Jul rett borti gata

(Foto: Agnete Brun)

LUKE 9: Kari Slaatsveen skal tilbringe julen "rett borti gata", men før det legger hun og Ingrid Bjørnov ut på turneen "Julesanatoriet".

Kari Slaatsveen er kanskje mest kjent fra både TV og radio i NRK, gjennom programmer som Løvebakken, Irma 1000 og Holger Nielsens metode, for å nevne noen. Denne høsten har hun også debutert som forfatter, med boken Kvinnen som ble saget i to (Gloria). Boken følger flere skikkelser som alle er midt i livet, et liv de prøver å finne seg til rette i, eller bryte opp fra. Men noen trang til oppbrudd finnes ikke hos Kari Slaatsveen denne julen. For henne skal det handle om karamellpudding, barna og ribbe.

 

Hvor tilbringer du jula i år?

– I Oslo, rett borti gata. Jeg ruller bort med gaver og karamellpudding og håper puddingen ikke er suppe når jeg har gått opp seks etasjer.

– Det blir ikke jul uten … hva?

– Mine to voksne barn, Sara og Isak.

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

Årets store leseopplevelse blir fort en klisjé synes jeg, men av bøker jeg har blitt både begeistret, berørt og irritert over, vil jeg trekke frem Vigdis Hjorth: Å tale og å tie, Steffen Kverneland: En frivillig død og KNAKKETIKNAKK korte fortellinger fra Japan 1895-2012.

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

Agnes Ravatn: Operasjon Sjøldisiplin, KNAKKETIKNAKK, korte fortellinger fra Japan og Rebecca Solnit: Wanderlust og Torbjørn Ekelund: Stiens historie, en reise til fots. Det er fire bøker og slik må det være.

– Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

– Nå tror ikke jeg på julenissen og jeg blir veldig usikker på om det hjelper at en i bokbransjen tar på seg skjegg og lue og roper – Er det noen snille forfattere her? For det er det jo.

– Hva står på bordet på julaften?

– Mine barns fars ribbe med rødkål, poteter og dessuten rosenkål og bønner fra parsellen min for første gang! Ja, og så Ingrid Espelid Hovigs karamellpudding. Jeg hedrer henne hvert år med å lage den, men svikter henne ved å bruke hel- ikke lettmelk.

– Beste julegaven du noensinne har fått?

– Fotografier min datter har tatt og en sang sønnen min spilte inn til meg og ga meg teksten til.

I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?

Kan jeg få et tredje valg? I så fall ville det vært på ski innover i skogen med julemat i sekken.

– Ditt beste juleminne?

– Den første jula med begge barna. Vi fikk englehår fra juletreet i klærne, det stikker som glassvatt og alle måtte ta av seg penklærne, dusje og skifte til pysj. Jeg husker også med ømhet på en julaften der min far og bror kastet erter på hverandre. De brukte dessertskjeene som katapulter.

–  Og ditt verste?

– En julaften uten barna, det kjentes helt meningsløst.

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

– Det må kanskje være at forfattere skal ha rettmessig betalt, også via strømming. Jeg er ikke sikker på om jeg er enig i at å pulverisere royalties gjennom strømming av lydbøker, er å følge med i den digitale tidsalder. Til det kjenner jeg for mange musikere som jobber for hardt for småsmuler via strømmere som Spotify mm.

 

TIDLIGERE KALENDERGJESTER:

LUKE 1: Gunnar Staalesen
LUKE 2: Maja Lunde
LUKE 3: Jan Ove Ekeberg
LUKE 4: Wiggo Andersen
LUKE 5: Ingunn Myklebust
LUKE 6: Martin Tesli
LUKE 7: Therese Lund Stathatos
LUKE 8: Bjørn Sortland

 

(Hovedfoto: Agnete Brun)