Pølsesymfoni og korsang

Dagens Sommergjest er tidligere SE og HØR-reporter og evig MGP-entusiast, Sigbjørn Vedeld – nå PR- og kommunikasjonsansvarlig i juritzen forlag.

Hvor tilbringer du ferien?

– Årets ferie blir en herlig miks av Hellas, Langesund og Vestlandet, samt at jeg akkurat har fått en bonus-tur: Første helgen i august skal jeg følge min far og mannskoret han er med i på kortur til Berlin.

Hva  en god sommerferie inneholde?

– Salt sjø, varm grill, mas etter is fra den yngre garde – og et skikkelig tordenskrall på ettermiddagen.

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Definitivt med.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Jeg er akkurat ferdig med Byens spor av Lars Saabye Christensen. Den satte virkelig spor og jeg gleder meg til fortsettelsen. I tillegg er jeg utrolig spent på mottakelsen vår forfatter Ingegerd Henriksen får i høst med sin debutroman I min fars hus. Hun er kanskje høstens modigste og viktigste debutant! Øverst i feriebunken ligger som alltid Sommerboken av Tove Jansson. Rett under den ligger Vestlandet av Erlend O. Nødtvedt. Jeg har sterke vestlandske motiver for å lese den.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Det perfekte sommermåltidet skjer på hytta på bursdagen min. Da flesker vi til med pølsesymfoni på grillen med pølser fra Brødrene Brubakken i Kragerø. Måltidet toppes med svigermors fyrstekake. I fjor brakk hun armen like før bursdagen min. Da sto hun på kjøkkenet og instruerte svigerfar slik at fyrstekake-tradisjonen ikke skulle bli brutt.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Et bord for fire med følgende tre gjester: Stephen King – hvor får han det fra? Paul McCartney – ta gjerne med kassegitaren. T.A. Barron – næringslivstoppen i New York, som hoppet av karusellen og trakk seg tilbake til det enkle livet i villmarken for å skrive bøker. Nå har Merlin solgt millioner verden over og Disney skal lage film. I august kommer første bok på norsk. Jeg hører gjerne mer av hans livsfilosofi.

Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Håper dere har et romslig budsjett. Jeg vil gi en bukett til hver og en av landets bokhandlere, som hver dag jobber utrettelig for å bringe litteraturen ut til folket. Jeg har turnert med flere av våre forfattere. Overalt blir vi tatt vel imot, selv om de gjerne står midt opp i varetelling.

… og hvem ville du gitt en brennmanet? 

– Jeg unner ingen en brennmanet. Det er vondt.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Invitert til en storstilt idédugnad for å skape lesestimulerende tiltak. Deretter kuttet en del millioner i utenlandske kultursatsinger og heller latt dem komme til gode her hjemme. Til slutt ville jeg nedsatt et utvalg som skulle utrede følgende spørsmål: Trenger vi virkelig lesesokker og lesepledd?

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– «Stemmer det at du forsøkte å hente Jørn Lier Horst til første sesong av Farmen Kjendis?» – Ja, men han svarte nei. Jeg tror han angret litt da programmet gikk på TV…

 

(Hovedfoto: Privat)