– Så lenge etter

Ellen Wisløff (foto: Kjersti Kvam)

Lyrisk: En ode til Ellen Wisløff via Ragnar Hovland.

Tidligere KK-redaktør Ellen Wisløff gjør en formidabel innsats for interessen rundt ny norsk lyrikk. Nå er hun ute med to nye antologier: Mer Ren Poesi, samt en rocka lillesøster, Skitten Poesi. Årets utgaver av Ren Poesi er både den tredje og fjerde i rekken. Tidligere utgaver har solgt i titusentall. Det er grunn til å håpe på gode salgstall også i år.

Dikt via instagram

Bakgrunnen for bøkene har vært instagram-kontoen som Wisløff startet i en litt tung periode at sitt liv: – Jeg startet Instagramkontoen @renpoesi en maidag for tre år siden. Planen var å dele ett dikt hver eneste dag. Hvis så mange som 100 ville følge meg, var det fint. Jeg var nyskilt, hadde en krevende jobb og aleneansvar for to små gutter halve tiden, og hadde det ikke så bra.

På siden la hun ut dikt som betydde mye for henne personlig. Responsen var enorm. I dag har @renposi 80.000 følgere: – De er 15 år gamle gutter, 79 år gamle bestemødre, tv-kjendiser, skatere, alenefedre, forfattere og motebloggere. Her er alle vi som kjenner oss igjen når Kristian Bergquist skriver om angst og utaformennesker, eller som trenger Gro Dahles Søsterdikt, skriver Wisløff i innledningen til årets utgave.

 

Wisløff lufter ut

Diktantologier har ofte båret preg av radioens tidligere programpost «Ønskediktet». Intet vondt ord om gamle hederskronede strofer, men i kombinasjon med et til tider rustent norskfag, har mange lesere kanskje opplevd lyrikk som var den noe av en form for levende anakronisme.

Wisløff lufter ut. Her er nye freske dikt og diktere som Frode Grytten, Fredrik Hagen, Nils-Øivind Haagensen, Kjersti Wøien Håland, Linda Klakken, Synne Lea, Ruth Lillegraven og Ida Lórien Ringdal – bare for å ha nevnt noen.  Eldre får og være med: Hans Børli, Kolbein Falkeid, Stein Mehren, Wislawa Szymborska, Helge Torvund, Jan Erik Vold og ekteparet Vesaas.

Blomster til Ellen Wisløff som uten en eneste kulturkrone i bistand, makter å løfte lyrikken ut til tusen hjem og stuer. Selv er en sikker på at friske antologier som denne, er med på å løfte interessen for både dikter og diktsamling. Ikke minst hva gjelder den yngre garde. Neste søndag skal vi titte litt mer på «den rocka lillesøsteren» Skitten poesi.

Fra Mer Ren Poesi henter vi ukas lyriske av ingen ringere enn Ragnar Hovland:

 

Pistol eller revolver

Ein skyt ikkje løver med pistol.

Ikkje med revolver heller.

Det trengst ei rifle.

Elefantar skyt ein med kanon.

Har ein to kanonar,

kan ein skyte ned månen.

Så skaffar eg meg to kanonar

gjennom eit postordrefirma

og sender månen til deg

som A-post

slik at du skal forstå

at eg enno tenkjer på deg

– så lenge etter.

 

 

 

Ellen Wisløff (red.) Mer Ren Poesi (Aschehoug, 2017)
Diktet Pistol eller revolver er hentet fra: Ragnar Hovland, Katten til Ivar Aasen møter hunden frå Baskerville (og andre dikt), Samlaget, 1996