– Å svømme i salt sjø og padle ut i havgapet er sommer for meg, sier Kari J. Spjeldnæs, som blir urolig hvis hun ikke har gode bøker i nærheten.
Kari J. Spjeldnæs ville invitert Jostein Gaarder til sitt sommerbord: – Han er alltid intenst til stede med fakta om klima og miljø, universets mysterier og etymologiske forklaringer.
Dagens sommergjest: Kari J. Spjeldnæs, forlagssjef i Aschehoug.
Hvor tilbringer du ferien?
– I hovedsak på hytta, syd for Kragerø. Å svømme i salt sjø og padle ut i havgapet er sommer for meg.
Ferie med eller ferie fra bøker?
– Med! Noe annet er utenkelig. Og jeg har alltid med for mye og for mange, både innbundet og digitalt, til og med på hytta, der bokhyllene etter mine foreldre er godt fylt fra før av. Tanken på å ha tid til å lese uten noe å lese i gjør meg urolig.
Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?
– Nå er ferien godt i gang, har akkurat lest ut Carsten Jensens Den første sten, et mektig drama om danske soldater i Afghanistan, meningsløs krigføring, uklare mål, enorme kulturforskjeller, enkeltpersonenes betydning, for gode som for grusomme gjerninger. Har også lest to av titlene i Sidespor (ja, da, eget forlag). Jeg begynte med S. Yizhars Khirbet Khizah, fortsatte med Kressman Taylors Adresse ukjent og dermed har lesesommeren 2016 gitt meg tre foruroligende litterære opplevelser med ideologiske konfrontasjoner, brutale overgrep og nådeløse krigshandlinger som tema. Alvorlige tankevekkere i veksling med god krim er min beste ferielesing. Jeg anbefaler Unni Lindells Jeg vet hvor du bor og Tom Kristensens Pandora for besettende høstlesing allerede nå.
Hvilken er den beste boka du har lest i år?
– Det er jo et umulig spørsmål, bøker er gode på så mange forskjellige måter. Jeg leser gode bøker på vei ut til leserne hele tiden! Det er et av de store privilegiene ved å jobbe i forlag. La meg svare to: Hilary Mantels Wolfhall som jeg leste i vinterferien og Ivo de Figueiredos selvbiografiske beretning, En fremmed ved mitt bord, som kommer til høsten. I det spennende skjæringspunktet mellom sakprosa og skjønnlitteratur balanserer Figueiredo egen familiehistorie med internasjonal historiefortelling fra forrige århundre. Han omskaper et unikt personlig og dokumentarisk materiale til sterk litterær fortelling.
En nykommer eller ukjent forfatter det kan være verdt å sjekke ut?
– Jeg vil trekke fram Ellen Vahr. Gaven er fortellingen om Anna Brannfjell, husmannsjenta fra Gjøvik-traktene som ble en institusjon for fattigfolk i Christiania fordi hun kunne helbrede der de lærde doktorene utdannet i København kom til kort. Vahr har skrevet en engasjerende roman basert på den virkelige historien om en kvinne som brukte alle sine evner for andre, med stor fare for seg selv.
Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?
– Nytrukket torsk. Problemet er bare at vi aldri får fisk lenger. Og da blir det noe annet i stedet, Brubakkens pølser på vår lille, runde kullgrill, for eksempel. Vi sier til oss selv at det er fordi det er mindre fisk, men jeg kan ikke helt utelukke at årsaken er at vi fisker for lite, rett og slett. Det har vært for mange turer uten napp.
Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?
– Da svarer jeg vår (nesten) hyttenabo Jostein Gaarder. Han er alltid intenst til stede med fakta om klima og miljø, universets mysterier, etymologiske forklaringer eller noen av de mange reisene han har hatt for å presentere Sofies Verden for stadig nye lesere de siste 25 årene. Engasjerte utlegninger koblet med interesse for det andre holder på med gir spennende samtale rundt bordet.
Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?
– Det er veldig mye å glede seg over: Kritikerprisen til Inger Elisabeth Hansen, Maja Lundes Bienes historie som er i ferd med å erobre verden og Aschehougs egen storsatsing: Oslo Literary Agency.
… og hva er du ikke fullt så glad for?
– Alle de gode bøkene som alt for få blir oppmerksomme på. Jeg er ikke glad for at mediene mister muligheten til å ha kunnskapsrike kulturjournalister og god plass til anmeldelser av en stor litterær bredde, det gjelder skjønnlitteratur og sakprosa, for voksne og barn.
Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?
– Dratt i gang en storstilt leseaksjon der det å lese skjønnlitteratur får sin fortjente plass som vårt fremste redskap for å forstå oss selv, andre og verden rundt oss på en måte som gjør oss klokere, lykkeligere og ørlite grann bedre rustet for en fremtid vi vet stadig mindre om.
Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:
– Ugla.no. Alternativt: galdhopiggen.no, for Spiterstulen bre- og fjellføring. Den beste måten å bråstarte sommerferien på er noen dager i fjellet med lange turer i fantastisk natur uten dekning.
Hva må en god sommerferie inneholde?
– Tid uten program, uten avtaler, uten forhåndsbestemte oppgaver, mest mulig kope- og lesetid.
Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?
– «Hvorfor leser du?» Fordi jeg er så nysgjerrig og bøkene gir meg tilgang på uendelig mange flere verdener, opplevelser og mennesker enn de jeg ellers ville kommet i berøring med. Leseglede har enormt mange fordeler, som det totale fraværet av kjedsomhet, for eksempel.
Inger Merete Dyring: Med Buffon til bords
Harald Engelstad: Sørlandsidyll og fulle krabber
Ann-Kristin Vasseljen: Langbord med tapas og jordbær
Frode Molven: Bøker og byer på B
Ann Helen Brendehaug: Ferie i tre delstater
Knut Ola Ulvestad: Metheny og lange millionstup
Kari Marstein: En bok ingen har sett maken til
Elizabeth Sellevold: Sensommerbryllup i Kenya
Vidar Kvalshaug: Single malt, Coltrane og baccalao
Marta Breen: Sommer med krabbe og svensk loppis
Christian Kjelstrup: – Sommeren har for lite lidelse
Ellen T. Hogsnes: Med bøker under palmene
Arve Juritzen: – Trollbundet av Ullmann
Gunn Reinertsen: Åh, det er deilig, det!
Anne Fløtaker: Sommer på travbanen
Tiger Garté: Kjærlighet og softis er alt du trenger
Ingunn Lindborg: Sommer med fluesurr og sauebreking