Stuttreist ribbe frå Skjåk

Bibliotekleder Rita Mundal feirer julen med lokal mat hjemme i Lom. Og håper at vi snart legger bort telefonene og leser flere bøker.

Rita Mundal, også kjent som @madamknipe, er bibliotekleder på Lom folkebibliotek, og fronter litteratur og bibliotek både på arbeidsplassen og i sosiale medier. I 2013 fikk folkebibliotekene Brages hederpris, og Rita mottok prisen på vegne av bibliotekene. I vår fullførte hun også sin master i litteraturvitskap med masteroppgave om «tustane» til Vesaas.

 

– Hvor tilbringer du julen i år?

– I Lom.

– Det blir ikke jul uten … hva?

– Mølje hjå mor vesle julaftan. Mølja er tradisjon i generasjonar. Da er det jul.

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

– Vanskeleg å velge ein. Siste var Brit Bildøens «Tre vegar til havet». (Viss eg skal nemne fleire: «Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake» av Naja Marie Aidt, «Ein gartnar døyr» av Lucien Suel.)

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

–  Blir ei blanding av nytt, gammalt (gjerne kjøpt på ein liten uavhengig bokhandel, for å oppretthalde drifta av dei) og allalders litteratur: Med øksene dei haustar inn av Sigmund Løvåsen, Vindane av Tarjei Vesaas, Morkels alfabet av Stian Hole.

– Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse, hvem ville du valgt?

– Eg ville invitert kulturministeren. Julegåveynskje er at alle folke- og skulebibliotek blir sikra personalressursar til å drive aktiv formidling av den store statlege gåva vi mottek – bøkene vi får gjennom innkjøpsordninga, at lesestimuleringa bibliotekarane driv blir sett i samanheng med leseferdigheiter og leselyst blant barn og unge, at dette blir kommunisert klart og tydeleg, og at Noreg etter kvart verdset biblioteka like høgt som t.d. Finland.

Les også: Vis kvinne fra Lom

– Hva står på bordet på julaften?

– Stuttreist ribbe frå Skjåk, mors heimlågå mårrpyrsje (morrpølse), Hjalmar-kjøtkaku frå Vågå, griseple (mandelpoteter) frå heime.

– Beste julegaven du noensinne har fått?

– Kvar julekveld med ungane. Betre gåve finst ikkje.

– I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?

– I julenissesle’an.

– Ditt beste juleminne?

– Julekveld med ungane. Frå eigen barndom å prøve dei nye gåvene; fargelegging i nye målebøker, lukta av nye fargeblyantar, føle seg som kunstløpstjerne med nye skeiser på den vesle isen utanfor huset.

–  Og ditt verste?

– Jula da bestemor var sjuk og døydde nyttårskvelden. Vondt minne, men det er også godt å tenkje på at eg var med ho til den siste grinda, vesle bestemor.

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

– At vi alle i 2019 finn ut at vi må legge bort telefonane og lesa fleire bøker.

 

TIDLIGERE KALENDERGJESTER:

LUKE 1: Gunnar Staalesen
LUKE 2: Maja Lunde
LUKE 3: Jan Ove Ekeberg
LUKE 4: Wiggo Andersen
LUKE 5: Ingunn Myklebust
LUKE 6: Martin Tesli
LUKE 7: Therese Lund Stathatos
LUKE 8: Bjørn Sortland
LUKE 9: Kari Slaatsveen
LUKE 10: Per Sandberg
LUKE 11: Bjørn F. Rørvik
LUKE 12: Simon Stranger

LUKE 13: Silje Tretvoll