Poesiens fremste framsnakker

Ellen Wisløff (foto: Solveig Selj)

DAGENS SOMMERGJEST: Ellen Wisløff har rundet 100.000 følgere på instagramkontoen @renpoesi. Nå har hun fått en helsides diktspalte i VG Helg - og på radio hører vi på "Ordet fanger".

– Hvor tilbringer du ferien?

– På roadtrip med gutta mine på 8 og 12 år rundt i Sverige. I skrivende stund ligger vi i en nydelig 70-tallsinnredet campinghytte – med fjorden rett foran oss. Kveldsmat og kveldsbad tas samtidig, og alt er så deilig enkelt.

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– Mengder bading. Både gutta og jeg bader hver dag, uansett vær. Og tid sammen … uten klokke og plikter.

– Ferie med eller ferie fra bøker?

– Med. Ungene og jeg hører på lydbøker mens vi kjører bil, og når vi legger oss om kvelden. Men det blir med det, jeg sovner før jeg rekker å finne fram noen av mine bøker. Nå har vi et «alt av Roald Dahl»-prosjekt gående, helt nydelig!

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år?

Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar. En fantastisk oppvekstsroman!

– Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

I april kjøpte jeg Alt jeg ikke husker av Jonas Hassen Khemiri og Jeg heter Lucy Barton av Elizabeth Strout – og jeg håper jeg skal rekke å få lest dem i løpet av sommeren. Jeg har også med meg Norsk pop-poesi på ferie, redigert av Mona B. Riise, som er en virkelig fin samling jeg plukker fram nå og da.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Kaffe og kanelboller. (Nyttårsforsettet mitt var å bli Norges beste kanelbollebaker.)

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Venner! Alle som vil kan få komme. Og det må skje i hippie-hagen min hjemme. (Som var det andre nyttårsforsettet: å lage hippiehage).

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Poet Endre Ruset. Fordi han tør å si i fra om det han mener, selv om det sikkert ofte er mye lettere å holde kjeft. Som da han meldte seg ut av Forfatterforeningen i protest mot medlemskapskriteriene der. Vi jobber sammen i P2, men han er blitt en veldig god venn og litt «storebror», som lærer meg å bli litt tøffere og tydeligere også.

– … og hvem ville du gitt en brennmanet?

– Haha. Nå vil jeg bare være joviale, laidbacke ferie-Ellen, som bader hver dag og baker kanelboller til alle som vil ha!

– Kommer det ny utgave av «Ren poesi» til høsten?

– Alt har sin tid og nå er det tid for noe annet for meg. Jeg har heldigvis ganske lett for å få nye ideer og er i gang med et veldig fint nytt prosjekt sammen med Aschehoug.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Nå er det jo morsommere å være statsråd på våren da forslaget til Stortinget for kommende års statsbudsjett utarbeides, men hvis jeg fikk være kulturminister et halvt år ville jeg gjort tre ting:

1) Gjort det enklere for folk eller organisasjoner som har en god ide til et manus eller et tiltak for bokens fremme å få litt oppstartsstøtte. Kanskje etablert bøkenes Innovasjon Norge!

2) Fredet, men modernisert pressestøtten så den ble mer rettferdig og innovasjonsstimulerende

3) Og etablert forsøk med barnehagebibliotekordning (med sikte på lovfestet ordning på lengre sikt)

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Om det blir ny sesong av poesiprogrammet Ordet fanger på P2 denne høsten? Svaret er: Ja! Endre og jeg er superklare og setter opp en veldig bra rekke programmer og gjester nå!