Ikke så god på ferier

Foto: Atle Nielsen

– Jeg er ikke så god på ferier, men jeg kan ikke gå gjennom en sommer uten å bade i sjøen, sier dagens sommergjest, Bjørn Andreas Bull-Hansen.

Bjørn Andreas Bull-Hansen holder i disse dager på med å avslutte neste bok i Jomsviking-serien, og ferien vil bli preget av manusarbeid. Forhåpentligvis finner han tid til et bad, og hamburger og pommes frittes på en bryggekant.

– Hvor tilbringer du ferien? 

Stort sett foran dataskjermen. Jeg skriver på neste bok i Jomsviking-serien.

– Hva  en god sommerferie inneholde?

Jeg er ikke så god på ferier, men jeg kan ikke gå gjennom en sommer uten å bade i sjøen.

– Ferie med eller ferie fra bøker?

Det er lenge siden jeg hadde ferie. Det må være flere år siden nå. Jeg kan faktisk ikke huske når det var, eller om jeg leste noe da.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

Jeg likte veldig godt Wilderness Essays» av John Muir. Nå har jeg to bunker med bøker som venter. På toppen av den ene ligger Edda, den leser jeg ofte i. Og så har jeg noen bøker om trær og tang som jeg skal gjennom.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

Hamburger og pommes frites sittende på bryggekanten.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

Ray Mears, den engelske bushcrafteren og survivalisten. Jeg vil jeg gjerne takke ham for mange fine tv-programmer og bøker.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

Det må vel bli Astrid i Northern Stories og Kari i Gyldendal. Og så er det noen menn, men jeg er vel såpass tradisjonelt anlagt at jeg synes det ville vært litt rart å gi en blomsterbukett til en mann …

– … og hvem ville du gitt en brennmanet?

Jeg synes brennmaneter gjør seg best i sjøen.

– Du er veldig nøyaktig i researchen før du skriver. Hvilke vikingaktiviteter skal du øve deg på i sommer?  

Jeg har mange prosjekter på gang. Jeg skal blant annet teste ut – og dokumentere på min Youtube-kanal – forskjellige håndtak på skjold, jeg skal teste ut styrken i nesletau, og jeg skal fortsette å studere spiselige viltvoksende planter. Bare for å nevne noe.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

Jeg ville kalt inn kunstnergruppene til møter og faktisk lyttet til de erfaringene de har gjort seg. Deretter ville jeg kuttet støtten til alt fjas og tøys som politikere tror er «kult» og forstått at kulturen må ha et langsiktig perspektiv. Jeg ville hatt en større satsing på norrøn kulturarv i skolen og endret læreplanene eller hva det nå enn heter, slik at elevene får stå mer fritt når de skal uttrykke seg skriftlig i norsk. Og så ville jeg styrket kunstnernes opphavsrett.

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

Når neste bok kommer ut og hva den heter? Jeg får en god del spørsmål om det nå for tiden. Her er svaret: Den andre boken i Jomsviking-serien heter Vinland og kommer i slutten av september eller begynnelsen av oktober.