– Kjærlighet og softis er alt du trenger

– Kongehuset får for mye tyn, mener dagens sommergjest, som har få krav til en perfekt sommer.

– Jeg kommer nok til å være innom kontoret en god del ganger i løpet av de tre ukene jeg har skrevet «Ferie» i kalenderen. Når man jobber med noe så artig som bøker, så er det vanskelig å holde seg unna, sier Tiger Garté.

 

Dagens sommergjest: Tiger Garté, forlagssjef i Tigerforlaget

 

Hvor tilbringer du ferien?

– Jeg ble pappa for første gang i midten av mars, og med en så ung pjokk av et herlig menneske så blir det korte turer i år. Først hjembygda mi Surnadal, så hjembyen til kona, Sandefjord. Så tar vi oss kanskje en togtur til Göteborg. Og så kommer jeg nok til å være innom kontoret en god del ganger i løpet av de 3 ukene jeg har skrevet «Ferie» i kalenderen. Når man jobber med noe så artig som bøker, så er det vanskelig å holde seg unna. Vi som er i denne bransjen er heldige.

 

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Med bøker, definitivt! Både lese andre og skrive selv. Nå har jeg satt bort egne utgivelser ganske lenge, på grunn av Tigerforlaget. Men jeg skriver alltid om helgene, både som en slags terapeutisk ro og avslapning, men også for å holde momentet og utviklinga mi som forfatter oppe. Nå har jeg plutselig fire prosjekter som er så godt som ferdig utskrevet i førsteutkast, så det begynner å hope seg opp og jeg må bruke sommeren til å finne ut hva jeg skal gjøre med dem, og hvilke av dem jeg tenker kan bli ‘bok’ først.

 

Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?

A little life av Hanya Yanagihara, som jeg har hørt mye bra om, bl.a. av bokhandlere som har rådet meg til å kjøpe de norske rettighetene – men da jeg sjekket var de allerede gått. Jeg har også begynt på Bonita Avenue av Peter Buwalda, som jeg liker tross i overkant mange og lange beskrivelser og adjektiver/adverb. Krim liker jeg også å lese om sommeren, gjerne Håkan Nesser og Ian Rankin. Og jeg har skaffet meg City on fire av Garth Risk Hallberg. Og så har jeg en bok om Steve Jobs som jeg gjerne vil komme igjennom, men som sagt så har jeg jo nettopp blitt pappa… Ellers går det i titler jeg vurderer for norsk oversettelse, og dem får du ikke her.

 

Kva er den beste boka du har lest i år?

– Det må bli The Kind Worth Killing av Peter Swanson. Det var en krim som overrasket og holdt på meg fra første til siste side. Den anbefales til alle krimfans som trenger tips. Selv leste jeg den på engelsk og det fløyt rett og slett fantastisk fint!

 

En nykommer man bør sjekke ut?

– Da benytter jeg sjansen til å tipse om en utgivelse som kommer på vårt eget forlag i september: Lily og jeg av Steven Rowley. Den handler om en homofil mann som ikke finner helt fotfeste i livet, hans sorger og kjærligheter, og ikke minst hunden hans Lily, som er blitt hans livsledsager. Forfatteren er debutant og fikk et dollar-millionforskudd i USA for denne romanen. Vi lanserer den nesten samtidig med den amerikanske versjonen som har tittelen Lily and the Octopus.

 

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

–  Jeg digger sjømat, så det må bli krabber, kreps og reker, loff og salat og en god og tørr hvitvin. Det kan jeg leve på hele sommeren, om jeg får en softis til dessert.

 

 

Tiger_Garte_DSC_0257

 

 

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Kronprins Haakon. Kongehuset får så mye tyn for tida, men de gjør også mye bra. Haakon kjenner jeg så vidt via Sikt-nettverket, og han gjør en strålende jobb for norske gründere og unge mennesker som vil opp og fram. Så da spanderer jeg gjerne en middag på ham – som om han ikke får nok middagsinvitasjoner fra før … Kronprinsesse Mette-Marit kunne også fått bli med. Jeg synes det er flott at hun fronter norsk litteratur.

 

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– At debutanter, som for eksempel Maja Lunde, fremdeles kan gjøre rent bord, at flere og flere unge mennesker leser, og at det blir solgt flere bøker i Norge enn noen gang. Samtidig gleder det meg at papirboka fremdeles står så sterkt i forhold til e-boka. Lydbok-utviklinga synes jeg også er knallbra. Bøker ut til folket! er mantraet jeg lever etter.

 

… og hva er du ikke fullt så glad for?

– At det fremdeles er vanskelig å dra i gang nye ting, og at tar litt lang tid å skape engasjement. Pluss at det er vanskelig å få kjedene til å satse på bøker som ennå ikke har tatt av og blitt bestselgere. Jeg skulle ønske det var et større fokus på å få uetablerte, norske forfattere opp og frem, og håper at det vil hjelpe mye at Norge blir hovedland på Frankfurt-bokmessen i 2019. Fremdeles er det for mange forfattere i landet som er svært talentfulle men som trapper ned skrivinga fordi de ikke får i gang forfatterskapene sine skikkelig. Her er det mange som kan trå til for å gjøre en forskjell.

 

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Det skal jeg uansett bli en dag, og det første jeg ville tatt tak i var å sikre ekstra godt at bøkene når fram til alle i samfunnet vårt, uansett geografi, etnisk bakgrunn eller økonomi. Jeg tror bøker og litteratur har en innmari viktig rolle med tanke på integrering og gode relasjoner mellom mennesker i samfunnet vårt. Og så ville jeg nok begynt med det, fordi det uansett er viktig å ta tak i og jobbe med noe man brenner for, da er man som regel på sitt beste, og får en god start.

 

Les også: Anne Fløtaker: – Ferie på travbanen

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet?

– Nå har vi akkurat fått en ny hjemmeside på www.tigerforlaget.no, så det er jo fristende å svare nettopp den, men jeg er alltid innom dn.no, db.no og vg.no for de siste nyhetene der, og bok365.no er selvfølgelig obligatorisk lesning hele året!

 

Hva en god sommerferie inneholde?

– Kjærlighet og softis, da har du alt du trenger.

 

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– «Har du lyst på en is, Tiger?»

JA!!

 

 

(Foto: John Andresen)