Ren sommer med Ruth

Med sommeren like rundt hjørnet, er det tid for "Ren sommer" – dikt i utvalg av Hedda Lilleng.

Cappelen Damm fortsetter å satse på små, nette diktantologier.

Først ut var Ellen Wisløff med braksuksessen Ren poesi, så kom Vidar Kvalshaug med Ren snø, som også gikk bra. Med sommeren like rundt hjørnet, er det nå tid for Ren sommer – i utvalg av Hedda Lilleng. Boka rommer 100 vakre, morsomme, melankolske og varme dikt om den norske sommeren.

Redaktør Hedda Lilleng

Det positive med antologiene er at de introduserer nye diktere til et bredt publikum. I Ren Sommer får vi stifte bekjentskap med nyere norsk poesi. Her er dikt fra nye stemmer som Cecilie Cottis Østereng, Ingvild Lothe, Ruth Lillegraven, Synne Lea og Dan Aleksander Andersen – bare for å nevne noen få. Samtidig er det plass til klassikere som Inger Hagerup, Hans Børli, Rolf Jacobsen, Haldis Moren Vesaas, Kolbein Falkeid og Helge Torvund.

 

Boka egner seg godt til små stunder av ettertenksomhet i sommervarmen, kanskje spesielt med et glass mot kveld. Skulle vi ønsket noe, var det at forlaget hadde gjort seg mer flid med innholdsindeksen. Det er vanskelig å finne tilbake til dikt man har likt, og som man vil lese igjen. Mitt eksemplar er nå fullt av eselører.

Her et eksempel. Det er tre år siden Ruth Lillegraven kom ut med Manilahallen. Eit dikt. Eit liv.  I Ren sommer har redaktør Hedda Lilleng tatt med avslutningen av Dikt 17, og hvor hovedpersonen Birgit nettopp har født sitt første barn.

Enkelt, men vakkert:

så ligg eg der

lyttar til hjartet

mitt og det lette

sommarregnet

 

 

Ruth Lillegraven

 

 

Hedda F. Lilleng (red.), Ren sommar,  (Cappelen Damm, 2017)
Ruth Lillegraven, Manilahallen – Eit dikt. Eit liv (Tiden, 2014)
Foto av Hedda Foss Lilleng, (Forlagsliv/Cappelen Damm)
Omslagsdesign: Elisabeth Vold Bjone