Kaosferie i Arendal

Dagens sommergjest er Astrid Sømoen, som til daglig jobber som salg- og markedssjef i Bladkompaniet. For henne skal denne sommeren tilbringes med en stor stabel bøker, både på familietur til Tyskland og på «kaosferien» i Arendal.

 

Hvor tilbringer du ferien? 

– Jeg skal på familietur til badebyen Travemünde i Tyskland. Deretter den faste kaosferien i Arendal med 45 barndomsvenner fra Dokka.

Hva  en god sommerferie inneholde?

– Badestrand, solseng og bøker. Og 10 skobutikker i en storby.

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Med en stor stabel bøker naturligvis!

VELGER SEG BROWN: Astrid Sømoen trekker frem «Opprinnelse» som årets hittil beste bok. (Foto: Privat)

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Den beste boken i år Opprinnelse av Dan Brown. Jeg elsker historie, koder og krim. Øverst i feriebunken ligger thrilleren Husdyret av Camilla Grebe (ble hekta etter boka Bitrere enn døden).

– På bilturen til Tyskland skal vi høre på lydboken Fjellroser av Laila Brenden. Ungene har bestilt fantasybøker Magnus Chase, Gudene fra Åsgard (Rick Riordan) og The Selection-serien av Kiera Kass. Og ingen sommerferie uten komibøkene til Sigmund Falch. Vi ler så vi griner av de gamle fotografiene med ny påsatt tekst.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

– Alt som kan grilles! Kylling, ribs og biff. Med sterk BBQ-saus, mais og coleslaw. Grilla banan med melkesjokolade til dessert.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Margit Sandemo, elsker klokskapen og humoren hennes. Hun skapte hele grunnmuren for folkelitteraturen på 80 og 90-tallet med Sagaen om Isfolket. En makalaus dame på 94 år, som fortsatt skriver bøker for Bladkompaniet.

Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Til barne- og ungdomsforfatter Linn T. Sunne. Via Bokbussen og Fylkesbiblioteket i Oppland skaper hun events og møteplasser for barn og ungdom over hele landet. Hun sikrer lesegleden hos fremtidens lesere og kjøpere av bøker. Skikkelig dyktig dame.

… og hvem ville du gitt en brennmanet? 

– Tanum-direktør Karin Mundal, for eiervridd sortiment i de nye Tanum Concept-butikkene i COOP-kjeden. Over 75% av bøkene i Tanum Consept er levert av Tanum-eier Cappelen Damm. Bokkjøpere forventer et variert sortiment når de går inn i 700 COOP-butikker – og bøker fra flere forlagshus.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Jeg hadde doblet budsjettet for leselyst Bokåret 2019 fra 30 til 60 millioner. Og sørget for at dette ble en ÅRLIG fast tildeling, siden lesing må bygges opp over tid. Deretter hadde jeg invitert nøkkelpersoner fra norsk reiseliv, scene og matkultur til bokmessen i Frankfurt 2018, til idedugnad. Vi må tørre å dramatisere Norge som bokland på vei mot Frankfurt 2019.

– Til slutt hadde jeg startet en folkekampanje Arvelig leseglede og vervet voksne storlesere 40+ som har lest Sagaen om Isfolket eller Morgan Kane-serien bedt de hjelpe husets ungdommer med å finne spennende bøker. Leseglede er arvelig.

 

(