Dikt og forbannet løgn

Norges kanskje beste dikt mellom to permer

 

Sist søndag avsluttet NRK sommerens store satsing på det beste av norsk versekunst. En uke senere finner du i morgen diktene samlet mellom to stive permer hos en bokhandel nær deg. Hans Olav Brenner har skrevet forord, og utgiver er Spartacus Forlag.

Diktdugnaden ble avsluttet med et fem timer langt TV-show hvor høydepunktene var mange. Ikke overraskende ble det Olav H. Hauge som fikk æren av å ha skrevet vinnerdiktet: «Det er den draumen».

Det skulle bare mangle om det ikke var kommet kritiske røster – både til hvilke dikt som ble valgt, men også til hvilke diktere. I det store må vi likevel berømme NRK, juryen og Hans Olav Brenner. «Dikt og forbannet løgn» har utvilsomt bidratt til et stort løft for interessen av norsk poesi. Wenche Gjendem i NRK opplyser at maraton-sendingen i gjennomsnitt ble fulgt av 35.000 seere, den siste timen av over 50.000. I tillegg kommer alle som fulgte sendingen på P2 i radio.

Bokutgaven av programserien burde ligge framme i alle hjem. Over 200 sider er den er blitt en flott inngang for alle som er interessert av å stifte nærmere bekjentskap med poesiens viktige bidrag til vår kulturarv.

Vi feirer i år jubileer for to av våre store diktere. Sigbjørn Obstfelder er blitt 150 år, og Tor Jonsson kunne fylt 100. Begge er representert med to dikt hver i antologien. Programleder Hans Olav Brenner valgte ett av Tor Jonsson som «sitt» dikt.

Med kudos og takk til Brenner lar vi dette bli søndagens dikt.

 

 unnamed-1

 

Så stig da i meg, einsemd

 

Så stig da i meg, einsemd,

storm mitt jordlivs siste skanse

og øyd min tæringsdraum om lykke her.

Du avgrunnssvimre jord,unnamed

ver du ei onnor verd,

gjev all din løyndom

i denne gjennomlyste morgonstund,

i denne timen føre dødsens store dag

når einsemdrøyster ropar meg attende

til atterføding or ein annan grunn.

 

No stormar all mi einsemd mot si grense.

Mitt liv var draum forutan dagklår visse

og difor eig eg ikkje jorda meir –

Men livet skal eg aldri, aldri misse –

 

Tor Jonsson

Tor Jonsson, Ei dagbok for mitt hjarte (Samlaget, 1951)

Foto: NRK og Spartacus

 

Les også: Pinseaften var det 100 år siden Tor Jonsson kom til verden i Lom.