Av alle lykker: Vennskap

Cecilie Winger (foto: Kagge Forlag)

Lyrisk: Cecilie Winger har samlet dikt til en vinnende og sjarmerende antologi om vennskap.

Den greske filosofen Epikur (341 fvt. – 270 fvt.) var den som skrev: – Av alle de ting visdom gir som hjelper en å leve lykkelig hele livet, er det å være i besittelse av vennskap langt den største.

Cecilie Winger (f.1964) er bokbransjens fargefulle «altmuligkvinne», opprinnelig med en cand.philol. i litteraturvitenskap. Hun er forfatter og oversetter, med fortid som forlagsredaktør, litteraturkritiker og leder av Norsk Oversetterforening. Denne våren er hun ute med en ny diktantologi. Denne gang dreier den seg rundt – nettopp; vennskapet.

Boka er blitt riktig så fin med et oppløftende innhold. Den er perfekt som gavebok, men du vil også ha stor glede av den selv. På omslaget heter det: I denne boka hylles venner av alle slag, både dem vi nylig har blitt kjent med, de som har fulgt oss hele veien og de som var viktige for oss en gang for lenge siden.

Utvalget av vers og tekster spenner fra nevnte Epikur, Håvamål og Ludvig Holberg, via Claes Gill, Tove Ditlevsen, Haldis Moren Vesaas og Stein Mehren – til nyere norsk poesi som Sarah Zahid, Kristin Storrusten og Synne Lea. Utenlandske forfattere, men aller flest norske.

Det underletter dagen å sende en god tanke til en venn. Dette er boka påminnelse om.

Til søndagen velger vi fra Cecilie Wingers lise av et lite bokverk, Kolbein Falkeids dikt Det er langt mellom venner.

 

Det er langt mellom venner.

Mellom venner står mange bekjentskaper

og mye snakk.

Venner ligger som små lysende stuer

Langt borte i fjellmørket.

Du kan ikke ta feil av dem.

 

 

Cecilie Winger (Red.) Vennskap – Dikt (Humanist Forlag, 2019)
Kolbein Falkeid, Det er langt mellom venner, fra Opp- og utbrudd (Cappelen, 1978)