– Fortsett å selge det dere tror på

Simon Stranger.

LUKE 12: Simon Stranger har beveget mange dette bokåret. Bokhandlerprisen fikk han for "Leksikon om lys og mørke" (Aschehoug). I tillegg har han utgitt den populære barneboka "Kokotopia - Riddere, hekser og prikkedøden " (Fontini) - illustrert av Helena Lindholm.

Simon Stranger er født og oppvokst på Lilleaker i Oslo har studert filosofi og religionshistorie, i tillegg til et år på forfatterstudiet i Bø. Han har skrevet ti bøker, halvparten for voksne. Bøkene har høstet svært gode kritikker og er oversatt til femten språk.

– Hvor tilbringer du jula i år?

Hos svigermor Grete og Steinar, i huset deres i en liten by på middelhavssiden av Spania. Grete og Steinar er begge med i Leksikon om lys og mørke, og de siste årene har vi vært på besøk hos dem i juleferien.

– Det blir ikke jul uten … hva?

I Spania: Barbeint fotball på stranden, skriving på verandaen på morgenen og fyrverkeri på Balcon de Europa på nyttårsaften. I Norge: Grevinnen og hovmesteren, pinnekjøtt, fyr i peisen og tid med familien. Uansett sted: Tid til å lese og skrive.

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

– Den dunkle dottera av Elena Ferrante og Verden forsvinner av Liw Køltzow har vært blant årets favoritter. Begge bøkene er skrevet i et fantastisk språk, og med en nærhet og et alvor som virkelig kjennes. Lincoln i Bardo av George Saunders gjorde også stort inntrykk. En helt sprø roman, og vinneren av Man Bookerprisen. All ære til forlag og oversetter, Preben Jordal.

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

Det er hemmelig. Kan hende de leser denne spalten. Men både Du er ny av min beste venn Mikkel Bugge, Barnet av Kjersti A. Skumsvoll og Nei og atter nei kan stå på den listen. Det samme kan En frivillig død av Steffen Kverneland og Factfullness av Hans Rosling, om hvor mye godt som faktisk har hendt i verden de siste hundre årene.

 – Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

Lindy Andersen i Fontini. Fordi hun er en av bokbransjens hyggeligste, og den eneste som noen gang har tenkt tanken om å be meg lage en humorserie for barn.

– Hva står på bordet på julaften?

Hos svigermor blir det ofte rådyrstek eller and. I Norge blir det pinnekjøtt.

– Beste julegaven du noensinne har fått?

Det må bli snowraceren jeg fikk som barn. En så stor gave at den måtte bæres inn fra et annet rom. Det er vel få ting jeg har brukt like mange timer som den, i bakkene like ved Lysaker der jeg vokste opp.

– I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?

I julenissens slede, så kan jeg få høre om livet på Nordpolen, og arbeidet på nisseverkstedet.

– Ditt beste juleminne?

Å åpne døren på julaften i huset der jeg vokste opp, og kjenne dørbladet presse mot greinene på et juletre som alltid var altfor stort, og som alltid ble pyntet kvelden før, etter at jeg hadde sovnet, slik at jeg kom ut i et rom som var fylt av glitrende lys.

–  Og ditt verste?

Tror ikke jeg har noen sånn skikkelig dårlige juleminner. Aldri feiret på sykehus, for eksempel. En juleferie for mange år siden ble jeg litt vel ivrig da sønnen min og jeg lagde snøhule. Jeg ville skave vekk mer og mer fra taket, selv om sønnen min sa nei. Plutselig raste hulen og begravde oss begge. Det øyeblikket der, da jeg klarte å komme løs selv, men måtte grave ham frem, det var ikke blant de beste juleminnene jeg har.

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

Fortsett å selge det dere tror på. Ikke la dere bli drevet av frykt, men av engasjement for litteraturen!

TIDLIGERE KALENDERGJESTER:

LUKE 1: Gunnar Staalesen
LUKE 2: Maja Lunde
LUKE 3: Jan Ove Ekeberg
LUKE 4: Wiggo Andersen
LUKE 5: Ingunn Myklebust
LUKE 6: Martin Tesli
LUKE 7: Therese Lund Stathatos
LUKE 8: Bjørn Sortland
LUKE 9: Kari Slaatsveen
LUKE 10: Per Sandberg
LUKE 11: Bjørn F. Rørvik