Sensommerbryllup i Kenya

– Fjellet er blitt min nye feriedrøm, sier Elizabeth Sellevold, som ikke er glad for at bokbransjen er så tilfreds med status quo.

Ebok-sjef Elizabeth Sellevold blir mer og mer glad i stillhet. Men helt lydløst blir det neppe på sensommerbryllup i Kenya.

 

Dagens sommergjest: Elizabeth Sellevold, sjef i EBOK.no

 

Hvor tilbringer du ferien?

– Vi ferier mest i Norge på sommeren – på fjellet og hos familie i Grimstad og på Dalen i Telemark. Fjellet er blitt min nye feriedrøm – sommer som vinter. Jeg blir mer og mer glad i natur og stillhet. Ellers skal jeg en tur til Naivasha i Kenya i et bryllup på sensommeren. Det blir eksotisk.

 

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Definitivt ferie med bøker! Bøker er en del av den mentale ferieforberedelsen. Jeg kan tenke mye på hva jeg skal lese, hva jeg skal ha med meg. Det er viktig å ha noe å se fram til; og bøker er for meg en del av den forventningen.

 

Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Jeg lager en leseliste utfra to kriterier, tror jeg: enten en tanke om at boken er god eller at den skal utvide min forståelse for noe jeg allerede er opptatt av fra før. I første kategori ligger Johan Harstads Max, Micha & Tetoffensiven og Bare et menneske av Kristine Næss. De må jeg bare få lest på grunn av alle anbefalingene. I andre kategori ligger Haren med øyne av rav av Edmund De Waal, en jødisk familiehistorie, og samtaleboken Stedene med Marguerite Duras, som Hanne Ørstavik har oversatt. I første kategori har jeg allerede lest Knausgårds Om våren og i andre kategori Løperens hjerte av Markus Torgeby.

 

Hvilken er den beste boka du har lest i år?

– Tenkte først på Daniel Mendelsohns Forsvunnet – en sjelden leseopplevelse, men det var jo i fjor. Da må det bli Utrenskning av Sofi Oksanen. Jeg var i Riga for et par måneder siden, og okkupasjonshistorien i de baltiske landene og lidelsene det baltiske folk har vært igjennom gjorde et dypt inntrykk. Jeg synes Oksanen beskriver veldig godt hvordan det politiske bakteppet skaper tragedier, overlevelsesstrategier og umulige situasjoner for enkeltmennesker.

 

En fersk nykommer eller ukjent forfatter det kan være verdt å sjekke ut?

– Uff, her kommer jeg ikke på noe akkurat nå. Eller, da nevner jeg Cathrine Grøndahls nydelige diktsamling om å få barn: Jeg satte mitt håp til verden.

 

 

Sellevold_sommer i Grimstad

 

 

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Mat fra egen hage, dyrket av samboeren min, gir skikkelig sommerstemning: fylte squashblomster, hvitløksbakte tomater, nypoteter, mynte og tzatziki, sukkererter, friske bær, god vin og nytes i det fri.

 

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Kanskje dronning Sonja? Hun er en god støttespiller for United World College Red Cross Nordic. Skolen er hennes hjertebarn, og som styreleder for UWC Norge ville vi hatt mye å snakke om for å løfte fram en særegen og fantastisk internasjonal skoleordning. Jeg gikk selv på Atlantic College i Wales, og øver mildt press på Niels, mitt eldste barn, for å få ham til å søke når den tid kommer …

 

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– Den beste nyheten er vel at Norge skal være vertsland i Frankfurt. Jeg gleder meg over hva Margit Walsø og NORLA har fått til.

 

… og hva er du ikke fullt så glad for?

– At bransjen er så glad i status quo.

 

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Fjernet moms på ebøker, selvsagt. Det er det første.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet?

– Må si EBOK.NO. Nå er det ikke utenom det vanlige lenger, men jeg sier det likevel.

 

Hva en god sommerferie inneholde?

– Bading, turer, stillhet, storfamilie.

 

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Du kunne ha spurt om mitt beste feriebokminne. Da ville jeg ha svart Sagaen om Isfolket som 13 åring. Da ble en regnfull hytteferie på Vestlandet eventyrlig!

 

Vidar Kvalshaug: Single malt, Coltrane og baccalao

Marta Breen: Sommer med krabbe og svensk loppis

Christian Kjelstrup: – Sommeren har for lite lidelse

Ellen T. Hogsnes: Med bøker under palmene

Arve Juritzen: – Trollbundet av Ullmann

Gunn Reinertsen: Åh, det er deilig, det!

Anne Fløtaker: Sommer på travbanen

Tiger Garté: Kjærlighet og softis er alt du trenger

Ingunn Lindborg: Sommer med fluesurr og sauebreking