– Sommeren har for lite lidelse

Dagens sommergjest er egentlig ikke så glad i sommeren, men desto gladere i å leke med maten: Hva med Piggvar Ambjørnsen, Camilla Cotelett eller Goethegratinerte poteter?

Dagens sommergjest: Christian Kjelstrup – forfatter, skribent, matkunstner og forlagsredaktør i Aschehoug.

 

Hvor tilbringer du ferien?

– Norge, uten for mange planer. Hytte på Sørlandet, litt teltturer, litt bilturer, kanskje en spontantur til en by med tivoli. Jeg har tre småbarn og må legge opp ferien deretter. Orker ikke tanken på Syden. Gleder meg til de blir store nok til å dra på interrail – og håper de fortsatt synes jeg er kul nok til at til vil dra med meg.

 

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Ferie fra manus og ferie med bøker.

 

Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Orhan Pamuks siste roman Noe fremmed i mitt sinn. Jeg har lest de fleste av bøkene hans og det er alltid en stor opplevelse. I det siste nummeret av Samtiden – som jeg var redaktør for – hadde vi på trykk et lengre intervju med Pamuk, om nettopp denne boka. Så nå gleder jeg meg til å lese den.

 

Beste boka du har lest i år:

– Jeg har lest tre biografier om Sjostakovitsj. Han var grunnen til at jeg dro til Russland og bodde der et år. Den største kunstneren noen sinne uansett kunstform, spør du meg.  Et ekstremt fascinerende kunstnerliv, balanserende på en knivsegg: Å måtte uttrykke seg, men ikke uttrykke seg for mye (pga Stalin), en ukjent problemstilling for norske kunstnere. Jeg vil også fremheve Svetlana Aleksijevitsj’ De siste vitnene, der hun tar barnas perspektiv og forteller hjerteskjærende om hvordan de erfarte annen verdenskrig i Sovjetunionen. Russisk historie og Aleksijevitsj’ skrift er sterkere enn det meste.

 

En fersk forfatter vi bør sjekke ut?

– Marius Ektvedt! Om debutboka hans, Revir, skrev Lasse Midttun at den var «preget av gjennomtrengende og ustoppelig gru» – og det var positivt ment. Etter sommeren kommer Marius’ andre roman (ja, jeg er redaktøren hans): Fem. Om en mann som plages av tvangstanker og et spesielt vanskelig forhold til tallet 5. Den er nesten uutholdelig å lese.

 

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?  

– Piggvar Ambjørnsen er aldri å forakte en lys sommerkveld. Eller hva med Camilla Cotelett og Goethegratinerte poteter? Med en god Doris Dressing og Pestojevskij ved siden av. Pølsoa til barna, og Gelenin og Diggbjørn Dropsfelder til dessert.

 

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Akkurat nå: Julie Andem. Så kunne hun forklart hvordan hun gikk frem da hun lagde «Skam» og hvordan kidsa tenker.

 

 

christian K

Åpning av Uroens Bokgandel i et
sommervarmt Lisboa i 2014.

 

 

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– At Norge blir hovedland under Frankfurtmessen i 2019, var jo en gledelig nyhet! Det må inspirere hele bokbransjen. Og for Aschehougs del: Opprettelsen av Oslo Literary Agency, nettopp for å satse frem mot 2019.

 

… og hva er du ikke fullt så glad for?

– Det er alltid et problem når middelmådige bøker får oppmerksomhet på bekostning av de virkelig gode bøkene som ikke får det. Det er min kjepphest. Utover dette synes jeg bokbransjen ofte har for dårlig selvbilde, og velger å være glad på dens vegne.

 

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Du mener bortsett fra å innføre Uroens bok som obligatorisk skolepensum?  Nei, men altså, jeg ville nok gjort noe med lesevaner til norske barn og ungdom. De leser langt færre klassikere enn barn og unge i andre land vi liker å sammenligne oss med – og land vi ikke liker å sammenligne oss med.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

– Hvis man kjeder seg og kreativiteten er gått i dvale, er www.boredpanda.com et fint sted.

 

Hva en god sommerferie inneholde?

– Egentlig er jeg ikke så glad i sommeren. Den har for hardt lys, for lite lidelse, og dermed for lite poesi. Men jeg liker å ligge i gresset, bade om morgenen og kvelden, spise markjordbær med melk, og være sammen med barna. Helst en fjelltur eller to. Jeg er visst ganske glad i sommeren likevel, når jeg tenker meg om.

 

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Dere bør vel ingenting? God sommer til alle!