Planlegger boksommeren i mai

DAGENS SOMMERGJEST: Bare tanken på gyoza og øl gjør Janne Stigen Drangsholt hundre prosent lykkelig.

Nå er det endelig ferie for forfatter og litteraturforsker Janne Stigen Drangsholt, som har planlagt årets sommerlesing siden mai.

Hvor tilbringer du ferien? 

– Italia (lykkerop) og Danacup (fosterstilling i dusjen).

Hva  en god sommerferie inneholde?

– Lange morgener med Reiseradioen i bakgrunnen, bading og minst én fjelltur. Egentlig vil jeg bare dra til Kirrinøya og løse mysterier sammen med de fem i sommerferien, men har etterhvert innsett at det aldri kommer til å skje.

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Helt klart med. Jeg begynner å planlegge boksommeren i mai, sånn at jeg ikke skal ende opp med panikkjøp på flyplassen. Viktig å ha en solid bunke klar til avreise.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

A buried giant av Kazuo Ishiguro er den beste. Den går jeg og tenker på hele tiden. Forøvrig eksempel på et godt panikkjøp på flyplassen, som underminerer påstanden om at det er best å lage en bunke på forhånd. Den verste boken jeg har lest i år er Hanya Yanagiharas A little life. Grusom følelsespornografi. Måtte legge boken et mørkt sted og se TV i timesvis etterpå. Øverst i feriebokbunken ligger Jeanette Wintersons Lighthousekeeping, som jeg fikk anbefalt av en kollega. Den ligger og lyser.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

– Gyoza og øl. Bare tanken gjør meg hundre prosent lykkelig.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Bjørn Eidsvåg. Vi gjorde et innslag sammen på radioen for en stund siden og han virket som en utrolig fin fyr. En sånn fyr som faktisk lytter og ikke bare vil snakke selv hele tiden. Hvis alt hadde gått bra ville jeg kanskje spurt om vi kunne sunget den krabbesangen fra Vaiana sammen. Men ikke før sent på kvelden.

Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Redaktøren min Kjetil Strømme Jørve. Han er flink, fin og fabelaktig.

… og hvem ville du gitt en brennmanet? 

– Jeg kommer ikke på noen i Bok-Norge som jeg vil så vondt, men jeg tenker at de som bestemte at Sandnes stadion skal bygges midt i et boligfelt – de ville fått en brennmanet av meg. Kanskje til og med to.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Utvidet kulturministerens mandat slik at det var mulig å gi masse penger til bibliotekene. Jeg har besøkt en god del biblioteker de siste årene og truffet så veldig mange flinke og driftige mennesker som vil mye men sitter på altfor små ressurser. Og oftest har ikke bibliotekene et skikkelig bygg, heller. De presses inn i tomme lokaler i kjøpesentre, sammen med noen hyller, noen stoler og noen plastblomster. Bibliotekene burde vært signaturbygg som huset alle slags kulturaktiviteter og som bare stod midt i byen og ropte KOM, KOM! Det virker ikke som alle skjønner hvilken enorm ressurs biblioteket er for lokalsamfunnet.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Mitt spørsmål til dere er om man bør stå opp tidlig i sommerferien? Jeg har en mistanke om at svaret er ja, for de morgentimene er så fine, men samtidig er det fristende å bruke de ukene til å sove litt lenger.

 

Se også våre øvrige sommergjester:

Ingar Johnsrud: Sol, øl og god musikk

Cathrine Sandnes: Unner Suarez en brennmanet

Lena Lindahl: Sjømat så langt bordet rekker

Sigbjørn Vedeld: Pølsesymfoni og korsang

Jan Ove Ekeberg: Blomster til Frid

Amalie Kasin Lerstang: Flest mulige øyeblikk fylt med ingenting

Bjørn Andreas Bull-Hansen: Ikke så god på ferier

Astrid Sømoen: Kaosferie i Arendal

Thomas Enger: Et anselig antall løpeturer