Antologidronningen

Ellen Wisløff (foto: Kjersti Kvam)

Lyrisk: Ellen Wisløff troner fortsatt øverst på årets antologiliste, fire år etter utgivelsen.

Ved årsskiftet tok BOK365 initiativ til å skille skarpere mellom diktantologier og diktsamlinger på bestselgerlistene. Lyrikken kan ikke sammenligne seg med salgstallene til romaner og krimlitteratur, men det er likevel en svært viktig bokgruppe å sette lys på. Hva var litteratur uten lyrikk?

I dag bringer vi den første rendyrkede antologilista for året.

Antologiene revitaliseres

Antologisalget var for noen tiår siden dominert av Bokklubbens Lyrikkvenner. Her var det på det meste over 10 000 medlemmer. Antologiene dominerte og på 70-80-tallet hadde antologiene et samlet årlig opplag på over 40 000, dette tilsvarte rundt 80 prosent av den samlede lyrikkomsetningen.

I begynnelsen av 2000 tallet, gikk imidlertid Bokklubbens Lyrikkvenner ut av tiden. Antologiene ble sporadiske og helst viet et bestemt forfatterskap. Mye endret seg imidlertid da Ellen Wisløff startet kombinere dikt med Instagram. På kort tid skaffet hun seg flere titusener av følgere, noe som resulterte i den første Wisløff-antologien: Ren Poesi i 2015. Med dette revitaliserte hun hele markedet. Det er fabelaktig hvordan Wisløff på denne måten har åpnet diktenes skattekammer til helt nye grupper, ikke minst yngre lesere.

Les også: Høvdingen av diktantologiene

Årets liste

Ser vi på lista over årets omsetning er det, forunderlig nok, Wisløffs åpningssamling Ren Poesi som topper. Antagelig har det vært en kampanje i samarbeid med en av de store bokhandelkjedene, men Wisløff er også å finne igjen med to antologier til: «Skitten poesi» og «Mer ren poesi» – begge utgitt på Aschehoug.

Vi nevner kort at bøkene «Ren: – Sommer, Trøst og Snø» ikke har med Ellen Wisløff å gjøre. Tvert om ble det betent konflikt da Cappelen Damm fortsatte bruke variasjoner over «Ren poesi» etter at Wisløff hadde valgt å forlate forlaget.

Helge Torvund (foto: Selfie)

Nestoren Helge Torvund finner vi igjen to steder på lista: «101 dikt om kjærleik» og «Ren Trøst». I år kommer Torvund med ytterligere et utvalg – atter på Cappelen Damm.

Den eneste av årets antologier som har funnet plass på lista er Amalie Kasin Lerstang «En eller to eller hundrevis av søstre», en feministisk antologi om kvinner og kvinnekamp.

Savn og fravær

Savner vi noen på lista? Vi hadde kanskje ventet oss at Cecilie Wingers nye antologi tilegnet Vennskap (Humanist) skulle ha fått være med, likeledes «Alt skal bli forandra snart – 100 norske dikt om fellesskap og kamp» (Res Publica).

Vi noterer også at Cappelen Damm har hele seks utgivelser inne blant topp-15. Samlaget har tre, Aschehoug og Kagge to hver, mens forlagsgiganten Gyldendal glimrer med totalt fravær.

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. På mobil leses våre lister best i breddeformat/landscape. Klikk på tittel for å lese mer om antologien.

Boklista for diktantologier – januar – april – 2019

Uke 1-16 2019 Redaktør
1 Ren poesiEllen Wisløff Cappelen Damm 2015
2 Ren SommerHedda Lilleng Cappelen Damm 2017
3 Kjenn ditt hjarta falle Finn Totland Samlaget 2010
4 Dikt og forbannet løgnHans Olav Brenner Spartacus 2016
5 101 dikt om kjærleikHelge Torvund Cappelen Damm 2018
6 Skitten poesiEllen Wisløff Aschehoug 2017
7 Ren trøst Helge Torvund Cappelen Damm 2018
8 Mer ren poesiEllen Wisløff Aschehoug 2017
9 Tid å hausta innBodil Cappelen Samlaget 2008
10 Inn i naturen: 101 norske dikt Julie Holdal Hansen Samlaget 2018
11 En eller to eller hundrevis av søstre Amalie Kasin Lerstang Cappelen Damm 2019
12 Døde piker, vin og sagn Roald Larsen Arktisk forl. 2018
13 Til konfirmanten: Dikt og tekster. Kagge 2001
14 Ord som får voksne menn til å gråteOle Torp Kagge 2017
15 Ren snøVidar Kvalshaug Cappelen Damm 2016