Dritings kelner i Buenos Aires

LUKE 3: Jan Ove Ekebergs morsomste julaften var i Sør-Amerika med en kelner som minnet faretruende mye om "Hovmesteren".

Jan Ove Ekeberg har hatt et travelt år. Ikke bare har han skrevet og gitt ut bind to i serien om den siste vikingkongen, Djevelens rytter. Han har også arbeidet intenst med etablering av det nye Forfatterforbundet, der alle skjønnlitterære forfattere er velkomne som medlemmer. Nyttårsønsket hans er da også at forbundet tas opp i det gode selskap.

– Hvor tilbringer du julen i år?

Selve julaften er jeg sammen med mine tre voksne barn og moren deres, i barndomsbygda, Lillestrøm. Så til Spania i romjula og for å feire nyttår. Tror det blir en passe blanding av tradisjon og noe nytt og spennende.

– Det blir ikke jul uten … hva?

Lutefisk. Punktum!

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

Dagens kalendergjest tester skiene i Syndinfjella i Valdres

Det er kommet mange gode romaner i år og ikke lett å plukke en … Men må jeg, faller valget på Byens spor. Saabye Christensen får frem hvor brutalt og samtidig sart livet kan være. Jeg ser at noen anmeldere kaller den en «Oslo-roman». Nei, dette er en helt universell historie om menneskene og livet. Stor kunst.

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

Bra dere spør om det, så jeg kan nevne flere favoritter. Leser selv Lars Myttings Søsterklokkene nå, en sterk historie som trolig ender under et juletre. Ellers den nevnte av Saabye Christensen og trolig også Ole Mathismoen og Jenny Jordahls Grønne greier. Vi får satse på norsk.

– Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt?

Dette er ikke for smiske. Æresord! Men jeg synes kulturministeren har kommet godt ut av det sett med øynene til en leder i Forfatterforbundet. Dessuten er Trine Skei Grande ei trivelig trønderdame.

– Hva står på bordet på julaften?

Jeg konverterte fra ribbe til pinnekjøtt på midten av 1980-tallet. Ganske frivillig.

 – Beste julegaven du noensinne har fått?

Hjemmestrikket genser fra min datter. Den ble riktignok først ferdig til min bursdag i midten av februar. Men det var jo smart så kunne hun slå to fluer i et smekk.

I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?

Ser på Hovmester år etter år. Ler like godt. Underlig …

– Ditt beste juleminne?

Det har vært mange gode juler opp igjennom årene, både som barn og som far. Men den morsomste juleaften feiret jeg nok med min datter og en venninne av henne på Madero Harbour i Buenos Aires. Kelneren var dritings ala den nevnte hovmesteren. Det ble likevel en fantastisk kveld med ungdommer fra halve verden utover kvelden og natta.

–  Og ditt verste?

Det har også vært en skikkelig ille juleaften. Det har vel de fleste hatt, men det tror jeg vi skal spare leseren for.

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

Det enkleste av alle spørsmålene: Forfatterforbundet må tas opp i det gode selskap, slippe til midlene som er tiltenkt alle norske skjønnlitterære forfattere, uavhengig av såkalt litterær kvalitet eller sjanger. Så må vi også slippe inn i alle de fora der den videre kursen i vår bransje settes. Dette er et nyttårsønske jeg er ganske sikker på vil bli oppfylt. Forfatterforbundet ser optimistisk på 2019.

 

Les også: Kalendergjest Maja Lunde

Les også: Kalendergjest Gunnar Staalesen