– En roman jeg kommer til å huske

Silje Tretvoll - foto Finn Ståle Felberg

LUKE 13: Dagens gjest i kalenderen er Silje Tretvoll, daglig leder i Foreningen !les. Hun trekker frem Naia Maria Aidts roman som årets store leseopplevelse.

Silje Tretvoll (f. 1975) kommer fra Oslo og har jobbet i Foreningen !les siden mai 2017. Hun har tidligere jobbet som markedssjef, og vært en av tre i Forlaget Oktobers ledergruppe der hun var ansatt i 14 år.

– Hvor tilbringer du jula i år?

Julaften tilbringes hjemme hos oss, og i romjula drar vi kanskje noen dager til høyfjellet på Bergsjø.

– Det blir ikke jul uten … hva?

Pinnekjøtt, mammas fruktkake, suksessterte etter farmors oppskrift, Love Actually, gode bøker, familieselskaper, juksing med mandelen i grøten på lillejulaften, at mamma sier «I år tar vi en enklere jul dere», for så å finne et lass med gaver under treet, broren min som er julenisse selv om jentene har skjønt at det er ham siden de var tre år. I det hele tatt – ting skal være slik det pleier.

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

Jeg leste Naia Maria Aidts Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake i januar, og jeg får tårer i øynene ennå når jeg tenker tilbake på den. En utrolig god roman som jeg kommer til å huske at jeg leste resten av livet. Jeg var på middag med Aidt en gang på Norsk litteraturfestival, og da husker jeg at hun snakket om sine fire store tenåringsgutter. Det var sterkt å lese om tapet av en av dem.

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

Maja Lundes Snøsøsteren fordi det er en barnebok som treffer folk i alle aldre og fordi det er flott for bokbransjen at det blir et sånt trøkk og en slik etterspørsel etter en bok etter mange rapporter om salgsnedgang. Brit Bildøens Tre vegar til havet fordi det er en veldig god roman som gjør sterkt inntrykk. Tone Selbos Leselyst – om bøker, liv og litteratur, en bok for alle som er glad i å lese, og som sier noe om hva som skjer når vi leser. Selbo er professor i litteratur og deler av sin enorme kunnskap på feltet og fordi jeg jobber med leselyst og leseglede.

– Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

Jeg ville valgt Liv Gulbrandsen, prosjektleder for Bokåret 2019 og tidligere daglig leder i Leser søker bok. Hun er et fantastisk menneske med svært gode skuespillerevner; hun fyller jo hovedscenen på Nationaltheatret med sine one-woman show der hun gjenforteller ulike forfatterskap. Hun vil garantert være en underholdende nisse. Hun har også vært utrolig raus til å dele kunnskapen sin med meg etter at jeg ble daglig leder i Foreningen !les og har hatt mye nytt å lære.

– Hva står på bordet på julaften?

Pinnekjøtt à la mannen min og hans legendarisk gode hjemmelagde rødkål, og karamellpudding à la meg.

– Beste julegaven du noensinne har fått?

Jeg gikk i femteklasse, broren min gikk i andre, og vi ønsket oss så veldig en kattunge. Vi åpnet en kattekurv på julaften og fikk hente en kattunge i romjulen. Jeg husker ennå hvor helt ekstatisk glad jeg ble for den gaven.

– I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?

Helt klart i julenissens slede, med fakler, skinnfell og varm gløgg.

– Ditt beste juleminne?

Det beste juleminnet mitt er da mannen min og jeg var på ultralyd tredje juledag da jeg var gravid med vårt andre barn og vi fikk vite at alt sto bra til.

–  Og ditt verste?

Jeg har i grunnen ingen dårlige minner, men i fjor røynet det litt på. Først ble den ene datteren min veldig syk på julaften og spiste kun en agurkskive til julemiddag; den andre ble syk på nyttårsaften. Jeg håper vi holder oss friske i år.

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

Jeg har flere. Jeg ønsker meg boklov og faste rammebetingelser for organisasjoner som driver med lesefremmende tiltak. Det hadde vært deilig å bruke litt mindre tid på å skrive søknader om penger og litt mer tid på å faktisk arbeide med det vi skal – nemlig å få folk til å lese. Leserundersøkelsen viser at det er behov for at vi øker innsatsen nå. Jeg ønsker meg også en ny, flerårig nasjonal lesestrategi.

TIDLIGERE KALENDERGJESTER:

LUKE 1: Gunnar Staalesen
LUKE 2: Maja Lunde
LUKE 3: Jan Ove Ekeberg
LUKE 4: Wiggo Andersen
LUKE 5: Ingunn Myklebust
LUKE 6: Martin Tesli
LUKE 7: Therese Lund Stathatos
LUKE 8: Bjørn Sortland
LUKE 9: Kari Slaatsveen
LUKE 10: Per Sandberg
LUKE 11: Bjørn F. Rørvik
LUKE 12: Simon Stranger