Med kona som favoritt-forfatter

Richard Aarø velger kona Selma som årets favoritt-forfatter. Sommerferien? Den gjør ham både matt og patt.

Sommeruker med mye farting og sure unger er ikke Richard Aarøs feriedrøm. Da gjør det godt å lengte til jul og et folkelig all inclusive-hotell på Gran Canaria.

 

Dagens sommergjest: Richard Aarø – forlagssjef i Tiden.

 

Hvor tilbringer du ferien?

– Italia har vært en favoritt siden jeg tilbrakte et semester utenfor Roma i studietiden. Planen var å lese til grunnfag filosofi, men jeg var rammet av en slem kjærlighetssorg så det ble mest Hemingway og hvitvin på terrassen. Ikke desto mindre trives jeg fremdeles i landet og det er ganske praktisk at jeg fremdeles har litt basic italiensk inne. I år ble det en uke i Terracina med familie, venner, mozzarella og pasta vongole. Av hensyn til bilsyke unger prøver jeg å unngå for mye kjøring i ferien, men i år er det blitt to turer til Vestlandet med feiring av mine svigerforeldres gullbryllup som et høydepunkt. For øvrig tilbringes tiden på hytten 40 minutter unna, på Storøya i Tyrifjorden, med gressklipping, bading og en sigar på kvelden som sentrale gjøremål. Terrassen skulle selvsagt vært beiset, men det får bli til neste år.

 

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Jeg prøver å unngå manus i ferieukene og synes jeg har vært ganske flink i år.

 

Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Litt lesing blir det selvsagt, blant annet Lena Andersson andre Ester Nilsson-historie, Uten personlig ansvar. Jeg likte godt den første, Rettstridig forføyning, og hun får det til i oppfølgeren også. Andersson skriver om den vanskelige kjærligheten med en fin kombinasjon av letthet og sårhet. Jeg ler mye, og litt morsomt skal man jo ha det selv om det er ferie.

 

Hvilken er det beste boka du har lest i år?

– Av personlige grunner, men uten å lyge: Hennes løgnaktige ytre av Selma Lønning Aarø. Jeg er glad i biografiske romaner, og denne historien om den merkelige relasjonen mellom forfatterne Anna Munch og Knut Hamsun er rett og slett helt vill. Og fascinerende godt fortalt, tør jeg påstå. Lanseres i september.

 

En forfatter-nykommer det er verdt å sjekke ut?

– Inger Merete Hobbelstad er en veletablert og velrennomert skribent. I høst prøver hun seg for første gang i bokformatet, med essaysamlingen Å leve med Shakespeare, der hun skriver med bred innsikt og høy underholdningsverdi om den store mesterens mest kjente skuespill. Det er tross alt Shakespeare-jubileum i år, og han fortjener en anstendig feiring.

 

 

Richard Aarø 4F 2015

 

 

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Det er bare én ting som kan slå en langreist, helgrillet indrefilet og det er nykokte sjøkreps, servert naturell med loff og majones. Konsistensen skal være som en stram wienerpølse, ikke som en vassen reke (slik den vanligvis serveres på restauranter i Oslo-området).

 

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Jeg liker damer som får meg til å le, det er én grunnene til at jeg har holdt sammen med mine kone i vel 20 år. Et måltid med skuespiller Ine Jansen tror jeg kunne blitt morsomt – hun virker kul og har dessuten Bergens-anene i orden.

 

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– Beslutningen om at Norge skal bli Gjesteland i Frankfurt 2019 gjorde meg overraskende glad. Det vil gi flere enn de etablerte stjernene en reell mulighet internasjonalt.

 

… og hva er du ikke fullt så glad for?

– Som profesjonell surpomp: Don’t get me started’!

 

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Jeg ville søkt avskjed i nåde for å bli ny styreleder i Statkraft.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

– Som nyfrelst sjakkentusiast er jeg daglig innom chess.com. Litt mindre kjent er bloggen og nyhetsstedet mattogpatt.no der Tarjei J. Svensen holder sjakknorge oppdatert med journalistikk av høy kvalitet. Hvis man ikke vet hva «patt» betyr, er nok ikke dette stedet for deg.

 

Hva en god sommerferie inneholde?

– Gjennom hele barndommen tilbrakte jeg somrene på Aukra, en øy i havgapet utenfor Molde, der morsslekten min kommer fra og mine foreldre har slått seg ned på sine eldre dager. Fremdeles ligger det dypt i meg å kunne komme ut dit, finne de gamle fiskestedene og dra opp en kasse eller to med lyr, hyse og torsk for deretter å kunne innånde duften av nystekte fiskekaker et par timer senere. Onklene mine er like skeptiske hvert år, de tenker at en bygutt som meg ikke vil få noe fisk. Det samme gjelder plassering av krabbeteinene. Desto deiligere er det å komme inn med baljen full. I år var vi der for tidlig for krabbefiske. Men neste år, etter at jeg har beiset terrassen på hytten, da …

 

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– «Er du egentlig glad i å ha ferie?» – Det er deilig å ha litt fri, men sommerferien blir ofte veldig hektisk med mye forflytning, sure unger og jåleri om hva en «perfekt ferie» skal inneholde. Det ender ofte med skuffelse. Sånn sett jeg er nok mest glad i hverdagen. Bortsett fra juleferien da, den tilbringes på et folkelig all inclusive-hotell på Gran Canaria hvert år. Dét er hva jeg kaller ferie. Jeg gleder meg allerede til jul!

 

(Hovedbildet av dagens sommergjest er for øvrig knipset på Gran Canaria i 2012, i en skjeggløs versjon.)

 

Les også:

Ingvild C. Herzog: Blant vrakrøvere og alver

Siren Marøy: Kriminell sommerferie

Eline Willumsen: Med Erna til bords

Vidar Strøm Fallrø: Spania-ferie etter tyrkisk trøbbel

Helén Foss: Med hjerte for Hart

Silje Tretvoll: Bedøvet av norske jordbær

Arno Vigmostad: Med Milan og Mauser

Karin Helgøy: Med crush på Ferrante

Wiggo Andersen: – Det årnær seg i år også

Ottar Samuelsen: Seks ganger Bruce – og litt lesing

Kristin Jobraaten: Krabber og kviteseidsmør

Kari Spjeldnæs: Bøker og salt sjø

Tine Kjær: Vi marsjerer for mye i flokk

Kristenn Einarsson: Seks etter Jagger

Inger Merete Dyring: Med Buffon til bords

Harald Engelstad: Sørlandsidyll og fulle krabber

Ann-Kristin Vasseljen: Langbord med tapas og jordbær

Frode Molven: Bøker og byer på B

Knut Ola Ulvestad: Metheny og lange millionstup

Kari Marstein: En bok ingen har sett maken til

Elizabeth Sellevold: Sensommerbryllup i Kenya

Vidar Kvalshaug: Single malt, Coltrane og baccalao

Marta Breen: Sommer med krabbe og svensk loppis

Christian Kjelstrup: – Sommeren har for lite lidelse

Ellen T. Hogsnes: Med bøker under palmene

Arve Juritzen: – Trollbundet av Ullmann

Gunn Reinertsen: Åh, det er deilig, det!

Anne Fløtaker: Sommer på travbanen

Tiger Garté: Kjærlighet og softis er alt du trenger

Ingunn Lindborg: Sommer med fluesurr og sauebreking