To tekanner

Sands Lillebø (foto Helge Skodvin)

Lyrisk: Bestselgende Ellen Wisløff med et dikt av Sandra Lillebø.

Det hører dessverre til sjeldenhetene at lyrikken plasser på bokhandlernes bestselgerlister. Desto gledeligere er det at vi denne uka kan melde om to lyriske topp-plasseringer på Norsklista for skjønnlitteratur.

Ellen Wisløffs antologi Mer ren poesi går inn på 14. plass, mens Ole Torps Ord som får voksne menn til å gråte følger på plassen etter.

Ellen Wisløff har dermed klart kunststykket å entre bestselgerlisten før hun har hatt lanseringsfesten. Den har hun først kommende uke i Oslo. På festen er det bebudet innslag av Fredrik Høyer, Nils-Øivind Haagensen, Ida Lórien Ringdal, Ruth Lillegraven, Maia Kjeldset Siverts og Trygve Skaug. Alle representanter for en ny, fresk bølge av norsk poesi som Wisløff vet å hegne om.

Ikke bare lanserer Wisløff Mer ren poesi, hun har i år også redigert en «rocka lillesøster»: Skitten poesi. I forordet til denne skriver hun at dette er ei bok hun har drømt om å lage lenge, ikke minst for å gi mer kred til unge poeter: – Noen dikt egner seg som opplesning i tante Astas 80-års-dag, andre på oppslagstavla på jobben. Noen dikt er perfekte til å skrives på kortet til et forelsket brudepar, mens andre igjen får deg til å føle deg litt mindre alene når du ligger fyllesjuk og stusselig i senga etter å ha blitt dumpa på byen kvelden før.

Skitten poesi er blitt en hyllest til den upolerte del av lyrikk-genren. Vi tror den kan bli meget populær, ikke minst blant yngre lesere. Dette er neppe ei bok du gir i presang til nevnte tante Asta på 80-års-dagen, men svært mange andre venner vil denne rocka lillesøsteren helst sikkert glede.

Vanskelig å velge kun ett dikt fra antologien, men valget faller tilslutt på et ganske stille dikt – blant alle de rocka. I fjor kom klangfulle Sandra Lillebø ut med samlingen Alt skal skinne og blø. Fra denne henter vi dette finstemte diktet:

 

To tekanner

kjøpte han til meg

på de årene vi var sammen

 

Den ene stappet jeg ned

i en svart plastsekk da jeg flyttet

tuten stakk opp

av hullet på toppen

og smalt mot dørkarmen

da jeg gikk

 

Det ble det siste vi gjorde som par

med knærne bøyd i entreen

sope sammen små hvite sår

 

 

Ellen Wisløff (red.) Skitten poesi (Aschehoug, 2017)
Sandra Lillebø, Alt skal skinne og blø (Oktober, 2016)