Kjærlige skråblikk på lokalaviser

Ken André Ottesen opplever stor suksess med sin vennlige harselas med norsk lokalaviser. Boken "Ja, vi elsker" ligger garantert under mange norske juletrær i år.

Ken André Ottesen har lang fartstid som journalist, blant annet i Bergensavisen (BA) og VG. I flere år har han styrt Instagram-kontoen «badesken», der han har spesialisert seg på å spre norske lokalavisers glade budskap med kjærlig hånd. I skrivende stund har kontoen 109.000 følgere, og får stadig flere. Boken Ja, vi elsker, som kom nå i høst inneholder det beste fra Ken Andrés «forskning», og har vært en dundrende suksess.

Ken bor delvis i Bergen og delvis i Oslo, men julen skal feires «hjemme» på Toten.

***

– Hvor tilbringer du julen i år?

Julen tilbringes på Toten hos mine foreldre. Jeg tar med meg samboer og to barn, så det blir både koselig og hektisk. Jeg tipper både store og små har fått nok etter en snau uke.

– Det blir ikke jul uten … hva?

Jeg sliter med å mobilisere det helt store følelsesmessige fyrverkeriet jeg husker jeg hadde som barn, men når introen til “Karl-Bertil Johnssons jul” flimrer over skjermen – da er det jul.

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

Jeg har lest altfor lite i år. Det tok litt for mye tid å lage og promotere egen bok. Men Djevelen i den hvite byen av Erik Larson er nydelig. Den kombinerer historie, krim og vitenskap, og jeg er bittelitt mindre dum nå enn da jeg jeg begynte å lese den. Jeg har allerede brukt masse tekniske funfacts fra boken for å underholde i middagsselskap. Jeg er barnslig slik.

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

Jeg holdt på å si at jeg gir bort tre eksemplarer av Maja Lunde og Lisa Aisatos Snøsøsteren. Jeg var så heldig å få være med på Kagges høstturné, og der fortalte Maja om boken før noen av oss hadde sett den. Jeg var solgt umiddelbart. I tillegg gir jeg bort Alle skal ned, boken om de indre stridighetene i Arbeiderpartiet – av mine kolleger Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård. Jeg er interessert i politikk, og selv om det er gøy å lese om suksesser, er det lite som slår et offentlig mageplask. Den siste som gis bort er Arve Kalvøs Hyttebok frå helvete. Den er et eneste langt og deilig forsvarsskrift for oss som ikke må gå opp Galdhøpiggen på bakglatte stubbski for å nyte en øl.

Alle liker «Ja, vi elsker».

– Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

Da vil jeg invitere mannen som satte sammen min bok mens han egentlig skulle ha sommerferie, multikunstneren Andreas Brekke. Han har garantert ikke tid til å være nisse, men han er en av de absolutt snilleste menneskene jeg vet. Det må bli ham.

– Hva står på bordet på julaften?

Min svigerfamilie i Bergen har helt klare regler for alle dager i julen: Hummer og champagne på lille julaften, ribbe på julaften, pinnekjøtt på 1. dag og and på 2. dag. Hos mine foreldre på Toten går det i ribbe, medisterkaker, medisterpølser og rakfisk om hverandre. Det beste fra to verdener.

– Beste julegaven du noensinne har fått?

Commodore 64 med diskettstasjon, kjøpt på Lena 18. desember 1985. Jeg husker ingenting av romjulen det året.

I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?

Ettersom det blir Toten-jul i år, med snø, fjøsnisse og fuglebænn, må jeg nesten oppi sleden.

– Ditt beste juleminne?

Vi pleide å ha julesamling hos min onkel og tante, og da var mandel i grøten en stor greie. Et år fikk jeg mandelen på første skje, men klarte å late som ingenting. Søskenbarna mine spiste til de nesten kastet opp. Det var stas.

–  Og ditt verste?

Jeg har få dårlige minner, utover myke pakker og overmot når man skulle blande hjemmebrent og lunken Solo.

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

Da låner jeg Kagge Forlag sitt: Hvis du bare har tenkt å lese én bok i år – må du skjerpe deg.

 

TIDLIGERE KALENDERGJESTER:

LUKE 1: Gunnar Staalesen
LUKE 2: Maja Lunde
LUKE 3: Jan Ove Ekeberg
LUKE 4: Wiggo Andersen
LUKE 5: Ingunn Myklebust
LUKE 6: Martin Tesli
LUKE 7: Therese Lund Stathatos
LUKE 8: Bjørn Sortland
LUKE 9: Kari Slaatsveen
LUKE 10: Per Sandberg
LUKE 11: Bjørn F. Rørvik
LUKE 12: Simon Stranger
LUKE 13: Silje Tretvoll
LUKE 14: Rita Mundal