Gullår for lille Goliat

STØMMER SKOTSK SUKSESS: Mark Jørgensen og Tiger Garté hos Goliat.

Kriminalitet lønner seg – i hvert fall for Mark Jørgensen, Tiger Garté og Goliat. Forlaget styrer mot et pent 2018-overskudd.

Det har vært en del fokus på brattere tider i bokbransjen i det siste. Men det er slett ikke mørke og truende skyer over alle åskammer:

– 2018 har vært et godt år for oss, sier Mark Jørgensen, eier i Goliat, som sammen med forlegger Tiger Garté har jobbet hardt for å bli et mer synlig forlag. – Vi ser at satsingen vår i forhold til krim og spenning har lykkes.

I månedene som kommer er det duket for både rekordopplag, krim-debutanter og krim-skrivekonkurranse.

Solid overskudd

Det fire år gamle forlaget har kunnet glede seg over noen solide planketreffer innenfor krimsjangeren: Deres bestselgende krimforfatter, Peter May, har ifølge forlaget solgt over 100.000 eksemplarer til sammen av sin «Lewis-trilogi». Mays bøker har stadig befunnet seg høyt på de norske bestselgerlistene, og han ble også kåret til årets krimforfatter i Adresseavisen og Dagbladet i 2017.

Slikt blir det også penger av. Lille Goliat er med ett ikke så små lenger:

– Vi styrer mot et resultat på cirka 1,5 millioner kroner i pluss for inneværende år, med en omsetning rundt 10 millioner i året, kan Mark Jørgensen berette.

Var tidlig ute

– Vi kunne aldri forutsett hvor bra det skulle bli med Peter May, sier Jørgensen, og jeg synes vi har ivaretatt forfatterskapet hans bra, både når det gjelder oversettelsene og markedsarbeidet. Det er helt supert at vi har nådd ut til så mange med såpass original og nyskapende krimlitteratur som dette er.

BOKBADES: Peter May og Fredrik Wandrup på Kristiansand folkebibliotek.

Og mer May skal det bli, kan forlegger Tiger Garté berette:

– Vi setter rekord på førsteopplaget på den nye Peter May-serien som lanseres i februar 2019. Vi trykker 30.000 bøker av første bok’ om Enzo Macleod, en kriminaltekniker som har påtatt seg å løse sju av de mest kompliserte mordsakene i Frankrikes historie. Og på toppen av det hele utgir vi en av Mays absolutt beste frittstående krimromaner, Entry Island, utpå sensommeren.

Forfatter-par omgitt av psykopater

Peter May er slett ikke den eneste større satsingen Goliat har. – Vi har vært veldig tidlig ute i forhold til å sikre oss forfatterskap vi ønsker å forvalte i åra framover, sier Tiger Garté. – William Shaw er et annet navn vi gikk hardt inn for å få rettighetene til, og da leste vi to manus i løpet av ei lita uke og slo til med høye preempt-bud på dem begge. Det viste seg å være verdt det; noen måneder seinere fikk første bok i serien om Alexandra Cupidi i Kent-politiet terningkast 6 i Adresseavisen, og oppfølgeren Salt Lane ble nettopp karakterisert som et «Originalt plott, tydelig samfunnsengasjement, hovedpersoner som berører. Meget god krimbok» av Ole Jacob Hoel i samme avis.

Goliat satser også mer kortreist:

– Vi kjøpte også Christina Eriksons debutkrim, Kommer alltid tilbake (Din vän Forsete), allerede på toget hjem etter Göteborg-Bokmässan, forteller Mark Jørgensen. – Der har vi også sikret oss rettighetene på neste bok Avdeling P, som omhandler politiet i Stockholm som oppretter en egen avdeling for å etterforske og forstå psykopater. Christina Eriksons ektefelle er forøvrig Omgitt av idioter-bestselger Thomas Erikson. Og passende nok skal Thomas sin neste bok hete Omgitt av psykopater.

OMGITT AV HUND: Thomas Erikson-ektefelle Christina skriver også om psykopater.

– Langsiktig prosjekt

I Goliat er optimismen stor også foran det kommende året:

– Vi har budsjettert med rekordtall også i 2019, hvor vi forventer en omsetning på godt over 10 millioner kroner og et tilhørende godt resultat. Alt vi tjener brukes til bygging av nye forfatterskap og framtida til krimforlaget. Dette er et langsiktig prosjekt og alt vi gjør gjenspeiler den holdningen, sier Mark Jørgensen.

Nå lyser Goliat også ut en skrivekonkurranse i håp om å finne flere norske krim-stemmer for framtida.

– Står støtt på egne bein

Det tynnes ut i småskauen av uavhengige forlag. Hva tenker så Goliat om de andre småforlagene som har latt seg friste og blitt oppkjøpt av de store konsernene?

– Vi tenker ikke på det, sier Jørgensen. – Slik som det er nå står vi støtt på egne bein. Det er fremdeles mulig for et lite forlag å gjøre det godt. Samtidig liker vi veldig godt å samarbeide med andre, både bokhandlerne og de andre forlagene, så vi er alltid åpne for en prat over en kaffekopp.