Ferie i tre delstater

Ann Helen Brendehaug ferierer i tre amerikanske delstater – og strander gjerne på Strand.

Sjelden har jeg snublet over, eller fått anbefalt, så mange bøker jeg har elsket som på Strand Bookstore i New York. Det har vært en øyeåpner, sier Ann Helen Brendehaug.

 

Dagens sommergjest: Ann Helen Brendehaug, Salgs- og markedssjef i SolumBokvennen.

 

Hvor tilbringer du ferien?

– Ferien tilbringes i USA hos slekt og venner i tre ulike stater.

 

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Med bøker. De er underholdning, avkobling, jobb og fritid.

 

Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Edvard Hoems Bror din på prærien. Den har jeg spart på etter Slåttekar i himmelen, som jeg ble veldig oppslukt i og grepet av. Hoem beskriver mine forfedre på Vestlandet, gjennom sine forfedre. Kanskje vi får hilst på etterkommere av noen av slektningene som utvandret til USA i sommer. Andre bøker i bunken er Havboka av Morten Strøksnes, Thirteen Ways of Looking av Colum McCann og The Fishermen av Chigozie Obioma. Av klassikere tar jeg i år med meg Pesten av Albert Camus og HG Wells’ The War of the Worlds.

 

Hvilken er den beste boka du har lest i år?

– Edouard Louis’ Farvel til Eddy Bellegueule. Ubehagelig, brutal realisme som det er vanskelig å riste av seg. Louis er en bemerkelsesverdig forfatter og person. Jeg er veldig spent på hans neste roman.

 

En nykommer eller ukjent forfatter det kan være verdt å sjekke ut?

– Chinelo Okparanta som denne høsten er aktuell i Norge med romanen Under Udala-trærne. Okparanta er fra Nigeria, men bor i USA. Hun har et klart budskap med litteraturen hun skriver: å tale homofile og lesbiskes sak i hjemlandet. I 2014 innførte Goodluck Jonathan en lov som gjør homofili straffbart i Nigeria. Under Udala-trærne handler om ei ung jente som strever med å finne sin plass i livet fordi hun forelsker seg i en annen jente. Det er en tidvis brutal og opprørende historie med en skjør og sørgelig underliggende kjærlighetshistorie. Anbefales på det sterkeste!

 

 

Ann H Brendehaug

 

 

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?  

– Sjømat.  Nykokt krabbe på sensommeren, eller selvfiska torsk eller makrell.

 

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Kollegene mine! Vi trives godt sammen og ler mye – det ville blitt god stemning!

 

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?  

– Jeg setter veldig pris på samarbeidet mellom forlagene. Oslo Bokfestival i november er et eksempel. Et annet er Forlagenes store boksalg siste helgen i august. Jeg tror slike samarbeid styrker oss og gjør oss mer kreative. Det får leserne våre mye igjen for.

 

… og hva er du ikke fullt så glad for?  

– Jeg skulle ønske klassisk litteratur hadde høyere status i Norge. At det var mer plass til og like naturlig å lese klassikere som bestselgere. Vi jobber mye med å formidle at klassisk litteratur ikke trenger å bety tungt, sært og smalt. Kvalitet kan også være underholdning og litteratur skrevet for 100 år siden kan fortsatt fortelle oss noe om oss selv eller om samfunnet vi lever i.

 

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Jeg ville gjeninnført knutepunktordningen og sørget for stabilitet til et bredt spekter av musikk-, kunst-, kultur- og litteraturfestivaler slik at de kan gjennomføre kulturtiltak med lengre horisonter enn fra år til år. Jeg mener det er viktig for å sikre kvaliteten på festivalene og gi dem stabiliteten til å bygge solide relasjoner til publikum og utøvere.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

– Jeg bruker NRKs nettradio veldig mye. Jeg er den del av P13-generasjonen, men om sommeren må man jo høre på Reiseradioen mens man spiser frokost på trappa …

 

Hva en god sommerferie inneholde?

– En båttur. En kjøkkenhage. Og en tur til Vestlandet.

 

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– «Hva er din favorittbokhandel?» Av diplomatiske årsaker velger jeg selvsagt en utenlandsk en. For noen år siden bodde jeg en periode i New York City og var fast innom Strand Bookstore. Det blir den, fordi jeg sjelden har snublet over eller fått anbefalt så mange bøker jeg har elsket som der. En øyeåpner.

 

 

Les også:

Knut Ola Ulvestad: Metheny og lange millionstup

Kari Marstein: En bok ingen har sett maken til

Elizabeth Sellevold: Sensommerbryllup i Kenya

Vidar Kvalshaug: Single malt, Coltrane og baccalao

Marta Breen: Sommer med krabbe og svensk loppis

Christian Kjelstrup: – Sommeren har for lite lidelse

Ellen T. Hogsnes: Med bøker under palmene

Arve Juritzen: – Trollbundet av Ullmann

Gunn Reinertsen: Åh, det er deilig, det!

Anne Fløtaker: Sommer på travbanen

Tiger Garté: Kjærlighet og softis er alt du trenger

Ingunn Lindborg: Sommer med fluesurr og sauebreking