Et anselig antall løpeturer

Thomas Enger (Foto: Rolf M. Aagaard)

DAGENS SOMMERGJEST: For Thomas Enger må sommerferien inneholde «et anselig antall løpeturer» - gjerne i svettende omgivelser.

Thomas Enger er i disse dager aktuell med Nullpunkt (Capitana), som han har skrevet sammen Jørn Lier Horst. Når han nå skal på ferie er selvsagt en eviglang liste bøker pakket med, men fri fra sitt eget univers klarer han helt aldri å få.

– Hvor tilbringer du ferien? 

– Vi drar to uker til Kroatia, i år som i fjor, og så er jeg så heldig å ha en kone som eier en halvpart i en hytte i Stavern, så vi skal to uker dit også. Juli blir bra.

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– Sol, varme, bading, sene, deilige kvelder med god mat og drikke i godt selskap, et anselig antall løpeturer (gjerne før frokost og i så svettende omgivelser som mulig), ikke minst en pause fra tastaturet. Klarer jeg å dra opp noen fisker fra svabergene utenfor Stavern også, så er jeg en happy camper.

– Ferie med eller ferie fra bøker?

– Med, definitivt. Som så mange andre har jeg en eviglang liste over bøker jeg ikke har fått lest. Klarer dessverre ikke å ta helt fri fra mine egne univers, for hodet mitt er nå engang skrudd fast sånn at jeg alltid er på jakt etter den neste gode historien. Kona mi er ikke helt happy for det. Men jo. Bøker. Så mange som mulig.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

American by Day av Derek B Miller. Derek er en fantastisk historieforteller som altfor få har oppdaget. Han er oversatt til norsk, så det er bare å starte, folkens. Øverst i feriebunken ligger How To Be Brave av Louise Beech. Det høres ut som en selvhjelpsbok, kanskje, men handler om hvordan en mor og hennes datter kommer seg gjennom hverdagen etter at datteren får type 1 diabetes som 9-åring.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

– Et digert fat med ruccola, fenalår, jordbær, chevre og en dressing over med soyasaus tilsatt limeskall.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Ketil Bjørnstad, så sant det var et piano i nærheten også.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Jeg ville gitt en til alle bokhandelansatte der ute som hver dag gjør en fenomenal innsats for å spre ordet ut til leserne våre.

– … og hvem ville du gitt en brennmanet? 

– Åndssnobbene som påstår at krim ikke kan være god litteratur, gjerne uten at de har lest en eneste krimbok. Det er dessverre noen av dem.

– Nytt forlag på deg i år. På hvilken måte skiller det nye seg fra det gamle?

– Først og fremst ved at det er nyoppstartet og foreløpig mye mindre i omfang. Men så er det også ekstremt mye ekspertise og kompetanse samlet på foreløpig ganske få hender, og det er forfriskende å være med på noe fra starten av. Det skaper en helt spesiell energi.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Sørge for at det blir mye mer teksting for døve eller hørselshemmede, særlig på live-sendinger.

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– «Hva tror du er grunnen til at aviser og medier bruker anmeldere som verken liker sjangeren de anmelder, eller tilhører målgruppen bøkene er skrevet for?» Svar: Godt spørsmål. Jeg aner ikke. Noen må gå.

 

Se også våre øvrige sommergjester:

Ingar Johnsrud: Sol, øl og god musikk

Cathrine Sandnes: Unner Suarez en brennmanet

Lena Lindahl: Sjømat så langt bordet rekker

Sigbjørn Vedeld: Pølsesymfoni og korsang

Jan Ove Ekeberg: Blomster til Frid

Amalie Kasin Lerstang: Flest mulige øyeblikk fylt med ingenting

Bjørn Andreas Bull-Hansen: Ikke så god på ferier

Astrid Sømoen: Kaosferie i Arendal

Janne Stigen Drangsholt: Planlegger boksommeren i mai