Sommermiddag med Bezos?

DAGENS SOMMERGJEST: Marie Lexow skulle gjerne ha spist middag med Jeff Bezos, for å få Amazon-sjefen til å dele sine tanker og planer videre.

Memo-forlegger Marie Lexow føler seg godt mottatt i norsk bokbransje, men medgir at det neppe blir full sommerferie for en fersk gründer.

Hvor tilbringer du ferien? 

– Som gründer av et lite forlag blir det jobbsommer, så hele sommeren skal tilbringes i Norge. Nå jobber vi med neste års vårliste. Men noen turer til hytta på Sangefjell i Hallingdal skal jeg klare å få tid til. Ingenting gir bedre rekreasjon enn å gå i fjellet.

Hva  en god sommerferie inneholde?

– De to sønnene mine, mannen min og en tur til vakre Nøtterøy, hvor jeg har vokst opp. Nøtterøy er mitt barndomsparadis.

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Med, så klart! Toppen av lykke er en ettermiddag i hengekøya med en stabel gode bøker.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Her burde jeg sikkert ha svart en smal utgivelse som ingen har hørt om. Men jeg har lyst til å trekke fram Maja Lundes to bøker, Bienes historie og Blå, som begge har gitt meg gode leseopplevelser i år. Det er veldig moro med hennes internasjonale suksess. Øverst i bokbunken nå ligger to bøker om sorg som jeg fikk av en god venn av meg: Sorg er den greia med fjær av Max Porter og Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake av Naja Marie Aidt. Sistnevnte har undertittelen Carls bok og er en mors fortelling om hvordan språket svikter når sønnen dør, og om hvordan man går videre etter at det verste har skjedd.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

– Mat i skåler! Vi har nylig utgitt Nina Olssons utrolig vakre vegetarkokebok, Bowls. 90 skåler fylt med vegetarisk næring og nytelse. Jeg har en ambisjon om å lage alle rettene, så i sommer går det i lett mat som smoothie bowls, regnbuesalat og banan-nicecream med karamellsaus. Perfekt på varme sommerdager!

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Jeg skulle gjerne ha spist middag med Jeff Bezos. Jeg ville ha prøvd å forstå hvordan han tenker, og etter et lite glass vin vil jeg ha gjort mitt beste for å fritte ham ut om Amazons planer videre, både for Skandinavia og verden for øvrig.

Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Jeg synes faktisk at dere i BOK365 fortjener en blomst – jeg kjenner ikke til andre bransjer i Norge som har et like bra bransjenettsted. Synes dere har en god balanse mellom positive bransjenyheter og kritisk journalistikk. En tur innom bok365.no er selvsagt obligatorisk hver morgen.

… og hvem ville du gitt en brennmanet? 

– Så langt har jeg bare møtt hardtarbeidende og sympatiske folk i bransjen, så jeg kommer ikke på noen som fortjener en brennmanet i Bok-Norge akkurat nå. Som nykommer opplever jeg at Memo Forlag har blitt tatt godt imot, både av innkjøperne og bokhandlerne. De ser at vi utgir gode bøker som selger i butikk.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Som kulturminister ville jeg ha tatt initiativ til å møte noen av de uavhengige forlagene for å få vite hvor skoen trykker. Så ville jeg ha laget en ny boklov som også ivaretok de små og mellomstore forlagene som ikke eier noen av leddene i kjeden.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Hvis du hadde spurt meg om hvilken bok jeg gleder meg mest til å utgi til høsten, ville jeg ha svart at jeg gleder meg aller mest til å utgi Yoga anatomi av Leslie Kaminoff og Amy Matthews. Det er en av tidenes største yogaboksuksesser, og den norske utgaven er en utvidet og forbedret utgave. Jeg praktiserer yoga selv, og den engelske utgaven, Yoga Anatomy, har vært min yogabibel og et referanseverk i flere år. Så det er stor stas at den endelig kommer ut på norsk.

 

Se også våre øvrige sommergjester:

Ingar Johnsrud: Sol, øl og god musikk

Cathrine Sandnes: Unner Suarez en brennmanet

Lena Lindahl: Sjømat så langt bordet rekker

Sigbjørn Vedeld: Pølsesymfoni og korsang

Jan Ove Ekeberg: Blomster til Frid

Amalie Kasin Lerstang: Flest mulige øyeblikk fylt med ingenting

Bjørn Andreas Bull-Hansen: Ikke så god på ferier

Astrid Sømoen: Kaosferie i Arendal

Thomas Enger: Et anselig antall løpeturer

Janne Stigen Drangsholt: Planlegger boksommeren i mai

Sarah Zahid: Blomster til Karl Ove Knausgård

Ellen Wisløff: Poesiens fremste framsnakker

Sunniva Adam: Språket og historien fengslet meg

Merete Franz: Kontinental luftetur

Bjørn F. Rørvik: Flyndre og krokanis

Brit Bildøen: Naturopplevingar, frisk luft og jazz

Sarah Natasha Melbye: Tour de France og altfor mange bøker

Elen Zickfeldt: På høylytt pakistansk bryllup

Ingvild Tennfjord: En helt ordinær og vidunderlig pils

Håkon Hoffart: Itoi, Kleveland, Koenig og Snoop

Heidi Marie Kriznik: Forfatternes hærfører

Katja Rugaas: Med politiet til bords

Silje Hammersland: Glassmanetklaps til kulturredaksjonene

Steffen Sørum: Med Trump til bords