FRAMSNAKKING: Ja, slik kan det bli når Bjørn Aagenæs sender deg ut på jakt etter insulin.
Vår Framsnakker-spalte nærmer seg veis ende for i år. I denne spalten utfordrer vi en rekke forlagsfolk til A) å løfte frem en bok fra eget forlag (og kun én) som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag. I dag går turen til Sehesteds plass og Kolon-forlegger Bjørn Aagenæs.
En absurd verden
Og vi begynner med den krevende jobben det er å velge blant sine egne:
– Kolon har et sterkt år, med særdeles fine bøker i de fleste sjangrer. Jeg synes selvsagt at alle fortjener mer oppmerksomhet, en jeg vil trekke frem her er Olav R. Øyehaugs nye kortprosaroman Stupet og handa. Boka skildrer en ung diabetiker ved navn Olav Øyehaug som reddes av en stor hånd, og våkner på sykehuset. Han slår seg sammen med en annen diabetiker, Den nakne, og sammen drar de på jakt etter insulin. Kapitlene er korte som kortprosa, men henger sammen som i en roman, og boka skildrer en absurd verden, kaotisk, overveldende og vilt morsom. Muligens skildrer Stupet og handa diabetes fra innsiden, som erfaring, eller også dreier boka seg om vennskap, vitser, verdens ubegripelighet og potensielle undergang. Olav R Øyehaug skriver som ingen annen i norsk litteratur!
Aldri hvilende
– Det er mange bøker fra forlag som fortjener oppmerksomhet, men jeg har særlig blitt grepet av Lars Noréns siste dagbok, En dramatikers dagbok bind 5 (!) som går fra 2019 til den brått avsluttes i desember 2020 – det viser seg at forfatteren dør en måned senere. Dagboken skildrer Noréns hverdagsliv, ensomheten, omgangen med familien, kontakten med forlaget og med noen få venner, men også hans indre liv, hans fascinerende og aldri hvilende tanker om for eksempel død, sykdom, aldring, filosofi, barndom, luksuriøse moteplagg, eiendom og huskjøp, samt kvasse karakteristikker diverse skikkelser i svensk åndsliv. Blandingen av nivåer og innsikter er sømløs, elegant og organisk og nå er planen å lese de fire første bindene av Lars Noréns dagbøker (utgitt på Albert Bonniers Förlag).
Se også våre øvrige framsnakkere:
Anitra Figenschou, Figenschou forlag: Startskudd med data og dikt
Marius Hjeldnes, Spartacus: Kollaps og traumer
Helle Sommerfelt, Dreyers: Ny støy og gammel visdom
Per Arne Drangsholt, Saga Bok: Sagakonger og familiefeider
Malene Vilnes, Frisk forlag: Skeiv anbefaling
Håkon Strand, Strand forlag: To sterke historier
Gerd Johnsen, Res Publica: Coffee table for arbeidsfolk
Anja Gustavson, Kagge forlag: River i hjertet
Christian Kjelstrup, Vigmostad & Bjørke: Supertruse, turbodass og Pessoa
Marie Lexow, Memo forlag: Ga meg mange aha-opplevelser
Johanna Birkeland, Bonnier: Deilig irriterende og sta
Mattis Øybø, Tiden: Formsikker debutant
Kristin Tinmannsvik, Solum Bokvennen: Full av humor og varme
Victoria Jelsø Selbæk, Gyldendal: Blant selvopptatte forfatterdivaer
Camilla Mangelrød, Cappelen Damm: Om naturlengsel og naturtap
Camilla Brønnich Eikeland, Vigmostad & Bjørke: Blir stemoderlig behandlet