– Vi marsjerer for mye i flokk

– Bok-Norge marsjerer i for stor grad i flokk, mener Tine Kjær, som har byttet ut Proust og Joyce med manus og Aperol Spritz i sommer.

– Jeg pleier å lage meg altfor pretensiøse leseprosjekter for lengre ferier, har slept med Proust, Joyce, Dostojevskij, Faulkner i reisebagene litt for mange ganger med varierende hell, sier Tine Kjær.

 

Dagens sommergjest: Tine Kjær – forlagssjef hos Vigmostad & Bjørke.

 

Hvor tilbringer du ferien?

– Den nærmer seg vemodig nok slutten, så langt har det vært forsøk på å drikke opp rosevinbeholdningen på en liten strandrestaurant i Sør-Frankrike før litt, men bare litt, mer nøkterne dager i Larvik. Ser også frem til Beyonce-konsert i Stockholm med datter!

 

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Litt av begge deler, bøker og flagrende manusark er kos i sola, men jeg er også begeistret for enkelt, manuelt arbeid med musikk til.

 

Hva ligger øverst i bunken i sommer?

– Jeg pleier å lage meg altfor pretensiøse leseprosjekter for lengre ferier, har slept med Proust, Joyce, Dostojevski, Faulkner i reisebagene litt for mange ganger med varierende hell. I år er det manus som gjelder, manus og oppdagelsesreiser i svigerforeldres underlig sammensatte bokhyller.

 

Hvilken er den beste boka du har lest i år?

– Veldig mye bra det siste året! Saabye Christensens Magnet, Johan Harstads Max, Mischa og Tet-offensiven og, ikke minst, Liv Køltzows barske, usentimentale og gripende Melding til alle reisende er noen hjemlige favoritter. Så ble jeg veldig opptatt av Edouard Louis’ roman Farvel til Eddy Bellegueule og debatten etterpå. Michel Houellebecqs forfatterskap er også livat å lese og diskutere!

 

En nykommer det kan være verdt å sjekke ut?

– Folk leser for lite tegneserier og grafiske romaner, så løp og kjøp Anders Kvammens varme debuttegneserieroman Ungdomsskolen.

 

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Jeg er ikke så begeistret for broccoli og brunost, men ellers er det finfint det meste vi plasserer på bordet. Familien bruker veldig mye tid på å snakke om mat, lage mat og spise mat. Mat er topp!

 

Hvem ville du invitert til bords hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Hadde vært veldig mislykket med noen internasjonale storheter, er for sjenert til at det ville blitt hyggelig og givende. En svært uformell aften med gode venner og meg som eneveldig DJ, med karaokemaskin på bakrommet, derimot. Det hadde vært gøy.

 

Hva har gledet deg mest i bok-Norge så langt i år?

– Først og fremst alle forfatterne som skaper god litteratur. Nye forfatterskap og lange forfatterskap.  Både innenfor skjønnlitteratur for voksne, barnelitteraturen og, ikke minst, sakprosaen, er det mye viktig og vitalt. Boka står sterkt og støtt, noe vi ikke bør ta for gitt. Så er det stas med gjesteland Frankfurt!

 

…og hva er du ikke fullt så glad for?

– At vi i for stor grad marsjerer i flokk, dette gjelder hele litteraturfeltet. Vi er et lite land der vi utdannes de samme stedene, kjenner de samme folkene og pusher de samme bøkene og smaksregimene. Vi bør ta mer sjanser – både forleggere, bokhandlere og andre kuratorer.

 

Hvis du fikk være kulturminister for en høst?

– Mitt liberale hjerte stritter, men jeg ville nok hoppet etter Hadia og søkt å få sikret nasjonen en boklov, ja.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nett?

– Jeg er ufattelig «trad» på nett, men vil gjerne få reklamere for et jordbærsted i hylla på Narvesen: det britiske vinbladet Noble Rot, forrige nummer hadde slagordet «Sex, drugs and pinot noir». Nerdete og respektløst.

 

Hva må en god sommerferie inneholde?

– Prøver å ha så få føringer som mulig, men noen nådeløse runder med kortspillet Gin Rummy med familien er det vel vanskelig å komme unna.

 

Hvilket spørsmål burde vi stilt deg?

«Klarer du å drikke enda flere Aperol Spritz i sommer enn Kari Marstein?»

 

Les også:

Kristin Jobraaten: Krabber og kviteseidsmør

Kari Spjeldnæs: Bøker og salt sjø

Kristenn Einarsson: Seks etter Jagger

Inger Merete Dyring: Med Buffon til bords

Harald Engelstad: Sørlandsidyll og fulle krabber

Ann-Kristin Vasseljen: Langbord med tapas og jordbær

Frode Molven: Bøker og byer på B

Ann Helen Brendehaug: Ferie i tre delstater

Knut Ola Ulvestad: Metheny og lange millionstup

Kari Marstein: En bok ingen har sett maken til

Elizabeth Sellevold: Sensommerbryllup i Kenya

Vidar Kvalshaug: Single malt, Coltrane og baccalao

Marta Breen: Sommer med krabbe og svensk loppis

Christian Kjelstrup: – Sommeren har for lite lidelse

Ellen T. Hogsnes: Med bøker under palmene

Arve Juritzen: – Trollbundet av Ullmann

Gunn Reinertsen: Åh, det er deilig, det!

Anne Fløtaker: Sommer på travbanen

Tiger Garté: Kjærlighet og softis er alt du trenger

Ingunn Lindborg: Sommer med fluesurr og sauebreking