Med Milan og Mauser

Forlegger Arno Vigmostad

Arno Vigmostad hygger seg med østers i sør og leser Max Mauser-klassikere og latterlige kjærlighetshistorier.

– Fred og familie. Miste mobilen. Late dager på de hvite, endeløse Listastrendene og sene kvelder i lysthuset med god vin. Da er det sommer for Arno Vigmostad.

 

Dagens sommergjest: Arno Vigmostad – forlegger, Vigmostad & Bjørke 

 

Hvor tilbringer du ferien?

– Jeg tilbringer alltid sommerferien med familie på slektsgården på Lista. Der har Vigmostadene holdt til i tre-fire århundrer. Jeg er den første eieren i hele denne tiden som ikke har bodd der fast.

 

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Våren har vært svært krevende med mye reising. Da jeg kom ned på Lista, var jeg så ør og lei at det gikk over en uke før jeg plukket opp en bok. Kanskje er det slik at selv fra den største kjærlighet trenger man en pause? Men tanken på være et sted uten en bok er skremmende.

 

Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Jeg har to gamle klassikere skrevet av Max Mauser (alias Jonas Lie): Natten til Fandens geburtsdag og Rittet fra Olesko. De har ligget på skrivebordet en stund. I følge Nils Nordberg er dette noe av det beste som ble skrevet av norsk krim på 1930-tallet, og jeg har en forkjærlighet for god krim om sommeren.

 

Hvilken er den beste boka du har lest i år?

– Underlig nok er det en bok som ble gitt ut for lenge siden; Latterlige kjærlighetshistorier av Milan Kundera. En håndfull noveller som befolkes mennesker på jakt etter kjærligheten eller i kjærligheten. Burleske, brutale, merkelige, ømme. En bok du ikke glemmer så fort.

 

En nykommer eller ukjent forfatter det kan være verdt å sjekke ut?

Fie faller av Therese Aasvik. En av de mest fengende debutantene jeg har lest i år. Hvilke knagger henger lykken på, og hva skjer når disse knaggene faller ned?

 

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Feriestedet ligger et par kilometer fra en fjord med mye østers. Så selv om vanntemperaturen ikke alltid lever opp til idyllen, må jeg uti og hente opp skjell. Jeg tar gjerne med både hjerteskjell, blåskjell og småkrabber i samme slengen. Østersene nytes naturell eller på grillen. Kald chablis eller champagne til. Gjerne jordbær med rømme til dessert akkompagnert av en gammel sauternes.

 

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Jeg tror jeg ville invitert Mads Nygaard. Jeg kjenner ham ikke godt, men han er kanskje en av de siste kulturforleggere igjen i Oslo. Dynamisk og engasjert. Det er jo heller ikke så mange som både er ledere og samtidig eiere i det forlaget de driver. Jo, det er jeg sikker på at kunne blitt en riktig trivelig middag.

 

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– La meg være litt introvert og si at jeg gleder meg stort over at Forlagshuset Vigmostad & Bjørke går så godt. Det skyldes ikke minst alle ansatte som har gjort sitt aller beste for å overvinne de voksesmerter og sammenslåinger med nyervervede forlag. For et lag jeg leder!

 

… og hva er du ikke fullt så glad for?

– Første ferieuken ble i overkant masete. Det var da Konkurransetilsynet slapp nyheten om en potensiell bot på 23 millioner Cappelen Damm, Aschehoug, Gyldendal og Vigmostad & Bjørke. Det er misvisende i forhold til oss! Dette er gamle forhold som Schibsted og de tre andre eventuelt blir bøtelagt for. Vårt navn kommer på trykk fordi vi har kjøpt Schibsted Forlag og ble pålagt av selger å skifte navn på forlaget og så har vi i ettertid fusjonert det med Vigmostad & Bjørke. Jeg liker svært dårlig å måtte forklare min familie og venner at jeg faktisk ikke har gjort noe ulovlig.

 

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Jeg ville takket nei til oppdraget og overlatt det til dem med politiske aspirasjoner. Heller vil jeg virke og påvirke fra den posisjonen jeg har.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet?

– BruunRasmussen.dk som er Danmarks største auksjonshus. Jeg er hekta på auksjonsnettsteder. Det er helt utrolig hva folk selger. Sammenligner du auksjonshusene i forskjellige land, tror jeg du kunne finne ut mye om den sosiale velstandsutvikling.

 

Hva en god sommerferie inneholde?

– Fred og familie. Miste mobilen. Late dager på de hvite, endeløse Listastrendene og sene kvelder i lysthuset med god vin. Og mange besøk på Lista Bokhandel som er svært velassortert.

 

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Har du kjøpt et nytt forlag i det siste? Det pleier du jo å spørre meg om.

 

 

Les også:

Kristin Jobraaten: Krabber og kviteseidsmør

Kari Spjeldnæs: Bøker og salt sjø

Tine Kjær: Vi marsjerer for mye i flokk

Kristenn Einarsson: Seks etter Jagger

Inger Merete Dyring: Med Buffon til bords

Harald Engelstad: Sørlandsidyll og fulle krabber

Ann-Kristin Vasseljen: Langbord med tapas og jordbær

Frode Molven: Bøker og byer på B

Ann Helen Brendehaug: Ferie i tre delstater

Knut Ola Ulvestad: Metheny og lange millionstup

Kari Marstein: En bok ingen har sett maken til

Elizabeth Sellevold: Sensommerbryllup i Kenya