Selvfisket makrell, bestemors agurksalat og R’n’B-dansing med Michelle Obama. Det ville vært en fin sommerkveld for Sarah Natasha Melbye.
– Jeg reiser ikke noe sted uten en bok i bagen, men som vanlig hadde jeg pakket med for mange i sommer, forteller Juritzens forlagssjef.
Dagens sommergjest: Sarah Natasha Melbye – Forlagssjef Juritzen forlag
Hvor tilbringer du ferien?
– Ferien har jeg tilbragt på fantastiske Sicilia, i hjembyen Porsgrunn, på Hvaler og på Hvasser. Nå er ferien over for denne gang, og jeg må ærlig innrømme at det er litt godt å være tilbake på jobb.
Ferie med eller ferie fra bøker?
– Absolutt ferie med bøker. Jeg reiser ikke noe sted uten en bok i bagen. Men som vanlig hadde jeg pakket med for mange i sommer. Det er litt som å handle mat sulten; når jeg står der og pakker har jeg lyst til å lese ALT jeg har lagt frem på bordet. Jeg prøver først å velge, men ender alltid med å slenge resten i kofferten også – bare sånn i tilfelle. Å gå tom for lesestoff er krise, så da er det verdt litt overvekt.
Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?
– Det var manus som endte øverst i bunken i år. Jeg har ledd, grått og ristet smilende og lettere sjokkert på hodet av Stian «Staysman» Thorbjørnsens How to become a norsk superkjendis som kommer i starten av november. Det er en bok mange kommer til å bli overrasket over.
Hvilken er den beste boka du har lest i år?
– Nå blir det egenreklame igjen altså, men det dønn ærlige svaret er boka vi gir ut på norsk andre uken i august: Martina Haags Det er noe som ikke stemmer. Den slo meg helt i bakken da jeg fikk det svenske manuset, og jeg har gledet meg som en unge til å dele den med norske lesere.
En fersk eller ukjent forfatter det er verdt å anbefale?
– Jeg gleder meg til å lese debutant Marie Auberts novellesamling «Kan jeg bli med deg hjem».
Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?
– Selvfisket makrell, bestemors agurksalat, nypoteter og rømme er et perfekt sommermåltid. Får jeg i tillegg jordbær til dessert, er måltidet fullkomment.
Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?
– Michelle Obama. Vi skulle danset til god R’n’B, ledd av andre «politikeres» taler og snakket litteratur til langt ut på morgenkvisten. Vi skulle dessuten inngått en avtale om at hun jevnlig tipset meg om ny amerikansk litteratur – også etter at hun selv blir amerikansk president om 4 eller 8 år.
Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?
– At folk fortsetter å velge bøker til tross for det enorme tilbudet som finnes på underholdningsfronten nå. Når barna takker nei til en time foran tv, fordi de har fått en ny bok i «Kattekrigerne»-serien – DA blir jeg glad.
Også er det selvsagt stort at Norge er hovedland på bokmessa i Frankfurt i 2019.
… og hva er du ikke fullt så glad for?
– Her er jeg enig med Silje Tretvoll i Oktober som er bekymret og sier at «medienes situasjon og harde økonomiske prioriteringer gjør at det blir vanskeligere å få synliggjort de ukjente, viktige stemmene framover. Får vi ikke synlighet og skaper etterspørsel, er det også svært vanskelig å få bøker ut i butikk. Her tror jeg kanskje bransjen må tenke litt nytt sammen i stedet for å sitte på hver sin lille tue og jobbe for seg selv.» Silje – når skal vi ta en kaffe?
Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?
– Barn og bøker! Jeg har selv vokst opp med å tilbringe utallige timer på biblioteket i Porsgrunn, og jeg vet hvor viktige de årene var for min leseglede og interesse for litteratur.
Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet?
– Jeg liker å ta en tur innom allday.com. Da lærer jeg alltid noe nytt, ofte om ting jeg ikke visste at jeg hadde lyst til å lære noe om.
Hva må en god sommerferie inneholde?
– Nærhet til sjøen. Jeg finner en helt egen ro når jeg kan sitte på et svaberg og se utover vannet og høre den fantastiske meditative lyden bare bølger kan lage.
Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?
– «I et intervju med Bok & Samfunn i mai sa du at et av utgivelsesområdene juritzen forlag skal være ledene på om tre år var krim. Nå, tre måneder senere, hvordan ligger dere an?»
Svar: Vi er i rute! Jørgen Jægers Fortielsen har ligget i toppen av listene siden utgivelse i mai, samtidig som hans Monster fremdeles holder stand på pocketlista. 25. august kommer Jan-Erik Fjells nye Anton Brekke-krim Lykkejegeren, en bok Geir Tangen allerede har anmeldt med avslutningen «Jeg triller en soleklar sekser på terningen». Og vi har mer spenning i vente!
Les også:
Ingvild C. Herzog: Blant vrakrøvere og alver
Siren Marøy: Kriminell sommerferie
Eline Willumsen: Med Erna til bords
Vidar Strøm Fallrø: Spania-ferie etter tyrkisk trøbbel
Helén Foss: Med hjerte for Hart
Silje Tretvoll: Bedøvet av norske jordbær
Arno Vigmostad: Med Milan og Mauser
Karin Helgøy: Med crush på Ferrante
Wiggo Andersen: – Det årnær seg i år også
Ottar Samuelsen: Seks ganger Bruce – og litt lesing
Kristin Jobraaten: Krabber og kviteseidsmør
Kari Spjeldnæs: Bøker og salt sjø
Tine Kjær: Vi marsjerer for mye i flokk
Kristenn Einarsson: Seks etter Jagger
Inger Merete Dyring: Med Buffon til bords
Harald Engelstad: Sørlandsidyll og fulle krabber
Ann-Kristin Vasseljen: Langbord med tapas og jordbær
Frode Molven: Bøker og byer på B
Knut Ola Ulvestad: Metheny og lange millionstup
Kari Marstein: En bok ingen har sett maken til
Elizabeth Sellevold: Sensommerbryllup i Kenya
Vidar Kvalshaug: Single malt, Coltrane og baccalao
Marta Breen: Sommer med krabbe og svensk loppis
Christian Kjelstrup: – Sommeren har for lite lidelse
Ellen T. Hogsnes: Med bøker under palmene
Arve Juritzen: – Trollbundet av Ullmann
Gunn Reinertsen: Åh, det er deilig, det!
Anne Fløtaker: Sommer på travbanen
Tiger Garté: Kjærlighet og softis er alt du trenger
Ingunn Lindborg: Sommer med fluesurr og sauebreking