Med Trump til bords

Steffen Sørum (Foto: Privat)

DAGENS SOMMERGJEST: Steffen Sørum nøler ikke i sitt valg av middagsgjest: – Donald Trump! Jeg tror at alle har noe godt i seg. Man trenger ikke å like sveisen, kvinnesynet, mangelen på empati og normalt gangsyn, men fremdeles er Donald Trump en av verdens mektigste menn.

Cappelen Damm-redaktør Steffen Sørum tilbringer sommeren på fire hjul, enten i bil eller i skateparken. I det daglige vil han gjerne ta tak i et økende problem, hvor gutter er frustrerte tapere som blir forbigått av jentene, ikke bare på skolen, men i arbeidslivet og i bruken av sosiale medier. Her må det tas et krafttak, slik at de ender opp som ressurser i samfunnet, og ikke blir nettbøller, gjengmedlemmer og voldsutøvere.

Hvor tilbringer du ferien? 

– Denne sommeren har vi ikke lagt andre planer enn at vi har leid en bil. Vi har mulighet å være hos svigerforeldre og deres landsted. En gård ute ved Tyrifjorden med magisk utsikt til vann og natur. Siden vi ikke eier bil, har vi altså leid bevegelsesfrihet for en måned. Det gir muligheter. Enten så svipper vi ned til Tjøme, Fredrikstad, Gøteborg eller kanskje Malmø? I fjor fikk familien dilla på brett, og i ferier oppsøker vi skateparker. Denne sommeren har Betongpark åpnet flere nye parker med rekordfart, og det er utrolig spennende å besøke nye buer og parker man bare har sett bilder fra. I vinter fikk jeg tilbud om å være med på litteraturfestival på Hamarøy. Jeg sier nei til de fleste oppdrag, men da festivalledelsen sendte bilder av skateparken der oppe, måtte jeg takke ja … Jeg har et romantisk bilde i hodet av å skate med midnattssol og 25 varmegrader i august. Jeg håper det bildet holder seg.

Hva  en god sommerferie inneholde?

– Rolig morgen med kaffe og stille vann. Hengekøye og bøker – gjerne sakprosa som utfordrer gjengrodde tankesett. Deretter noen glass rødvin og brettspill på kvelden. Gjerne en diskusjon rundt det man leser. Aktivitet. Jeg liker å trene, svømme og kjøre skateboard. Jeg sliter med en rygg som må holdes i sjakk. Heldigvis er vi en aktiv familie som er noenlunde samkjørte. Drar vi til Tjøme, er vi 7-8 timer i skateparken. Jeg har investert i kajakk og SUP. Jeg tror på å dele opplevelser med venner og familie. Barna vokser utrolig på sommeren, og selv har jeg minner om sommeren som aldri tok slutt. Jeg skulle ønske det var slik ennå.

Ferie med eller ferie fra bøker?

– I de siste 17 år har jeg alltid tatt med jobb på ferie. Det har betydd manuslesning på strender, fly og om kvelden. Det er den følelsen fra da jeg var freelancer, at man må jobbe hele tiden. Men jeg har lært de siste årene at ferie er viktig, ingen betaler for de timene jeg leser, men også fordi man trenger å få distanse og omstart. Om man heller leser 10 ferdige bøker i ferien enn 10 uferdig manus, utvikles språket og gir meg input til å gjøre en bedre jobb. Jeg merker at det å jobbe med uferdig litteratur, sliter på språket. Om jeg bare leser dårlig og uvasket tekst, påvirker naturligvis språket også. Derfor er det viktig å holde på med en god bok på siden av alt annet. Jeg elsker det når språkvaskeren og korrekturleseren har gjort en solid jobb. De er litteraturens hemmelige superhelter.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– For tiden leser jeg 12 rules for life: An antidote to chaos av Jordan B. Peterson. Jeg er usikker på om jeg finner det jeg leter etter i denne selvhjelpsboken (som det faktisk er). De senere år har forlagsbransjen innen barn og ungdomslitteratur fra forfatter via redaktør og salgsledd til bokhandlere og bibliotekarer blitt stadig mer kvinnedominert. Jeg tror på balanse og mangfold og tenker at denne dominansen umulig kan være bra. Spesielt ikke for gutter som leser, eller viktigere: gutter som ikke leser. Når det er sagt, er jeg overbevist at om det gjøres en solid innsats fra alle ledd for å få gutter til å lese. Min mor gjorde en heroisk innsats for å få meg interessert i litteratur, men det var den mannlige kule læreren jeg hadde i antikkens historie og politisk idehistorie på videregående som tente gnisten i meg. Jeg ville bli som ham. Kunnskapsrik og morsom. Men mangelen på mannlige rollemodeller som leser og jobber med litteratur bør få fokus hos forlagshusene. Og det som kniper mest: gode rollemodeller for gutter i litteraturen. Hvor er de? Jeg syns det meste jeg leser om dagen fremstiller gutter som tapere og duster. Hvem tror at gutter vil bare lese om det?

