Historisk fortid og kreativ nåtid

FRAMSNAKKING: I dag tar vi turen vestover til Stavanger, til Elisabeth Øvstebø og Saga Bok.

I denne spalten ber vi altså en rekke forlagsfolk til A) å løfte frem en bok fra eget forlag (og kun én) som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag. Den som skal gjøre disse valgene denne tirsdagen er Elisabeth Øvstebø, som jobber med salg og markedsføring hos Saga Bok i Stavanger.

Blir revet med

Hvilken bok velger hun å løfte frem fra egne hyller?

– Like før pandemien brøt ut i Norge ble historieprofessor Torgrim Titlestads selvbiografi Ustoppelig (på Saga Boks imprint Omnibus) utgitt og dermed fikk den ikke den oppmerksomheten den fortjener. Man blir fort revet med når Titlestad forteller om sine utrolige opplevelser gjennom sitt samarbeid blant annet i det internasjonale historikermiljøet, som i Frankrike, Nederland, Jugoslavia og Russland. Titlestad stiller grunnleggende spørsmål om historikermiljøet bevarte sin integritet fra politisk press, fra både høyre og venstre side under den kalde krigen.

Hjernen og skaperkraft

For å hente en favoritt fra et annet forlag, går ferden til Akersgata i Oslo og Cappelen Damms hyller:

– Hilde Østbys nyeste bok Kreativitet anbefales til alle som ønsker å lære mer om hjernens kognitive funksjoner og hvordan hjernen fungerer når man skaper noe. Jeg ble grepet av forfatterens egen beretning om hvordan traumer, observasjoner, synestesi og forskjellige følelser kan påvirke vår evne til å arbeide kreativt, både i kunsten og i jobbsammenheng. Gode nyheter til alle oss dagdrømmere: dette hjelper på kreativiteten!

 

Se også hvilke bøker årets tidligere framsnakkere har valgt:

Gine Jonassen, Res Publica

Edvard Thorup, Dreyers Forlag

Cecilie Kirkaune Bodahl, Cappelen Damm

Inge S. Kristiansen, Vigmostad & Bjørke

Maiken Grønning Fotland, Kagge

Nora Campbell, Aschehoug

Evy Singstad, Mangschou

Dan Aksel Jacobsen, Verbum

Harald Fougner, Gyldendal

Ingrid Eia Ryvarden, Strawberry Publishing

Karen Forberg, Vigmostad & Bjørke

Stian Hjelvin Andersen, Pitch

Hilde Rød-Larsen, Aschehoug