén Foss: Med hjerte for Hart

Silje Tretvoll: Bedøvet av norske jordbær

Arno Vigmostad: Med Milan og Mauser

Karin Helgøy: Med crush på Ferrante

Wiggo Andersen: – Det årnær seg i år også

Ottar Samuelsen: Seks ganger Bruce – og litt lesing

Kristin Jobraaten: Krabber og kviteseidsmør

Kari Spjeldnæs: Bøker og salt sjø

Tine Kjær: Vi marsjerer for mye i flokk

Kristenn Einarsson: Seks etter Jagger

Inger Merete Dyring: Med Buffon til bords

Harald Engelstad: Sørlandsidyll og fulle krabber

Ann-Kristin Vasseljen: Langbord med tapas og jordbær

Frode Molven: Bøker og byer på B

Knut Ola Ulvestad: Metheny og lange millionstup

Kari Marstein: En bok ingen har sett maken til

Elizabeth Sellevold: Sensommerbryllup i Kenya

Vidar Kvalshaug: Single malt, Coltrane og baccalao

Marta Breen: Sommer med krabbe og svensk loppis

Christian Kjelstrup: – Sommeren har for lite lidelse

Ellen T. Hogsnes: Med bøker under palmene

Arve Juritzen: – Trollbundet av Ullmann

Gunn Reinertsen: Åh, det er deilig, det!

Anne Fløtaker: Sommer på travbanen

Tiger Garté: Kjærlighet og softis er alt du trenger

Ingunn Lindborg: Sommer med fluesurr og sauebreking