Ellers leser jeg Rutger Bregmans Utopia for realister med sloganen: Gratis penger til alle, 15 timers arbeidsuke og en verden uten grenser. Som medlem av Rødt er jeg over gjennomsnittet interessert i en ny verdensordning uten rike kapitalister og et ødeleggende konsum og det er mulig! Avskaffelse av slaveri og at kvinner skulle få stemmerett, ble en gang sett på som fantasi og utopier. Vår fremtid er avhengig av noen tør tenke nytt. Som forfatteren Kevin Kelly sier: produktivitet er for roboter. Mennesker er best til å kaste bort tiden, eksperimentere, leke, skape og utforske.  Så leser jeg leken litteratur: en ny norsk, nynorsk samling med amerikansk ung poesi utgitt av Samlaget.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

– Om sommeren elsker jeg tapas. Småretter jeg endelig har tid til å lage. Hummus – jeg tror det må være 1000 deilige retter man kan lage med kikerter. Tapas er pestoer, spicy salsa, sylta rødløk sammen med deilige pølser og oster og deilige salater. Jeg må ha noe kjøtt, men blir fort kjøttlei av grilling, derfor heller litt marinert finkjøtt i tynne skiver sammen med spinatblader.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Donald Trump! Jeg tror at alle har noe godt i seg. Man trenger ikke å like sveisen, kvinnesynet, mangelen på empati og normalt gangsyn, men fremdeles er Donald Trump en av verdens mektigste menn. Jeg har vokst opp i Stavanger og har argumentert mot slike «løgnaser» hele livet, og vet at de innimellom kan se lyset. Jeg lager fredagstacos fra bunn, og så kommer Yuval Noah Harari innom med noen pils. Jeg tror det kunne blitt fabelaktig! Jeg holder opp en Corona og så kan vi diskutere hvordan denne flasken med øl kom hit. Jeg tror Trump og Harari vil utfylle hverandre der.

Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Alle lærerne som leser høyt for elevene sine i lunsjen. Jeg syns det er helt fantastisk med høytlesning! Det er ikke noen poeng å slutte med det i barneskolen, fortsett opp til videregående, mener nå jeg. Det er for enkelt å skru på you-tube eller la elevene sitte med mobiltelefonene – det får de overdose av allerede. Jeg vil takke alle de lærerne som lot oss, opp til 30 elever, sitte og tegne og lytte. Mange barn trenger virkelig den opplevelsen av å forsvinne inn i en bok og dele det med andre.

… og hvem ville du gitt en brennmanet? 

– Vanskelig å gi noen en brennmanet uten å bli brent selv. Da jeg jobbet med tegneserien «7» gjorde forfatterne Kristian Landmark og Ole Tellefsen meg oppmerksom på at i Japan produserer de en spesiell type kjeks hvor ingrediensen er en giftig brennmanet-type. Artig.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Skulle gjerne hatt fire år! Det er så mye som skal gjøres. Særlig i forhold til gutter sliter på skolen, og færre av dem lykkes med å ta høyere utdanning. Dette kan skape kunnskapsløse, frustrerte tapere.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Hva savner du i bokhandelen?

 

 

Se også våre øvrige sommergjester:

Ingar Johnsrud: Sol, øl og god musikk

Cathrine Sandnes: Unner Suarez en brennmanet

Lena Lindahl: Sjømat så langt bordet rekker

Sigbjørn Vedeld: Pølsesymfoni og korsang

Jan Ove Ekeberg: Blomster til Frid

Amalie Kasin Lerstang: Flest mulige øyeblikk fylt med ingenting

Bjørn Andreas Bull-Hansen: Ikke så god på ferier

Astrid Sømoen: Kaosferie i Arendal

Thomas Enger: Et anselig antall løpeturer

Janne Stigen Drangsholt: Planlegger boksommeren i mai

Sarah Zahid: Blomster til Karl Ove Knausgård

Ellen Wisløff: Poesiens fremste framsnakker

Sunniva Adam: Språket og historien fengslet meg

Merete Franz: Kontinental luftetur

Bjørn F. Rørvik: Flyndre og krokanis

Brit Bildøen: Naturopplevingar, frisk luft og jazz

Sarah Natasha Melbye: Tour de France og altfor mange bøker

Elen Zickfeldt: På høylytt pakistansk bryllup

Ingvild Tennfjord: En helt ordinær og vidunderlig pils

Håkon Hoffart: Itoi, Kleveland, Koenig og Snoop

Heidi Marie Kriznik: Forfatternes hærfører

Katja Rugaas: Med politiet til bords

Marie Lexow: Sommermiddag med Bezos?

Silje Hammersland: Glassmanetklaps til kulturredaksjonene