Blomster til Frid

Jan Ove Ekeberg er en av stifterne av Forfatterforbundet, den nye fagforeningen for forfattere i Norge. Og han har nettopp gitt ut bind to i serien "Den siste vikingkongen" Nå nyter han sommeren i Spania mens han skriver på bind tre, som kommer neste høst.

 – Hvor tilbringer du ferien? 

– Det blir litt utland for meg i år. Tre uker i Malaga og ei uke i London. Men håper også å få brukt båten litt i Hvaler-skjærgården.

 – Hva må en god sommerferie inneholde?

– Hyggelig selskap med venner.

 – Ferie med eller ferie fra bøker?

– En dag uten bøker er utenkelig. Likevel: jeg leser mer enn jeg skriver i noen uker midt på sommeren.

 – Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

Forfatteren på toppen av Reinebringa under Reine ord-festivalen.

– Det er blitt en vane å lese klassikere når jeg selv arbeider med plott til en ny bok og dermed er det vanskelig å komme rundt Kong Lear, som etter min mening går utenpå både Othello og Macbeth. Men det blir kanskje litt urettferdig så jeg vil også nevne Roy Jakobsens Rigels øyne, som jeg akkurat er ferdig med. For en forteller Jakobsen er. Øverst i bunken nå ligger Islandske konger av Einar Már Gudmundsson, en utrolig kreativ forfatter som jeg er så heldig å kjenne.

 – Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

– Fisk i ganske mange varianter. Nytrukket kveite med agurksalat, rømme, nypotet og en tørr riesling om jeg må velge.

 – Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Jeg liker jo å lage middag til mange, gjerne 10-15 personer, men oppfatter dette som middag med en person og da må det bli mitt største nålevende litterære forbilde: Cormac McCarthy. Hans «Grense-trilogien» er det beste jeg har lest. Det er nesten utrolig at han ikke har fått Nobelprisen. Skynd dere surrekopper i Stockholm: Mannen er 85 i år.

 – Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

Frid Ingulstad får blomster av både Jan Ove Ekeberg og Riksmålsforbundet, som her.

– Frid Ingulstad. Medlem nr. 1 i Forfatterforbundet har et samlet opplag på 11 millioner bøker og er blant dem som har bidratt mest til leseglede i landet vårt. Hun er en medrivende forteller og har et særdeles godt språk. Det er naturligvis alt for sent, men likevel gledelig at Frid nå får den ros og oppmerksomhet hun så inderlig fortjener.

 – … og hvem ville du gitt en brennmanet? 

Det er jo sommer og vi skal alle være hyggelige, så ingen brennmanet. Men Midgardsormen i norsk bokbransje, Tom Harald Jenssen, kan godt kjenne et brennesle svi, så han skjønner at han må etterleve regler han selv har vært med å lage. Aller helst bør den mannen tre ut av noen av sine utallige roller.

 – Den nye forfatterforeningen du er en av stifterne av, er oppe og står. Hva blir de viktigste oppgavene fremover?

– Vårt viktigste mål er å sikre medlemmene tilgang til de pengene som hvert år avsettes til litterære formål gjennom ulike vederlagsordninger. Dette dreier seg om flere titalls millioner kroner som i dag styres av en lukket forening som fordeler det vi alle har vært med på å skape til sine egne laugs-medlemmer. Dette er helt uholdbart og jeg har et godt håp om at vi andre slipper til i løpet av neste år.

 – Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Det som også er Trine Skei Grandes uttalte politiske mål: Å sikre maktspredning og åpenhet i alle ledd av kulturformidlingen, fra kunstner til salgsledd. Dessuten sikre kunstnere allmenne økonomiske rettigheter i tråd med resten av samfunnet. Det er f. eks underlig at kunstnere ikke har de samme pensjonsrettigheter som alle andre.

 – Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

He-he, fristende å svare: Hva jobber du selv med nå? Svar: Skriver skisser og plotter neste bok i serien om «Den siste vikingkongen». Den vil trolig hete: Keiserens leiesoldat, og kommer høsten 2019, så det er bare å stå på.

 

(Forfatterfoto: Privat)