Kollaps og traumer

DAGENS FRAMSNAKKER: Marius Hjeldnes (foto: - Michelle Sandmæl)

FRAMSNAKKING: Ikke bare lystig tematikk i Marius Hjeldnes’ to utvalgte bøker.

Førjulens kanskje vakreste eventyr på Bok365: vår Framsnakker-spalte, er i gang. Her utfordrer vi en rekke forlagsfolk til A) å løfte frem en bok fra eget forlag (og kun én) som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag. Forlegger Anitra Figenschou åpnet ballet torsdag. I dag er det Spartacus-redaktør Marius Hjeldnes sin tur.

Til Libanon

Fra egen bokhylle fisker han frem Bendik Sørvigs Nedenom og hjem i Beirut:

– Ifølge Verdensbanken er den libanesiske kollapsen muligens en av de tre mest alvorlige økonomiske krisene på verdensbasis siden 1850-tallet. Men et samfunn faller ikke sammen fra en dag til en annen, det skjer i små drypp. Her er spektakulær økonomisk vekst, politisk vanstyre og brutal kollaps, invasjoner, sekteriske konflikter og fredelig sameksistens. Sørvig forstår Libanon bedre enn de fleste.

– Modig forfatter

Turen går til Bonniers lokaler, for å finne fram boken han vil framsnakke fra et annet forlag: Eva Aagaards roman Året uten snø.

– Hvordan leve og ikke bare eksistere i etterkant av et traume? Aagaard er ute med lys og lykte for å forstå dette, i en roman som undersøker forholdet mellom overflate og selv, tid og minner. Gjennom å vise fram den absolutte skyggesiden av den menneskelige tilværelsen, hvilken grusomhet som kan ramme et helt vanlig menneske i en helt vanlig hverdag, blir romanen i seg selv en slags åpenbaring. En sterk og viktig roman, fra en modig forfatter, sier Marius Hjeldnes.