– Fantasy er den beste sjangeren

- Dette er en bok jeg har hatt stor glede av å skrive. Og den er fantasy, den beste sjangeren som finnes, forteller ukas barnebok-profil.

Ellen E. Fossum er denne høsten aktuell med Drømmevokteren, en skikkelig fantasybok for ungdom. Bli bedre kjent med henne her i vår ukentlige spalte. 

 

 

 

Forfatter: Ellen E. Fossum (33)

cover_Drømmevokteren

 

Aktuell med: Drømmevokteren (Liv forlag)

Orian vokser opp i en fremmed verden, i en kropp som er syk og med et sinn som ikke finner ro. Hans søken etter svar sender ham på en reise bortenfor tid og rom, til et rike med monstre og mennesker, magi og dystre hemmeligheter. Mens hukommelsen hans sakte vender tilbake, begynner han å innse at skjebnen til landet Emineo er knyttet tett sammen med hans egen – og med de mystiske drømmevokterne.

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Fortellingen om Drømmevokteren begynte en sommernatt i Finnmark, da jeg hadde en veldig levende og merkelig drøm om en ung mann som kunne reise dit ingen andre kan dra. Jeg skrev tjue sider i midnattssola, klokka to om natten, og har ikke klart å legge fra meg fortellingen siden. Ikke at jeg har forsøkt heller – dette er en bok jeg har hatt stor glede av å skrive. Og den er fantasy, den beste sjangeren som finnes.

 

 

Tre barnebok-favoritter:

Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe. Elsket mystikk, spenning og melankoli allerede som barn, og det har denne mye av.

Heksene av Roald Dahl. Så ekkelpekkel og nervepirrende, med Dahls saftige beskrivelser.

Myggsprayen av Bjørn F. Rørvik, fordi jeg, barna og husbonden ler oss skakke hver gang vi leser den. Hør den på lydbok, det er en opplevelse.

 

 

Sjekk ut:

Jeg har en liten forskerspire som er veldig glad i Barnas bok om småkryp av Vesla Vetlesen, og nå har Barnas bok om livet i fjæra nylig kommet også, på Ena forlag – Vetlesen lager kjempefine illustrasjoner, og det er lett for barna å kjenne igjen det hun tegner når de finner det i naturen.

 

 

Hvordan jobber du?

Jeg begynner som oftest med en hovedperson – personene jeg skriver om er en god del viktigere enn verdenen rundt dem, selv om jeg også er veldig glad i å bygge opp omgivelsene og scenene hvor handlingen utspiller seg. De aller viktigste brikkene faller på plass tidlig i skriveprosessen, men ellers blir det meste til underveis. Jeg vet sjelden akkurat hva som skal skje, eller hvordan det skal skje, før jeg er i ferd med å skrive om det – noe som gjør at det alltid er spennende å komme tilbake til det jeg skriver på. Jeg har ennå ikke opplevd å gå tom for inspirasjon eller skrivelyst, så jeg tror jeg gjør noe riktig.

 

 

Hvis illustratør: Din egen favorittillustrasjon?

Boka er ikke illustrert, men jeg lager egne illustrasjoner til inspirasjon og underholdning. De finnes på nettsiden min, www.emineobooks.com og på instagram under emineobooks. Kom og ta en titt, hvis du har lyst!

 


Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Mio, min mio. Den er hjerteskjærende, magisk og inspirerende. Jeg vet at mange foretrekker brødrene Løvehjerte, men Mio er min helt – den ensomme, lengtende gutten som ikke bare fant veien hjem, men som også måtte redde landet sitt fra tyranni og undertrykkelse. Orian i Drømmevokteren har noen ting til felles med Mio, for å si det sånn.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Jeg kunne tenke meg en flytur med Falkor fra Den uendelige historie.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?
Pulverheksa. Hun har magiske krefter, mange morsomme venner og ordner alltid opp.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Humor er en essensiell greie. Man skal le masse når man er barn, helst flere ganger daglig og til man får krampe. Når det er sagt, er det viktig å kjenne på de tunge følelsene også. Bøker som gjør at man får blanke øyne, klump i halsen og sitter igjen med spørsmål etterpå, er fine. Da er det bare viktig at det finnes en voksen der som kan svare på spørsmålene, eller i det minste gruble sammen med leseren.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?
Potter! Jeg er svak for eventyr. Og trollmenn.