Med Buffon til bords

Dagens sommergjest: Hvis Inger Merete Dyring hadde snakket flytende italiensk, ville hun invitert Gianluigi Buffon til bords. – Jeg digger den fyren. EM var slutt for meg da Italia røk ut!

Inger Merete Dyring har en mangfoldig yrkesbakgrunn med bøker – som bibliotekarutdannet, gjennom åtte år i Tanum og ti år i ARK, og nå i Arneberg forlag: – Læringskurven er bratt og jeg får være med på de fleste prosessene rundt det å få utgitt en bok. Det er spennende og tidvis utfordrende!

 

Dagens sommergjest: Inger Merete Dyring, Arneberg Forlag

 

Hvor tilbringer du ferien?

– Ferien starter alltid på Siktesøya, fineste øya i Eidangerfjorden! Der er hytta utgangspunkt for båtturer og konsertbesøk på Wrightegaarden i Langesund. Bedre blir det vel ikke? Jeg er også så heldig at jeg har tilgang til hytte på fjellet. Avslutter gjerne med å sjekke ut om det er multer og sitter ute til langt på kveld med stearinlys og noe godt i glasset – langt fra folk og nett – vei-, vann- og strømløst som det er der her oppe. Med andre ord så hører sommerferie og Telemark sammen for meg.

 

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Bøker er vel alltid med?! Ikke minst fordi mannen i mitt liv leser mye. Så bøkene har en plass i ferien, både eldre bøker og bøker som foreløpig kun er i manusformat.

 

Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?

– De beste bøkene leses om igjen. I år er disse to med: Sommeroverfart av Truman Capote og Sommerboken av Tove Jansson. Har også med Terje Holtet Larsens Kjærlighet mellom intelligente menn (liker godt hans forfatterstemme, og denne har jeg ikke fått lest) og Judith Herman All kjærlighets begynnelse (en anbefaling fra Margareta hos ARK som leser mye).

 

Hvilken er den beste boka du har lest i år?

– Amos Oz’ Judas.  En klok forfatter som har skrevet en vakker historie!  Denne siste boken hans fortjener lesere – og leseren fortjener å få oppleve hans forfatterskap.

 

En fersk eller ukjent forfatter-favoritt det kan være verdt å sjekke ut?

– Hverken fersk eller helt ukjent, men favoritt: Jens M. Johansson. Likte så godt En liten historie om lengsel og Bryllup og begravelser. Gleder meg til hans nye bok som jeg skjønner er klar i august. Tror den heter Et godt liv.

 

 

Inger M Dyring 2

 

 

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

Jeg er faktisk ikke veldig opptatt av mat. Men gjerne fisk og nye, norske poteter. Ønsker meg stekt hvitting, som for meg er et slags barndomsminne. Dessverre er det lite hvitting å få tak i – alle fall i den fjorden jeg ferierer. Ikke gæernt med torsk eller pir som en slags erstatning. Legger du til gode «bobler» er det perfekt.

 

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Gitt at jeg snakket flytende italiensk, ville jeg invitert med meg Gianluigi Buffon. Digger den fyren – og EM var slutt for meg da Italia røk ut! Ellers skulle jeg gjerne hatt Astrid Lindgren med til bords.

 

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– At boka fortsatt står sterkt og at det er fremdeles er mulig å utgi nye, spennende navn.

 

… og hva er du ikke fullt så glad for?

– At bransjen stadig blir mer forutsigbar. Ønsker meg flere positive og morsomme overraskelser både fra bokhandlerbransjen og de ledende forlagene.

 

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Nei, hva ville jeg gjort? Takket nei, kanskje? Siden jeg jobbet flere år som litteraturformidler, banker hjertet mitt ekstra for barn og unges tilgang til tekst, forfattere, skuespillere og illustratører. Altså ville jeg styrket bibliotekene, Norsk forfattersentrum og Den kulturelle skolesekken. Det er kanskje like mye kunnskapsministerens jobb? Og så ville jeg satt en ordentlig sykkelvelodrom øverst på prioriteringslista!

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

– Kanskje ikke et jordbærsted utenom det vanlige, men sommeraktuelle nettsteder:

Jeg har hatt et sterkt forhold til Skafså i Telemark siden begynnelsen av 60-tallet.  grimdalstunet.no Stedet (ikke bare nettstedet) besøkes hvert år! Anbefaler også disse: langoyahovedgard.no og visittelemark.no.

 

Hva en god sommerferie inneholde?

– Gode venner, turer i båt med favorittskippern(!) – og noen dager med fint vær!

 

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

«BOK365 har bestemt seg for å bruke Svømme med haier av Joris Luyendijk som premie til alle som er inne på siden i sommer. Når kan vi få den hit?»

 

 

Les også:

Harald Engelstad: Sørlandsidyll og fulle krabber

Ann-Kristin Vasseljen: Langbord med tapas og jordbær

Frode Molven: Bøker og byer på B

Ann Helen Brendehaug: Ferie i tre delstater

Knut Ola Ulvestad: Metheny og lange millionstup

Kari Marstein: En bok ingen har sett maken til

Elizabeth Sellevold: Sensommerbryllup i Kenya

Vidar Kvalshaug: Single malt, Coltrane og baccalao

Marta Breen: Sommer med krabbe og svensk loppis

Christian Kjelstrup: – Sommeren har for lite lidelse

Ellen T. Hogsnes: Med bøker under palmene

Arve Juritzen: – Trollbundet av Ullmann

Gunn Reinertsen: Åh, det er deilig, det!

Anne Fløtaker: Sommer på travbanen

Tiger Garté: Kjærlighet og softis er alt du trenger

Ingunn Lindborg: Sommer med fluesurr og sauebreking