Nyttårsønsket er et fantastisk lesebrett!

Bjørn Fredrik Rørvik - foto: Tone Skaarseth Rørvik

LUKE 11: Bjørn F. Rørviks nyttårsønske er at Storytel, Apple og Kindle i fellesskap lanserte et helt fantastisk lesebrett.

Forfatteren Bjørn F. Rørvik er en av våre mest anerkjente barnebokforfattere, og kanskje mest kjent for bøkene om Bukkene Bruse, i tillegg til Reven og Grisungen-serien. Sammen med illustratør Ragnar Aalbu står han også bak detektivserien for barn om mesterdetektiven Purriot. Bøkene hans er fulle av humor og morsomme påfunn, og flere av dem er solgt til utlandet. Bukkene Bruse på badeland er faktisk den bestselgende norske barneboka de ti siste årene.

I året som er gått er Rørvik vært aktuell med hele tre utgivelser: Purriot og den falske nissen, 102 irriterende teite dyregåter – samt Reveljen-Griseposten.

Hvor tilbringer du jula i år?

Hjemme i Oslo med familien. 

– Det blir ikke jul uten … hva?

Juletre.

Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

Dave Goulson: Mitt liv med humler (Press). Den kom på norsk i 2016, men jeg var litt treg med å oppdage den. Jeg tenkte at det bare var enda ei «sånn humlebok». Men det viste seg at den var velskrevet, underholdende, kunnskapsrik og herlig britisk! Etterpå var det hakket før jeg meldte meg inn i Bumblebee Conservation Trust.

Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

Jeg kjører på med sakprosa. Theresa Grøtan: Før øya synker (Gyldendal). Hun møter ungdommer verden rundt og får oss til å forstå at vi er ganske like. Og i samme båt. Lena Lindahl: Jenta i veggen (Cappelen Damm). Godt fortalt om jødiske Betzy Rosenberg som gjemte seg i hytta til kjæresten sin på Byneset og unnslapp Holocaust takket være flaks og kjærlighet. Det var vel bare to bøker, men de er så gode at det holder.

– Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse hvem ville du valgt (og hvorfor)?

Guri Fjeldberg, med løsskjegg og lue og alt. Som straff fordi hun var så streng mot juleheftene i år. Selv om Purriot for så vidt slapp billig fra det. 

– Hva står på bordet på julaften?

Ribbe.

– Beste julegaven du noensinne har fått?

Bok, selvfølgelig. Nærmere bestemt Svein Haftorns solide referanseverk Norges fugler (Universitetsforlaget, 1971). For en 14-årig leseglad fuglenerd på bitte lille Jevnaker var det en fantastisk gave. Bare det at foreldrene mine faktisk hadde klart å få tak i den var litt utrolig.

I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?

Jeg går for sledetur. Alternativt hest og kjerre hvis snøen ikke kommer i tide.

Ditt beste juleminne?

Som liten gutt å tasse på vei til badet om natta og se juletreet som står og lyser i stua. Det synes jeg fortsatt er rørende fint.

–  Og ditt verste?

Første gang foreldrene mine skulle være hos oss på julaften hadde jeg kjøpt ekstra stor ribbe. Familieribbe fra økologisk frilandsgris, noe skikkelig jåleri. Problemet var at den aldri ble ordentlig stekt. Vi fikk vel ikke spist før nærmere midnatt. Nå har jeg lært at det er tynnribbe som gjelder.

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

Hva om Storytel, Apple og Kindle i fellesskap lanserte et helt fantastisk lesebrett? En miks av Storytels nordiske strømmetjeneste, Apples brukervennlighet og leseopplevelsen til Kindles «paperwhite». Med bonusmateriale, bilder og bakgrunnsstoff til hver tittel. Men det må være med fargeskjerm!

Få ting er så stuslig som de små svarthvittbildene av bokforsider på Kindlebrettet. Barna kan jo lese på en iPad også, men der er det så mye annet som lokker og drar. Så jeg ønsker meg et dedikert lesebrett. Med farger og granitolbind!

 

TIDLIGERE KALENDERGJESTER:

LUKE 1: Gunnar Staalesen
LUKE 2: Maja Lunde
LUKE 3: Jan Ove Ekeberg
LUKE 4: Wiggo Andersen
LUKE 5: Ingunn Myklebust
LUKE 6: Martin Tesli
LUKE 7: Therese Lund Stathatos
LUKE 8: Bjørn Sortland
LUKE 9: Kari Slaatsveen
LUKE 10: Per Sandberg