På høylytt pakistansk bryllup

DAGENS SOMMERGJEST: Elen Zickfeldt starter sommeren med pakistansk bryllup. Eller må hun gjerne bygge, grave eller male noe.

Det blir en sammensatt sommer-tapas for Vegas forlagssjef Elen Zickfeldt: Gedigent pakistansk bryllup, topptur i Norge og besøk hos svigerfamilien i paddeflate Danmark.

– Hvor tilbringer du ferien? 

– Vi starter med pakistansk bryllup i London med 250 gjester. Jeg gleder meg vilt! Det har blitt sydd tradisjonelle klær til meg i Pakistan og jeg er fortalt det blir fargerikt og høylytt, med fantastisk mat, musikk og dans. Så blir det Danmark hos svigerfamilien, hytteturer og fjellet.

­– Hva  en god sommerferie inneholde?

– Mye aktivitet, gjerne bygge noe, male noe eller grave noe. Egentlig burde jeg aldri jobbet «på kontor» – jeg blir fryktelig rastløs av å sitte mye stille. Og så må det være en dose norsk fjell – vi har en tradisjon med en topptur hver sommer sammen med de nå store barna, og det er utrolig hyggelig, både å planlegge og gjennomføre.

– Ferie med eller ferie fra bøker?

– Alltid ferie med bøker. En fin blanding av uferdige manus, ferdige manus som skal i trykken og bøker jeg har kjøpt.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Ofte er den jeg holder på med den jeg er mest begeistret for. Akkurat nå er det Kort opphold på veien fra Auschwitz av Göran Rosenberg. Jeg kjøpte boken etter å ha hørt ham på Lillehammer og synes han skriver drivende godt. Personlig sakprosa på sitt beste, om sønnen som ønsker å forstå sin far og hans grusomme opplevelser under krigen. Øverst i bunken ligger Sommerboken av Tove Jansson. Jeg starter alltid første feriehelg med å lese denne vakre beretningen om et barnebarn og hennes farmor, og SÅ kan sommerferien begynne. Under den ligger manuset til Kunstig intelligens av Per Kristian Bjørkeng, en bok vi utgir til høsten. Endelig skal jeg forstå mer av alt dette jeg vet veldig lite om. Mitt nærmeste forhold til kunstig intelligens er filmen A.I, og jeg har skjønt at det er en god del mer enn søte roboter …

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

– Mannen min har bursdag 15. juli, og han lager alltid kongekrabbe til middag den dagen. Marinert i chilli og lime og stekt på grillen. Mangosalat, ferskt brød og hjemmelaget majones som tilbehør. Uslåelig!

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Bra unntaket ikke var venner! For i hverdagen har jeg alt for liten tid sammen med de beste folkene. Jeg ville invitert de nærmeste til et måltid som bare varte og varte, hvor vi hadde tid til å snakke om alt det vi ikke rekker ellers.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Forfattersentrum, med daglig leder Ingvild Herzog i spissen, fortjener en stor bukett for sitt utrettelige arbeid med å få litteraturen ut til folket, særlig til barn og unge.  Jeg er imponert over hva de får til, ikke minst med sitt engasjement i Den kulturelle skolesekken, som formidler samtidslitteratur på en levende og nær måte. Barna våre har hatt stor glede av forfatterbesøk på skolen, og yngstemann skulle i en periode bli forfatter fordi de «kan sove lenge, bare jobbe et par timer om dagen og lese så mye de vil». Dessverre husker jeg ikke hvilken forfatter som hadde fremlagt yrket på den måten, men begeistringen var i hvert fall stor over at man kan «leve av fantasi».

– … og hvem ville du gitt en brennmanet? 

– Ingen. Bransjen er full av driftige, dyktige folk som jobber knallhardt – hver på sitt vis. Det kan kanskje bli lovlig mye børs innimellom, og man kan drømme om mer katedral, men det er utfordrende tider, og de fleste gjør vel det de kan for å overleve.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Fikset den bokloven – vi trenger forutsigbarhet, og jeg mener en boklov er viktig for at litteraturbransjen kan utvikle seg videre.

 

 

Se også våre øvrige sommergjester:

Ingar Johnsrud: Sol, øl og god musikk

Cathrine Sandnes: Unner Suarez en brennmanet

Lena Lindahl: Sjømat så langt bordet rekker

Sigbjørn Vedeld: Pølsesymfoni og korsang

Jan Ove Ekeberg: Blomster til Frid

Amalie Kasin Lerstang: Flest mulige øyeblikk fylt med ingenting

Bjørn Andreas Bull-Hansen: Ikke så god på ferier

Astrid Sømoen: Kaosferie i Arendal

Thomas Enger: Et anselig antall løpeturer

Janne Stigen Drangsholt: Planlegger boksommeren i mai

Sarah Zahid: Blomster til Karl Ove Knausgård

Ellen Wisløff: Poesiens fremste framsnakker

Sunniva Adam: Språket og historien fengslet meg

Merete Franz: Kontinental luftetur

Bjørn F. Rørvik: Flyndre og krokanis

Brit Bildøen: Naturopplevingar, frisk luft og jazz

Sarah Natasha Melbye: Tour de France og altfor mange bøker

Ingvild Tennfjord: En helt ordinær og vidunderlig pils

Håkon Hoffart: Itoi, Kleveland, Koenig og Snoop

Heidi Marie Kriznik: Forfatternes hærfører

Katja Rugaas: Med politiet til bords

Marie Lexow: Sommermiddag med Bezos?

Silje Hammersland: Glassmanetklaps til kulturredaksjonene

Steffen Sørum: Med Trump til bords