Single malt, Coltrane og baccalao

Vidar Kvalshaug sover på plank fra spanske fiskekasser, med Ona fyr i det fjerne – og synes det er den totale idyll.

Dagens sommergjest: Vidar Kvalshaug – forfatter, anmelder, tidligere journalist i Aftenposten, bibliotekar og mye annet.

 

Hvor tilbringer du ferien?

– På Bjørnsund i Romsdal, en øygruppe ute i havet, ikke langt fra Ona fyr. Min eks-svigerfamilie har to hus her, og jeg har lovet bort mye malingshjelp og vært her en uke med gutta og en med datter og ekskone. Total idyll.

 

Ferie med eller ferie fra bøker?

­– Med bøker, men slike brudd med hverdag fører ofte til egen skriving. Liker å stå opp tidlig, tre fire timer før de andre, brygge kaffe og sette meg til for å se hva som skjer. Dessuten har det vært noen timer med språkvask på høstens novellesamling, Alt på stell (Gyldendal).

 

Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?

Noveller 1961-65 av Johan Borgen. Det bindet inneholder også Nye noveller, boka han fikk Nordisk Råds litteraturpris for i 1967, men ikke minst novellen «Sommerhuset», hans kanskje aller beste, leser den en gang i året, minst.

Ellers er det nr 2 av Ferrante, The violent bear it away av Flannery O´Connor og Dikt i samling av Tor Jonsson.

 

Beste boka du har lest i år:

Nils-Øivind Haagensen skriver. Den kom i 2005 og har modnet til nå.

 

En fersk forfatter folk bør sjekke ut?

– Har begynt å føre lister, slik eldre folk gjør og teller 57 titler hittil i år. Ingeborg Arvolas roman Neiden, 1970 stikker seg kraftig ut. Den kom i 2015. Løp til butikkene! Ellers nevner jeg Laila Stien så ofte jeg kan.

 

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Klippfisk med bacon. Min ekskones familie drev klippfiskindustri her på Bjørnsund til øya ble tvangsavfolket av staten rundt 1970. Plankene i køyesengene er fjøl fra fiskekasser med spansk og portugisisk tekst.

 

 

Sommerprat foto Vidar K

 

 

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– John Coltrane og Helge Torvund, for å prøve finne ut hvordan man blir bedre og friere med åra og hvordan de tenker omkring kunsten. Helge tar med seg single malt, Coltrane bringer inn jazzposen sin og jeg lager bacalao.

 

Les også: Anne Fløtaker: – Ferie på travbanen

Tiger Garté: – Kjærlighet og softis er alt du trenger

Ingunn Lindborg: Sommer med fluesurr og sauebreking

 

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– At det bygges nye biblioteker og at de revitaliseres, men obs, obs, ikke glem boksamlingene.

 

… og hva er du ikke fullt så glad for?

– Bestselgerfokuset. Igjen. Jeg forstår hvorfor det er sånn, men mye av det står bare i veien og tar plassen ordentlig litteratur burde hatt.

 

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Gjeninnført bokloven og gjennom den regulert et bokhandlerledd som må huske at det ikke er corn flakes og tørkepapir de selger.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

– Oxfordamerican.org. Et betydelig kulturmagasin som er sterke litterært og som har fine ting på nett. Når jeg får råd, skal jeg abonnere på papirutgaven igjen.

 

Hva en god sommerferie inneholde?

– Et godt sted å fiske med stang. Jeg trenger ikke få noe, det er mest å stå der, fiske litt farlig, våge å miste sluker og peke mot himmelen med stanga, som en antenne som tar inn mye på de timene som kan tilbringes på berget.

 

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– «Hvorfor ble du ikke som far din, fikk deg en ordnet tilværelse?»