Bokhøsten er i gang

Og det er Flamme forlag som er førstemann ut, med en høstliste preget av singler, jubilanter og poesifanter.

Sommeren er på hell, og det betyr at løvet faller og bokhøsten er i gang. I år er det Flamme forlag som sparker i gang den travle årstiden, og resten av forlagene følger som perler på en snor.

 

Allerede i morgen overtar Tiden forlag stafettpinnen, og på torsdag er det Cappelen Damm som inviterer til presentasjon av deres dokumentarhøst. Fra og med neste uke kommer møtene tettere da både Aschehoug, Cappelen Damm, Kagge, Stenersen, Oktober, Samlaget, Kolon og Gyldendal inviterer til presentasjon av sine respektive høstlister. Det hele rundes av i uke 34 med Spartacus sitt høstmøte, og avsluttes med et pang med Aschehougs hagefest den 25 august.

Det er med andre ord travle dager, og mye å glede seg til. Men først ut er altså småforlaget Flamme, som tidlig mandag morgen inviterte til kaffe, boller, diktlesning og stor litteratur i liten drakt på Deichmanske bibliotek i Oslo.

 

 

– Vi leser om livet

– Du vet hva alle leser om. Livet, alltid livet, slik innleder Nils-Øivind Haagensen Flammes høstmøte.

Og det er nettopp selve livet som er den røde tråden i Flammes høstliste, som inneholder noen forlagets mest omtalte forfattere, dikt fra to av fjorårets debutanter og nye romaner fra to av forlagets mestselgende forfattere.

Men boklista inneholder også en murstein av diktsamling fra et forfatterskap som fyller 20 år i år. Nils Christian Moe-Repstad er en av Norges mest kritikerroste poeter, og hans dikt er oversatt til flere europeiske språk. I anledningen hans tyvende år som forfatter utgir han et svært ambisiøst prosjekt.

 

nils

 

– Det er lite som ligner denne boken i norsk utgivelse, forteller den nyinnsatte forlagssjef Geir Numedal, som deler stillingen, og scenen, med Nils-Øivind Haagensen.

Prosjektet har fått navnet Wunderkammer, og er et sammensurium av historier, ligninger, essays, avhandlinger, teorier, encyklopedier, biografier, aforismer, gåter, parafraser. Det alle disse har til felles er at de har en begrensning på tre linjer i diktform. Og boken? Den havner på hele 850 sider.

– Hvis det er noen som vet om noe godt papirlim, så er det bare å melde fra, spøker Nils-Øivind og forteller at boken utkommer i september – eller så snart de har klart å lime den sammen.

 

 

Kjente, kjære navn

– Hugsar du ungdomsskulen?, spør Heidi Furre i forordet i sin nyeste bok.

Dersom du ikke gjør det kan det være en ide å lese hennes nye bok Ungdomsskulen, som river deg tilbake til ungdomsårene.

 

ungdomsskulen

 

– Stilen og språket til Heidi Furre er aldri overdrevent, men alltid medrivende, sier forlaget selv om fjorårets debutant.

En annen av fjorårets debutanter som også figurerer i årets liste er Tiril Broch Aakre. For sin bok Redd barna (2015) vant hun ungdommens kritikerpris, og mottok i år Bjørnsonstipendet. Årets utgivelse, Fjällräven gul, har en handling som foregår parallelt med handlingen i Redd barna – men den må for all del ikke oppfattes som en oppfølger.

– Denne boken er en ledsager, og følger ved siden av handlingen til Redd barna, forteller Nils-Øivind.

Og nesten-oppfølgere er det flere av. Linn Strømsborg gir leserne denne høsten et gjensyn med Eva, hovedpersonen i 2013-boken Furuset. Du dør ikke møter Eva seks år senere, hvor hun en dag opplever et panikkanfall. Det tidligere normale livet, er å gjennomsyret av en grusom dødsfrykt.

– Med fare for å si noe veldig dumt, så er dette en svært underholdende bok som tar for seg vonde temaer med stor gjenkjennelsesfaktor for altfor mange; angst, uro og livstretthet. Den er veldig sterk og veldig god, sier Nils-Øivind.

 

 

Single søker leser

– Det blir en god singelhøst, slår Geir Numedal fast.

Til glede for mange faste tilhengere lever Flammes boksingler fremdeles i beste velgående, og løpet av høsten tilfører forlaget flere titler til singelstallen. Det er hele syv single, hvorav de fleste allerede er å finne i bokhandlerhyllene. Blant disse finnes blant annet Kvite dager av Kristina Leganger Iversen, Lars Mørch Finboruds Hysj, hysj og den skjønneste lyd vil åpenbare seg og Ellen Mari Thelle med Ingen ting her. 

 

F282_Ingen_ting_her_300dpi_1024x1024

 

Nils-Øivind og Geir tror alle Singelfans vil bli fornøyd med singelhøsten, og håper at den kan tiltrekke seg også nye lesere.

– De er jo billigere enn en halvliter, og de kan leses på to øl, reklamerer Nils-Øivind, men sier at de dessverre ikke kommer med promillen en halvliter kan tilby – men masse kunnskap i stedet for, da.