– Send en god klem

Per Sandberg og Bahareh Letnes - foto: Juritzen forlag

LUKE 10: Per Sandberg mener det materielle har tatt styringen, og vil at vi heller skal gi bort gode klemmer i julegave i år.

I august i år gikk Per Sandberg av som fiskeriminister. Han trakk seg samtidig som første nestformann i Fremskrittspartiet. I høst er han aktuell med boka Fremmede makter har flyttet inn. Justismord og politisk drap (Juritzen), ei bok han har skrevet sammen med kjæresten Bahareh Letnes. I boka forteller de sine versjoner om hva som skjedde bak kulissene før og etter de dramatiske august-dagene.

Hvor tilbringer du jula i år?

– Jula i år blir litt tilbake til fortiden og noe helt nytt. Jeg skal for første gang på nesten 30 år feire juleaften i min barndomsbygd, Skogn. Deretter blir det både julefeiring og nyttårsaften i Teheran.

– Det blir ikke jul uten … hva?

– Jeg er egentlig ikke så «julebundet», jeg har i alle år fortrukket å reise fra julemas og kjas. Men jeg kan vel si at det ikke blir jul uten en god bok, i stillhet.

Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

Årets leseopplevelse er ikke Fremmede makter har flyttet inn. I år er det Danmarks Bjerge – fra det laveste til det højeste. Det er Roger Phil som er forfatter.

Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

Det er enklere. Det blir Fremmed makter har flyttet inn, der skrives det ingen andre tør skrive. Einar Haakaas: Advarsel. Svenske tilstander i Norge. Den tredje er boken som forteller oss at Danmark har både høye og lave «bakketopper», er nevnte Danmarks Bjerge.

– Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse hvem ville du valgt (og hvorfor)?

Det blir Roger Phil det. Han vil være en ypperlig julenisse, han har alltid mange overraskelser. Et unikum, et leksikon og snill som julenisser skal være.

– Hva står på bordet på julaften?

Ja, det blir vel en overraskelse, men jeg har en følelse av at det kommer ribbe på bordet. Det er i alle fall det min «muslimske kjæreste» har ønsket. Ellers mener jeg torsken bør, og fortjener samme status som pinnekjøtt, ribbe og risengrøt.

– Beste julegaven du noensinne har fått?

Beste julegaven jeg får nå, er at man sender hverandre en god klem, eller en god tanke. Det materielle har dessverre tatt styringen.

I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?

Absolutt i julenissens slede. Jeg har fått nok av selskap, med hovmestere.

Ditt beste juleminne?

Mine beste juleminner er fra barndommen. Mye fattigdom, hardt arbeid gjennom hele året. Hele familien bidrar for at julen skal bli det lille ekstra. Min mor sa i alle vanskelige tider, «det ordner seg til jul, Per», og det gjorde det tross mange vanskelig og harde tak gjennom året.

–  Og ditt verste?

Jeg har ikke noe «verste juleminne», heldigvis.

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

På vegne av bokbransjen ønsker jeg virkelig at politikerne tar tak i all konkurransevridning i bransjen. Monopolene må falle, slik at mangfoldet får vokse.

 

TIDLIGERE KALENDERGJESTER:

LUKE 1: Gunnar Staalesen
LUKE 2: Maja Lunde
LUKE 3: Jan Ove Ekeberg
LUKE 4: Wiggo Andersen
LUKE 5: Ingunn Myklebust
LUKE 6: Martin Tesli
LUKE 7: Therese Lund Stathatos
LUKE 8: Bjørn Sortland
LUKE 9: Kari Slaatsveen