Sirkelen, kransen og coronaen

FRAMSNAKKING: Vi starter uka med sjeldne sjangere i denne spalten: Sonetter og en menneskelig komedie det ikke går 13 på dusinet av.

I denne spalten ber vi altså en rekke forlagsfolk til A) å løfte frem en bok fra eget forlag (og kun én) som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag.  Seniorredaktør Frederik Lønstad, som til daglig beskjeftiger seg med norsk skjønnlitteratur i Cappelen Damm, er ukas første framsnakker.

– Lettlest og aktuell

Fra egne hyller i Akersgata faller valget på Camilla Groths Jorda rundt: En sonettkrans:

– En sonettkrans består av 15 sonetter der siste verselinje i den første sonetten er første verselinje i den neste, og så videre, til siste sonett som består av de 14 foregående første verselinjene. Den strenge formen til tross er samlingen lettlest og aktuell. Tematisk kretser den ikke bare rundt jorda, men òg konsekvensene av måten vi behandler jorda på. Sirkelen, kransen og coronaen har vært en form som har hengt over oss en tid nå og blant annet derfor fortjener Rundt jorda mye mer oppmerksomhet.

Fascinerende og spekulativ

Når han skal hente en bokskatt fra et annet forlag, faller valget på Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen (Oktober)

– En menneskelig komedie det ikke går 13 på dusinet av. Fascinerende og spekulativ. Høyt og lavt. Skremmende og morsom. Etter tabben da han ikke ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for Min kamp, har han gjort det lett for den norske juryen i år.

 

Se også hvilke bøker årets tidligere framsnakkere har valgt:

Gine Jonassen, Res Publica

Edvard Thorup, Dreyers Forlag

Cecilie Kirkaune Bodahl, Cappelen Damm

Inge S. Kristiansen, Vigmostad & Bjørke

Maiken Grønning Fotland, Kagge

Nora Campbell, Aschehoug

Evy Singstad, Mangschou

Dan Aksel Jacobsen, Verbum

Harald Fougner, Gyldendal

Ingrid Eia Ryvarden, Strawberry Publishing

Karen Forberg, Vigmostad & Bjørke

Stian Hjelvin Andersen, Pitch

Hilde Rød-Larsen, Aschehoug