Med bøker under palmene

Dagens sommergjest: – Vi har vært tre vidunderlige uker i Den dominikanske republikk. Virkelig et paradis, sier Ellen T. Hogsnes. Med bøker, selvsagt.

– Årets beste bok så langt? Et lite liv av Hanya Yanagihara. Intens, vakker, brutal, vond. En av de leseopplevelsene man ikke har så ofte, sier Ellen Hogsnes.

 

Dagens sommergjest: Ellen T. Hogsnes, kommunikasjons- og markedssjef Cappelen Damm barn og ungdom

 

Hvor tilbringer du ferien? 

– Er for øyeblikket i transitt i New York etter tre vidunderlige uker i Las Terrenas i Den dominikanske republikk. Virkelig et paradis, der dagene tilbringes på stranden. Vi sliter oss ikke akkurat ut der under palmene, men hver dag har jeg tatt dansetimer og på kveldene er det bachata og salsa som gjelder. Om noen uker går turen til Algarvekysten i Portugal, da med bonusbarn og gode venner. Og sa må jeg alltid «hjem» til Stavanger.

 

Ferie med eller ferie fra bøker? 

– Med, så klart! Hva skulle man ellers gjort der under palmene?

 

Hva ligger øverst i bokbunken i ferien? 

– Å, mange. Fikk et godt tips av Gro Dahle om Isabel Allendes Øya under havet, om det grufulle livet som slave på Haiti på slutten av 1700-tallet. Fantastisk sterk bok, og lærerik. Andre bøker i kofferten: Dave Eggers: How We are Hungry, Bill Clegg: Vi som hadde en familie, Orhan Pamuk: Noe fremmed i mitt sinn … Denne listen er lang, og inneholder navn som Lucia Berlin, Alaa Al Aswany, Eleanor Catton, Michel Houellebecq, Kim Leine, Betty Smith og Jonas Hassen Khemiri, blant annet. Synes det er viktig å ha med seg en variert samling, og at det er mange nok bøker slik at jeg ikke går tom. Det har skjedd to ganger før, og det var ikke gøy.

 

Den beste boka du har lest i år? 

Et lite liv av Hanya Yanagihara. Intens, vakker, brutal, vond. En av de leseopplevelsene man ikke har åa ofte, og en slik bok som vokser og vokser etter man har lest den ut.

 

En fersk eller mer ukjent forfatter vi bør sjekke ut?

Vaffelfisken, den nyeste boken om Reven og Grisungen av Bjørn F. Rørvik, illustrert av Per Dybvig. Jeg kan garantere en god latter. Og Splintret, den første boken i serien Livsloven av Neal Shusterman. Velskrevet, spennende og voldsom dystopi ulikt noe annet du har lest.

 

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

– Reker og krabbeklør, rett fra havet. Det beste jeg vet.

 

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste? 

– Ian McEwan. Dette forfatterskapet har jeg fulgt tett, og jeg skulle gjerne snakket med ham om Jed Parry, en av karakterene i Enduring Love.

 

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år? 

– Det var både hyggelig og velfortjent at Barnebokfestivalen fikk Gullboken i ar. Vi er 17 forlag som sammen gjør en kraftanstrengelse for å løfte barne- og ungdomsboken frem i lyset. Litteraturen for barn og ungdom forbigås ofte i offentligheten, og det er synd. Klarer vi ikke å gi barna lyst til a lese, er det slett ikke sikkert at de vil være opptatt av lesing når de blir voksne heller. Heldigvis finnes det mange gode ambassadører der ute, bade bibliotekarer, bokhandlere, foreninger og organisasjoner, som alle jobber for å gjøre disse avgjørende bøkene synlige.

 

… og hva er du ikke fullt så glad for?

– At det fantastiske mangfoldet av bøker for barn og ungdom ofte ikke når frem til leseren.

 

 

Sommerpraten foto Ellen H

 

 

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Sørget for at foreningene og organisasjonene som jobber med formidling av bøker for barn og ungdom sikres økonomisk forutsigbarhet.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet?

– synu.dk. Jeg holder på med noen hobbyprosjekter med symaskin og kan ikke nok. Denne siden har tips og triks, og ikke minst detaljerte instruksjonsvideoer. Det er gull.

 

Hva må en god sommerferie inneholde? 

– Palmer, strand og bachata. Kjæreste, venner og familie.

 

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg? 

– «Hva er din ultimate sommerferiebok?» Da ville jeg svart Kim Småges Interrail, som jeg leste en gang på slutten av åttitallet. Den fikk meg til å drømme om a reise og reise og reise. Så fort jeg ble gammel nok, ble det interrail tre år på rad.

 

 

Les også:

Vidar Kvalshaug: Single malt, Coltrane og baccalao

Marta Breen: Sommer med krabbe og svensk loppis

Christian Kjelstrup: – Sommeren har for lite lidelse

Arve Juritzen: – Trollbundet av Ullmann

Gunn Reinertsen: Åh, det er deilig, det!

Anne Fløtaker: Sommer på travbanen

Tiger Garté: Kjærlighet og softis er alt du trenger

Ingunn Lindborg: Sommer med fluesurr og sauebreking