– Kaotisk, overveldende og vilt morsom

DAGENS FRAMSNAKKER: Bjørn Aagenæs.

FRAMSNAKKING: Ja, slik kan det bli når Bjørn Aagenæs sender deg ut på jakt etter insulin.

Vår Framsnakker-spalte nærmer seg veis ende for i år. I denne spalten utfordrer vi en rekke forlagsfolk til A) å løfte frem en bok fra eget forlag (og kun én) som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag. I dag går turen til Sehesteds plass og Kolon-forlegger Bjørn Aagenæs.

En absurd verden

Og vi begynner med den krevende jobben det er å velge blant sine egne:

– Kolon har et sterkt år, med særdeles fine bøker i de fleste sjangrer. Jeg synes selvsagt at alle fortjener mer oppmerksomhet, en jeg vil trekke frem her er Olav R. Øyehaugs nye kortprosaroman Stupet og handa. Boka skildrer en ung diabetiker ved navn Olav Øyehaug som reddes av en stor hånd, og våkner på sykehuset. Han slår seg sammen med en annen diabetiker, Den nakne, og sammen drar de på jakt etter insulin. Kapitlene er korte som kortprosa, men henger sammen som i en roman, og boka skildrer en absurd verden, kaotisk, overveldende og vilt morsom. Muligens skildrer Stupet og handa diabetes fra innsiden, som erfaring, eller også dreier boka seg om vennskap, vitser, verdens ubegripelighet og potensielle undergang. Olav R Øyehaug skriver som ingen annen i norsk litteratur!

Aldri hvilende

– Det er mange bøker fra forlag som fortjener oppmerksomhet, men jeg har særlig blitt grepet av Lars Noréns siste dagbok, En dramatikers dagbok bind 5 (!) som går fra 2019 til den brått avsluttes i desember 2020 – det viser seg at forfatteren dør en måned senere. Dagboken skildrer Noréns hverdagsliv, ensomheten, omgangen med familien, kontakten med forlaget og med noen få venner, men også hans indre liv, hans fascinerende og aldri hvilende tanker om for eksempel død, sykdom, aldring, filosofi, barndom, luksuriøse moteplagg, eiendom og huskjøp, samt kvasse karakteristikker diverse skikkelser i svensk åndsliv. Blandingen av nivåer og innsikter er sømløs, elegant og organisk og nå er planen å lese de fire første bindene av Lars Noréns dagbøker (utgitt på Albert Bonniers Förlag).

 

Se også våre øvrige framsnakkere:

Anitra Figenschou, Figenschou forlag: Startskudd med data og dikt

Marius Hjeldnes, Spartacus: Kollaps og traumer

Helle Sommerfelt, Dreyers: Ny støy og gammel visdom

Per Arne Drangsholt, Saga Bok: Sagakonger og familiefeider

Malene Vilnes, Frisk forlag: Skeiv anbefaling

Håkon Strand, Strand forlag: To sterke historier

Gerd Johnsen, Res Publica: Coffee table for arbeidsfolk

Anja Gustavson, Kagge forlag: River i hjertet

Christian Kjelstrup, Vigmostad & Bjørke: Supertruse, turbodass og Pessoa

Marie Lexow, Memo forlag: Ga meg mange aha-opplevelser

Johanna Birkeland, Bonnier: Deilig irriterende og sta

Mattis Øybø, Tiden: Formsikker debutant

Kristin Tinmannsvik, Solum Bokvennen: Full av humor og varme

Victoria Jelsø Selbæk, Gyldendal: Blant selvopptatte forfatterdivaer

Camilla Mangelrød, Cappelen Damm: Om naturlengsel og naturtap

Camilla Brønnich Eikeland, Vigmostad & Bjørke: Blir stemoderlig behandlet