Vis kvinne fra Lom

Hun tvitrer, blogger og styrer "Årets bibliotek". Rita Mundal har hendene fulle og vet ikke helt hvor hun skal gjøre av Brage-prisen.

Twitter er viktig. Blogg er viktig. Bragepris-vinner Rita Mundal vet å profilere bøker og bibliotek på den riktige måten, men det er ikke derfor hun mottok Brages hederspris på vegne av folkebibliotekene.

 

Den viktigste grunnen til at Rita Mundal entret podiet for å motta Brages hederspris i Dansens hus i går, er at hun styrer ”Årets bibliotek 2012”, og dermed det naturlige valg da prisen til folkebibliotekene skulle mottas.

Men sjefen på Lom folkebibliotek er trolig landets mest profilerte bibliotekar uansett, ikke på grunn av prisen, men på grunn av blogging og tvitring. Nesten 13 000 tweets har hun postet til sine oppunder 1600 følgere. Det går i litteratur, sitater og kjærlighet til lesingen – og til biblioteket, både under twitterkontoen @madamknipe og i bloggen 3visekvinner.blogspot.com.

I have my books and my poetry to protect me, er twitter-mottoet til Rita Mundal. Strofen er sakset fra Simon & Garfunkels “I Am A Rock” og forteller om en pasjonert bokelsker. Hvor viktig er det så å profilere seg på den måten som hun gjør på nettet?

– Twitter er en viktig kanal for å bli lagt merke til, sier Rita, som kommuniserer med bokelskere over hele landet på det sosiale mediet. Bloggen til de vise kvinnene formidler livet på og rundt et lite folkebibliotek, men den tar oss også med på reiser og arrangementer. Solid fotodokumentert også.

– Lom folkebibliotek ble altså kåret til Årets bibliotek i fjor. Hvorfor det?

– Vi har gjort mye med små ressurser. Og vi har toppet utlånsstatistikken i fylket i mange år, med ca ti utlån pr. person i året, sier Rita Mundal.

Når vi vet at landsgjennomsnittet ligger på omtrent halvparten, sier det litt om trafikken på Årets bibliotek 2012. Men hvor stor del av suksessen kan tilskrives sosiale medier og blogging?

– Vi har en veldig bevisst bruk av bloggen vår. 3visekvinner formidler biblioteket. Den andre bloggen vi er med på, Ord om fjell, gjør vi sammen med seks andre bibliotek og Oppland fylkesbibliotek. Der kan lokale forfattere dikte så mye de vil under vignetten ”Ei digital fjellvandring”.

– Hvor skal du gjøre av Brage-statuetten? Ta den med på fjellvandring?

– Ha ha, si det … Den ligger i vesken min nå, men må vel stå i biblioteket et sted. Ja, det må den. Så får Årets bibliotek 2013 overta den når den tid kommer.