– Åh, det er deilig, det!

Turer til holmer og bading i hav. Makrell, surmelk og kavring. Da er det sommer for Gunn Reinertsen.

– Jeg har stor sans for romanene hennes – unorsk, vill og øm som hun er, sier Gunn Reinertsen, som har Vigdis Hjorth øverst i sin sommerbunke.

 

Dagens sommergjest: Gunn Reinertsen, sjefredaktør for oversatt litteratur i Aschehoug.

 

Hvor tilbringer du ferien?

– Jeg er på mitt smultronställe, bokstavelig talt, i Bohuslän. To timers kjøring fra Oslo, til sol (?), stillhet, ro, båt, sjø, turer i skog og langs svabergene, vind i håret og saltvann mot kroppen.

 

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Med! Men jeg prøver å ta ferie fra bøker og manus jeg bør/må lese. Jeg elsker jobben min, men noen ganger er det herlig – og nødvendig – å lese noe annet enn det jobben krever. Veldig gjerne norsk; vår egen litteratur er rik!

 

 

Gunn Lofoten juni 2016

 

 

Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?

Der ligger det mest norske bøker. Jeg gleder meg selv med å gå litt tilbake og lese ting jeg har gått glipp av; Vigdis Hjorth ligger øverst, jeg har veldig sans for romanene hennes, unorsk, vill og øm som hun er. I tillegg til Hva er det med mor? Og Hjulskift har jeg med meg, Kristine Næss’ Bare et menneske, Jon Fosses Trilogien (Andvake, Olavs draumar, Kveldsvævd), Karl Ove Knausgårds Om våren og Kjell Askildsens Samlede noveller

 

Den beste boka du har lest i år?

– Kanskje jeg ikke leste den i år, akkurat, men den utgis iallfall i år: Carson McCullers’ klassiker Hjertet er en ensom jeger. For en tittel. For ei bok. Hun debuterte med den i 1940, 23 år gammel. Tenk det.

 

En nykommer eller ukjent forfatter det kan være verdt å sjekke ut?

– Gine Cornelia Pedersens NULL er ei bombe av ei bok; voldsom, skremmende og rå, liten i omfang, enorm i innhold. Hun vant Tarjei Vesaas’ debutantpris i 2014. Dæven for et trøkk. Fikk litt samme kraterfølelsen som da jeg leste Per Pettersons I kjølvannet.

 

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Hummer og østers, med sjampanje til. Skalldyr og skjell er best om høsten og vinteren, men det er rart med det, jeg merker at det går ned om sommeren også.

 

Vidar Kvalshaug: Single malt, Coltrane og baccalao

Marta Breen: Sommer med krabbe og svensk loppis

Christian Kjelstrup: – Sommeren har for lite lidelse

 

 

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Roy Jacobsen. Han er nedpå, morsom, vennlig, utrolig kunnskapsrik og kanskje Norges beste forfatter? Også er han så glad i Island. Det er jeg også. Roy: skal vi ta en tur??

 

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– At Bok-Norge, til tross for alle dystre spådommer, lever i beste velgående. Folk kjøper, låner, hører bøker som bare det – det er jo til å bli skikkelig glad av, spør du meg. Og det gjør du jo. Det er også gledelig at Aschehoug har startet serien «Sidespor», der du finner oversatte bøker du ikke møter på de litterære hovedveiene. Det er en frisk satsning som kommer til å bli lagt merke til.

 

… og hva er du ikke fullt så glad for?

– Den enorme spissingen i bokmarkedet er ikke så lett å håndtere; det handler om noen få, bestselgende bøker, mens bredden blør. Men – det skjerper oss forlagsarbeidere, vi er nødt til å holde oss på tå hev og det har vi ikke vondt av.

 

Anne Fløtaker: Sommer på travbanen

Tiger Garté: Kjærlighet og softis er alt du trenger

Ingunn Lindborg: Sommer med fluesurr og sauebreking

 

 

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Altså, her melder myrsnipa, som holder sine vinger rundt den oversatte litteraturen: Jeg ville økt Norsk Kulturråds bevilgning til innkjøp av oversatt kvalitetslitteratur betydelig.

 

 

Kjører båt

 

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet?

– Her har jeg ikke mye å melde, gitt. Værmeldinga for Kosterhavet, og Google maps.

 

Hva en god sommerferie inneholde?

– Familie og venner. Molly, som alle elsker (bikkja, altså). Holmeturer. Havsbad. Makrell (kjøpt i butikken). Surmelk og kavring (er tross alt sørlending). Søvn. «Reiret» mitt; hammocken der jeg rigger meg til under tak med tepper, puter, dyne og bøker og hører og ser på regnet mens jeg ligger tørt i redet. Åh, det er deilig, det.

 

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

«Dette, bare: Hvorfor er du på jorden?» Svar: Jeg er sannelig ikke sikker. Men jeg trives her.