Naturopplevingar, frisk luft og jazz

DAGENS SOMMERGJEST: Brit Bildøen skrev sangtekstene til Den Nationale Scene-musikalen Kristin Lavransdatter på hjemmekontoret sitt i Oslo i vinter. Nå har hun flyttet ut til et lite fiskevær utenfor Smøla. Der legger hun siste hånd på høstens roman "Tre vegar til havet", som bygger delvis på en selvopplevd historie.

– Hvor tilbringer du ferien? 

​-Dei siste tre åra har vi tilbrakt heile sommaren på Veiholmen, der vi har fått oss feriehus/skrivestove. Det er eit livleg lite fiskevær utanfor Smøla, og der skjer det så mykje om sommaren at det strengt tatt ikkje er nødvendig å dra andre stader. Utstillingar, konsertar, Gla’dagar og Bailldag – her er det noko for einkvar smak.​

–  Hva  en god sommerferie inneholde?

​- Uteliv, frisk luft, naturopplevingar. Ei blanding av stille, sløve dagar og folksame dagar med gode venner og ditto mat og vin. Sjølvfiska fisk. Jordbær. Og så litt jazz, da. Eg må alltid få med meg litt av jazzfestivalen i Molde.

– Ferie med eller ferie fra bøker?

​- Med, definitivt. Men det treng ikkje vere noko dårleg teikn at ein tar med dei fleste bøkene ulesne heimatt.​

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

​-Jenny Erpenbeck er eit spennande nytt bekjentskap. Den siste romanen hennar Alle dagers ende er imponerande, men eg likar faktisk best den som kom før og som alle las i fjor sommar, Gå, gikk, har gått. Det som elles finst i feriebiblioteket, er​ ​fleire av bøkene i klassikarserien til Skald forlag, og boka til Bjørn Vatne med den interessante tittelen Nullingen av Paul Abel. Klar ligg også boka mange anbefaler for tida, Sommerlys. Og så kommer natten av Jón Kalman Stefánsson. Gode titlar er gull verdt!

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

​Gjerne ein paella med sjømat, tilberedt av min kjære på gassbluss ute – eller i naustet viss det er for mykje vind. Ikkje berre er det god, det er også vakker mat.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

Brit Bildøen skrev sangtekstene til Kristin Lavransdatter-musikalen på DNS i Bergen, der Julian Berntzen skrev musikken. Herborg Kjåkevik hadde rollen som Kristin. Foto: Atle Nielsen.

​Eg skulle gjerne ha invitert heile ensemblet bak Kristin Lavransdatter-musikalen på paella! Rart å sitje aleine på heimekontoret i Oslo og skrive songar til dette som er eit slikt enormt felles løft. Skodespelarane og songarane har jobba knallhardt denne våren, og eg skulle gjerne likt å vite meir om kva som har skjedd bak og rundt scena i desse månadane.​

Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

​Forlaget mitt, Samlaget, som har 150-årsjubileum i år. Eg veit ikkje heilt kven som skulle fått buketten, det måtte kanskje bli ei rose til kvar av alle dei som jobbar der. Dei firar ikkje på kvalitetskrava der i garden, verken i gode eller dårlege år.

… og hvem ville du gitt en brennmanet? 

Alle som driv med vertikal integrering, ulovleg prissamarbeid og andre saker som er med på å undergrave det gode litterære systemet vi har her i landet.

Den kommende boken din omhandler delvis en selvopplevd historie. Hva ønsker du å fortelle med den historien?

​Eg tenker at eg har ei erfaring som er litt spesiell, og som kan vere av interesse for andre. Men eg brukar berre den personlege opplevinga som eit utgangspunkt som eg diktar vidare på. Slik håper eg å gjere ei vond erfaring om til god litteratur.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

​Gjennom boklov eller på andre måtar sikra at vi får oppretthalde det litterære systemet vi har i dag. Og det kan kanskje til og med gjerast betre, ved å styrke forpliktelsane til alle som opererer i og har fordelar av systemet.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

​Kva fisk eg sist fekk på kroken? Det var ein lyr.​

 

***

Her er flere av sommerens sommergjester:

Bjørn F. Rørvik: Flyndre og krokanis

Merete Franz: Kontinental luftetur

Ingar Johnsrud: Sol, øl og god musikk

Cathrine Sandnes: Unner Suarez en brennmanet

Lena Lindahl: Sjømat så langt bordet rekker

Sigbjørn Vedeld: Pølsesymfoni og korsang

Jan Ove Ekeberg: Blomster til Frid

Amalie Kasin Lerstang: Flest mulige øyeblikk fylt med ingenting

Bjørn Andreas Bull-Hansen: Ikke så god på ferier

Astrid Sømoen: Kaosferie i Arendal

Thomas Enger: Et anselig antall løpeturer

Janne Stigen Drangsholt: Planlegger boksommeren i mai

Ellen Wisløff: Poesiens fremste fremsnakker